info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
35.5815
Dolar Satış
:
35.6456
Euro Alış
:
37.1109
Euro Satış
:
37.1778
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Adriyatik’ten Kafkaslara

NKÜ Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Adriyatik’ten Kafkaslar’a 2. Uluslararası Geleneksel Gıdalar Sempozyumu’na katıldı.

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü ve Makedonya St. Climent Ohridski-Bitola Üniversitesi ile ortaklaşa düzenlenen Adriyatik'ten Kafkaslar’a 2. Uluslararası Geleneksel Gıdalar Sempozyumu, Makedonya'nın Struga şehrinde gerçekleşti. Sempozyuma ilgi büyük oldu. Sempozyuma Makedonya, Sırbistan, Arnavutluk, Hırvatistan, Kosova, Slovenya, İtalya, Kazakistan gibi ülkelerin üniversite ve araştırma kuruluşları katıldı. 
 
TÜRKİYE’DEN 600 KATILIMCI 
 
Ülkemizden de üniversitelerin gıda mühendisliği bölümlerinin tamamından, beslenme ve diyabetik bölümlerinden, veteriner fakültelerinden, meslek yüksek okullarının gıda teknolojisi programlarından akademisyenler ve uzmanlar, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na bağlı araştırma enstitülerinden uzmanlar ile özel sektörden yönetici ve teknik eleman düzeyinde olmak üzere 600'e yakın katılımcı katıldı.
 
SEMPOZYUMUN KATKILARI BÜYÜK
Sempozyum Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Demirci, açılış töreninde yaptığı konuşmada tüm dünyada geleneksel gıdalara olan ilginin her geçen gün daha fazla arttığını ve geleneksel gıdaların giderek daha büyük ölçeklerde ve gıda kodekslerine uygun olarak daha sağlıklı bir şekilde üretildiklerini söyledi. Prof. Dr. Demirci: ‘İkincisi düzenlenen Adriyatik'ten Kafkaslara Geleneksel Gıdalar Sempozyumu’na gösterilen ilgiye bakıldığında, yapılan bu uluslararası bilimsel faaliyetin öncelikle bölgesel ve daha genel anlamda da dünya ülkeleri arasında kültürel işbirliği ve bilgi paylaşımına ne kadar önemli katkıda bulunduğunun açıkça görülmüştür.’ dedi.
 
SEMPOZYUMA İTALYA DA DAHİL EDİLMELİ
 
Sempozyum Eş-Başkanı Prof. Dr. Angela Vasileska ise konuşmasında: ‘Gıdaların, ulusal kimliklerin yaşatılmasında en önemli kaynak olarak kaldığı görülmektedir. Uluslararası düzeydeki geniş katılımlı böyle bir toplantının ülkemde düzenlenmesinden büyük onur duyuyorum.’ dedi. Sempozyum Onursal Başkanı Üniversite Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek konuşmasında ise: ‘Bu gün burada yaklaşık 500 yıllık bir tarihi beraber paylaştığımız bu toprakların güzel insanlarıyla böyle bir bilimsel toplantı vesilesiyle beraber olmaktan büyük bir gurur ve mutluluk duyduğumu özellikle belirtmek istiyorum.” dedi.
 
BURASI SİZİN DE ÜLKENİZ
 
Makedonya Cumhuriyeti Devlet Bakanı Hadi Nezir ise: ‘Türkçe konuşmak istiyorum. Öz be öz anadilimizi ecdadımızdan daha doğrusu sizlerden emanet aldık. Hiçbir zaman ihanet etmedik. Gördüğünüz gibi hala görevimizin başındayız. Sizlere hoş geldiniz demek istiyorum. Kendinizi anavatanımız Türkiye Cumhuriyeti devletindeymiş gibi hissetmenizi arz ederim.’ dedi.
 
GELECEK YILA YENİ 4 ÜLKE
 
Sempozyumun kapanış oturumunda söz alan konuşmacılar da sempozyumun büyük bir katılımla son derece başarılı bir şekilde tamamlandığını ifade ederek, gelecek yıllarda da sempozyumun uluslararası niteliğinin mutlaka sürdürülmesini ve kapsadığı coğrafi alana İtalya'nın da dâhil edilmesi gerektiğini söylendi. Önümüzdeki yıllarda Uluslararası Adriyatik'ten Kafkaslara Geleneksel Gıdalar Sempozyumuna İtalya, Kosova, Hırvatistan ve Arnavutluk olmak üzere 4 ayrı ülke talip olduğunu açıklandı.