info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
35.0619
Dolar Satış
:
35.1251
Euro Alış
:
36.4162
Euro Satış
:
36.4818
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

AİA’dan Gümrük Mevzuatı Eğitimi

Avrupa İşletmeler Ağı Çerkezköy Proje Ofisi tarafından ’Gümrük Birliği ve Türkiye Gümrük Mevzuatı Uygulamaları’ konulu bir eğitim düzenlendi.

Yetkilendirilmiş Gümrük Müşaviri Caner Sevimli'nin verdiği eğitim semineri sabah 9.00'da başlayıp akşam 17.00'a sona erdi. Seminere yoğun bir katılım olurken, sonunda katılımcılara sertifika dağıtıldı. Seminerde, Gümrük Mevzuatı ile ilgili tanımlar ve yetkilendirilmiş yükümlü uygulamaları hakkında bilgi verildi.
 
Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Avrupa İşletmeler Ağı Çerkezköy Proje Ofisi tarafından 'Gümrük Birliği ve Türkiye Gümrük Mevzuatı Uygulamaları' konulu eğitim semineri düzenlendi.
 
GÜMRÜK MEVZUATI EĞİTİMİ VERİLDİ
 
Gabralı Otel'de düzenlenen eğitim Avrupa İşletmeler Ağı Çerkezköy İrtibat Bürosu Uzmanı Seda Özdemir'in açılış konuşması ile başladı. Bir gün süren eğitim sabah 9.00'da başlayıp akşam 17.00'da sona erdi. Eğitimde, Gümrük Mevzuatı ile ilgili tanımlar ve yetkilendirilmiş yükümlü uygulamaları hakkında bilgi verildi. Gümrük Mevzuatı ile ilgili tanımlar kapsamında; Gümrük Mevzuatı'nda yapılan değişiklikler, eşyanın gümrükçe onaylanmış bir işleme tabi tutulması, bilge talebi, gümrük rejimleri, tarife, kıymet, menşe kuralları, onaylanmış kişi statü belgesi konuları Yetkilendirilmiş Yükümlülük Uygulamaları kapsamında ise; serbest dolaşıma giriş rejimi, transit rejimi, antrepo rejimi (A tipi-C tipi entrepolar), dahilde işleme rejimi; rejimin faydaları, kullanım esasları, dikkat edilmesi gereken hususlar ve ikincil işlem görmüş ürünler ile ilgili yapılması gereken uygulamalar. Geçici ithalat, hariçte işleme rejimi, ihracaat rejimi, serbest bölgeler, gümrük beyannamelerinin doldurulması, vergi kaybına neden olan işlemlere uygulanacak cezalar, usulsüzlüklere ilişkin cezalar konuları anlatıldı.
 
GÜMRÜK YENİLİKLERİ
 
Eğitimi veren Yetkilendirilmiş Gümrük Müşaviri Caner Sevimli programda Gümrük Birliği ve Türkiye Gümrük Mevzuatı Uygulamaları Gümrük Kanunu ile konuşmasına başladı. İlk olarak Gümrük Kanunu'nun amacını anlatan Caner Sevimli, "Türkiye Cumhuriyeti Gümrük Bölgesi'ne giren ve çıkan eşyaya ve taşıt araçlarına uygulanacak gümrük kurallarını belirlemek."dedi. Daha sonra Gümrük Mevzuatına değinen Sevimli, "Türkiye 1996 yılında Gümrük Birliği'ne girişi ile birlikte birçok yükümlülüğü üstlenmiştir. Bu çerçevede 1999 yılında 4458 sayılı Gümrük Kanunu kabul edilmiş olup, yeni Gümrük Kanunu 05.02.2000 tarihinde uygulanmaya başlamıştır." diye konuştu. Gümrük yeniliklerini tek tek sıralayan Sevimli şunları kaydetti:
 
1-Öncelikle Avrupa Birliği Gümrük Kodu hükümlerine uyumun sağlanması
2-Gümrük idarelerinde iş takip eden kişilerin işlemlerinin kolaylaştırılması
3- Gümrük işlemlerinin tamamen elektronik ortamda gerçekleştirilmesi
4-Gümrük ile diğer kurumlar arasında elektronik ortamda entegrasyon sağlanması
5- Gümrüklerde işlemlerin hızlandırılması
6- İşlemlerin belgesiz ve insan gücü dışında yürütülecek olması
6-Firmaların rekabet gücünün artırılması.
 
TİCARET POLİTİKASI ÖNLEMLERİ
 
Eğitimine 'Ticaret Politikası Önlemleri'ni anlatarak devam eden Caner Sevimli, "Gözetim veya korunma önlemleri, miktar kısıtlamaları ve ithalat veya ihracat yasaklamaları gibi eşyanın ithal ve ihracı ile ilgili hükümlerle belirlenmiş tarife dışı önlemlerdir" dedi.  Kota'nın tanımını yapan Caner Sevimli, Gümrük Yükümlüğü ve Gümrük Vergileri'nin tanımını yaptı. Sevimli, "Gümrük Yükümlülüğü, bir kişinin yürürlükteki mevzuatı uyarınca ithalat ya da ihracat vergisi ödeme yükümlülüğüdür. Gümrük Vergileri ise yürürlükteki hükümler uyarınca eşyaya uygulanan ithalat vergilerinin ya da ihracat vergilerinin tümünü oluşturur" diye konuştu. Sevimli Türkiye'nin AB (Avrupa Birliği) üyesi olduğunu hatırlatarak, "Gümrük Vergileri AB ülkelerinin tümünde aynı uygulanır" dedi. Menşe, kıymet belirleme, ithalat gümrük muafiyetini anlatan Sevimli, daha sonra Gümrük Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun hakkında bilgi verdi. Sevimli şunları dedi: "5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanununda yer alan kabahat fiilleri  4458 sayılı Gümrük Kanununa aktarılmış ve bu fiillere ilişkin para cezaları Kaçakçılıkla Mücadele Kanununda olduğu gibi gümrüklenmiş değer üzerinden belirlenmiştir. Türkiye Gümrük Bölgesine getirilen ve transit rejim beyanında bulunulan serbest dolaşımda olmayan eşyanın, beyan edilenden belirgin bir şekilde farklı cinste eşya olduğunun tespiti halinde, farklı çıkan eşyanın gümrüklenmiş değerinin iki katı idari para cezası uygulanması hükmü getirilmiştir."
 
KATILIMCILARA SERTİFİKA VERİLDİ
 
Gümrük Birliği ve Türkiye Gümrük Mevzuatı Uygulamaları konulu eğitim seminerinin sonunda katılımcılara sertifika verildi. Yoğun bir katılımın gözlendiği seminerde AİA İrtibat Bürosu Uzmanı Seda Özdemir, ücretsiz olarak düzenlenen seminere katılanlara Avrupa İşletmeler Ağı'nın 'Gümrük Birliği ve Türkiye Gümrük Mevzuatı' sertifikasını verdi.