info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
35.5815
Dolar Satış
:
35.6456
Euro Alış
:
37.1109
Euro Satış
:
37.1778
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Tekirdağ NKÜde Uluslararası Balkan Sempozyumu Düzenlendi

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü ve Balkan Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (BALKAM) iş birliğiyle, Osmanlı Döneminde Balkanlarda Birlikte Yaşama Kültürü temalı Uluslararası Balkan Sempozyumu düzenlendi.

Kuzey Makedonya eski Cumhurbaşkanı Prof. Dr. Gjorge İvanov ve TBMM 29. Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop’un onur konuğu ve davetli konuşmacı olarak yer aldığı etkinlik, Rektörlük Konferans Salonunda gerçekleştirildi. Sempozyuma Kuzey Makedonya eski Cumhurbaşkanı Prof. Dr. Gjorge İvanov ve eşi Maja İvanova, TBMM 29. Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, Tekirdağ Valisi Recep Soytürk, NKÜ Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin, İl Emniyet Müdürü Ahmet Metin Turanlı,siyasi parti temsilcileri, kurum ve kuruluşların temsilcileri, STK temsilcileri, yerel basın mensupları, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı. Yüzyıllar boyunca farklı kültürlerin, dinlerin ve etnik kökenlerin bir arada yaşadığı bir coğrafya olan Balkanlar'ın zengin tarihine ve özellikle Osmanlı dönemindeki birlikte yaşama kültürüne odaklanan bir sempozyuma ev sahipliği yapılan Namık Kemal Üniversitesi, tarih boyunca medeniyetlerin beşiği olmuş, farklı kültürlerin harmanlandığı ve etkileşimde bulunduğu bir coğrafyanın kültür ve dayanışma örneğini sergiledi.

Osmanlı İmparatorluğu’nun uzun süren hakimiyeti altında bu etkileşimin daha da derinleştiğini, farklılıkların bir zenginlik olarak görüldüğü bir kültür mozaiğinin ortaya çıktığının vurgulandığı sempozyumda, Osmanlı İmparatorluğu’nun bu konudaki uygulamaları ve deneyimlerinin, günümüz dünyası ile kıyaslandığı bu sempozyumda, akademisyenlerin ve alanlarındaki uzmanların aktardıkları bilgilerle, Osmanlı dönemindeki birlikte yaşama kültürünün farklı yönlerini inceleme fırsatı gözler önüne serildi.

Dini hoşgörü, etnik çeşitlilik, hukuki düzenlemeler, sosyal yaşam ve kültürel etkileşim gibi konularda yapılan sunumlar, sempozyumdakilere zengin bir bilgi birikimi sundu. Sempozyuma, 6 Balkan Ülkesinden 7 seçkin akademisyen ve Türkiye’den alanlarında uzman 9 bilim insanı katıldı.

Uluslararası Sempozyuma katılanlara günün anısına hazırlanan hat sanatı eserler takdim edildi. Üç dilde simultane çevirinin gerçekleştiği sempozyumda daha sonra oturumlara geçildi.Dört oturum halinde düzenlenen oturumlar sonunda konuşmacılaraTekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi öğrencileri ve akademisyenleri tarafından hazırlanan Tekirdağ temalı gravür baskı eserler günün anısına takdim edildi.

Kaynak : Murat Ürtekin