info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
35.5815
Dolar Satış
:
35.6456
Euro Alış
:
37.1109
Euro Satış
:
37.1778
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Tekirdağlılara Müjde

Tekirdağ Devlet Hastanesinde Nükleer Tıp Ünitesi Açıldı

Tekirdağ sağlık alanında büyük bir yeniliğe imza attı. 

İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Cengiz BECERİR, Kamu Hastaneleri Başkanı Uzm. Dr. Atakan EREN, Personel/Destek Hizmetleri Başkanı Zafer SOYKIRLI, Devlet Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Çetin KİREZLİ, Hastane Müdürü Kenan ÖZTÜRK'ün özverili çalışmalarıyla Tekirdağ halkının hizmetine kazandırıldı.

Sağlıkta görev değişikliğinin ardından gerek sağlık müdürü Cengiz Becerir gerek kamu hastaneleri başkanı Atakan Eren,gerek Tekirdağ devlet hastanesi başhekimi Çetin Kirezli gerekse Muratlı Devlet hastanesinin kurulmasında önemli katkısı olan Tekirdağ Devlet hastane müdürü Kenan Öztürk ve personel destek hizmetleri başkanı Zafer Soykırlı adeta harikalar yaratıyorlar.

Nükleer tıp merkezi açılışı için yapılan açıklama şöyledir; Tekirdağ halkımız ve diğer illerimizden başvuran hastalarımıza hizmet edecek olan “Nükleer Tıp Ünitemiz” Tekirdağ Devlet Hastanemiz içerisinde hizmete açıldı. Ünitenin açılış programı bünyesinde, ünitedeki çalışanları ve hizmet alan vatandaşlarımızı ziyaret eden İl Sağlık Müdürlüğü yetkililerimiz, Nükleer Tıp Ünitemizin ilimize hayırlı olması yönünde temennilerde bulundular.

Nükleer Tıp Ünitesi açılışı programına İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Cengiz BECERİR, Kamu Hastaneleri Başkanı Uzm. Dr. Atakan EREN, Personel/Destek Hizmetleri Başkanı Zafer SOYKIRLI, Devlet Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Çetin KİREZLİ, Hastane Müdürü Kenan ÖZTÜRK, Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Günaydın TABU, Destek ve Kalite Hizmetleri Müdürü Gülten KELOĞLU, Başhekim Yardımcısı Dr. Raif ÜZMEZ, Müdür Yardımcıları Burcu YILDIZ EKMEN, Esra KIRBAŞ ve Nükleer Tıp Ünitesi Sorumlusu Hasan Deniz DEMİR katıldılar.

Tekirdağ İl Sağlık Müdürümüz Uz.Dr. Cengiz BECERİR tarafından yapılan yazılı basın açıklamasında; “Nükleer Tıp bir çok hastalığın tanısında giderek önem kazanmakta, ayrıca tedavide de yükselen bir değer olarak ortaya çıkmaktadır. Tekirdağ Devlet Hastanesi Nükleer Tıp Ünitesi modern bir gama kamera ve ayaktan Radyoaktif İyot tedavisi yetkisi ile TAEK (Türkiye Atom Enerjisi Kurumu) yönergelerine uygun şekilde Mayıs 2018 de faaliyete başlamış ve il merkezinde büyük bir boşluğu doldurmuştur. Ünite olarak Şehir Hastanesi faaliyete girdikten sonra hizmetlerin daha kapsamlı bir şekilde devam edilmesi planlanmaktadır. “ denilmektedir.

Nükleer Tıp, çeşitli radyoaktif maddeleri (radyofarmasötik) hastaya uygulayarak bir çok hastalığın tanısında ve bazı hastalıkların tedavisinde rol alan bir bilim dalıdır. Teknolojinin ilerlemesine paralel olarak özellikle son 10-15 yılda nükleer tıp alanında da diğer tıp alanlarında olduğu gibi gelişmeler yaşanmış, kullanılan makinalarda (Gama Kamera ve PET-BT) ve hastalara uygulanan radyoaktif maddelerde teknolojik ilerleme ve çeşitlilik sağlanmıştır. Tekirdağ Devlet Hastanesi olarak da hastalara daha kaliteli hizmet verebilmek amaçlı il genelinde taleplere cevap verecek şekilde Nükleer Tıp Bölümü Mayıs 2018 tarihi itibariyle hizmete başlamıştır.

İl merkezinde sadece Tekirdağ Devlet Hastanesi’nde olan Nükleer Tıp Bölümü sayesinde hastaların tanı ve tedavi amaçlı çevre illere gitmelerine gerek kalmamış ve önemli bir magduriyet ortadan kaldırılmıştır.

Tekirdağ Devlet Hastanesinde Mevcut Olan Makinalar Çift başlı SPECT özellikli bir adet Gama Kamera mevcuttur. Şehir hastanesi ile birlikte 2 adet Gama Kamera ve 1 adet PET/BT ayrıca tiroid kanserlerinin tedavisinde kullanılacak yataklı Radyoaktif İyot Odasının hizmete girmesi planlanmaktadır. Tekirdağ Devlet Hastanesinde Yapılan Tetkikler Ünitemiz bünyesinde bulunan Gama Kamerada sintigrafik tetkikler yapılmaktadır.

Sintigrafik tetkiklerin amacı istenilen organın fonksiyonel görüntülemesinin yapılmasıdır.

Başlıca kullanım alanları şu şekilde sıralanabilir;

*Onkolojik amaçlı: Çeşitli kanserlerin kemik metastazlarının tespitinde ve tiroit kanserinin takibinde

*Endokrinolojik amaçlı: Tiroit hastalıkları (nodül, zehirli guatr, tiroidi) ve Paratiroit adenomu taramasında

*Ürolojik-Nefrolojik amaçlı: Böbrek Enfeksiyonlarının araştırılması, İdrar yolu tıkanıklıklarının teşhisi ve takibi

*Ortopedik amaçlı: Kemik enfeksiyonları, Eklem Protezlerinin değerlendirilmesi, Kemik Tümörlerinin tanısında, Gizli kırıkların gösterilmesi, nedeni açıklanamayan yaygın ağrıların araştırılması ve benzeri bir çok endüksiyonda

*Kardiolojik amaçlı: Koroner arter hastalıklarının tanısında ve takibinde

*Çocuklarda gastroösefagial reflü tanısında

*Gözyaşı kanal yollarının incelemesinde Yukarıda sayılan hastalıklara yönelik sintigrafik tetkikler bölümümüzde uygulanmaktadır.

Sintigrafi kimlere uygulanabilir? Uygulanamayacağı durumlar var mıdır? 

Sintigrafik tetkikler hayatın ilk ayından itibaren güvenle uygulanabilen tetkiklerdir. Gebe kadınlar haricinde tüm yaş gruplarına uygulanabilir. Gebelerde radyasyondan dolayı kontraendikedir.

Sintigrafik tetkikler nasıl yapılır?

Hasta bölümümüze başvurduğunda görevli uzman doktor tarafından değerlendirilip uygun görüntüleme yöntemi belirlenir. Hastanın kilosu ve istenilen sintigrafik tetkike göre verilecek radyoaktif madde bölümümüzde bulunan sıcak odada (radyoaktif ilaçların hazırlandığı ünite) hazırlanır. Damar yolundan verilen radyoaktif madde sonrası tetkikin çeşidine göre görüntüleme yapılır.

Kullanılan Radyoaktif madde tehlikeli mi?

Yeni nesil Gama Kameralar sayesinde hastaya verilen radyasyon miktarı oldukça düşüktür. Ayrıca nükleer tıp tetkiklerinde kullanılan radyoaktif madde-ilaçların allerji yapma riski oldukça düşüktür.

Nükleer Tıp Bölümünde Tedavi Yapılıyor mu?

Ünitemizde halk arasında Atom olarak bilinen ve Zehirli Guatr hastalığının tedavisinde kullanılan Radyoaktif İyot tedavisi yapılmaktadır. Bu tedavide hastaya özel ilaç dozu belirlenmekte ve tedavi uygulanmaktadır.

Kaynak : Murat Ürtekin