Tekirdağ’ın sorunlarını TBMM gündemine taşıyarak, göreve başlar başlamaz pek çok kronik meselenin çözümüne aracı olan CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, bu kez Muratlı Çevre Yolu’ndaki sıkıntılara parmak bastı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan’ın yanıtlaması istemiyle verilen önergede; Tekirdağ’ın Süleymanpaşa İlçesi ile Muratlı İlçesi ve Muratlı ile Büyükkarıştıran’ı birbirine bağlayan karayolundaki altyapı ve sinyalizasyon sorunlarına dikkat çekildi.
Karayolunda zift ve mıcır dökümünde izlenen bilimsellikten uzak anlayışın yol güvenliğini tehdit ettiğini vurgulayan Aygun, “Zift sonrası dökülen mıcır, yaz aylarında yağan yağış ile birlikte yolu kayganlaştırarak büyük trafik kazalarına yol açmaktadır. Hava sıcaklığının arttığı dönemde de zift sürekli erimektedir.
Özellikle büyük tır ve kamyonların geçtiği bu yolda yaşanan kazalar; ölümcül nitelik taşımaktadır. Muratlı ilçesindeki çevre yolunun kavşaklarındaki trafik sinyalizasyonlarının hala tamamlanması da kazalara davetiye çıkaran başka bir sorun alanıdır” tespitlerini yaptı.
Aygun, daha sonra 4 maddelik sorularını şöyle sıraladı:
1) Süleymanpaşa-Muratlı, Muratlı-Büyükkarıştıran karayolundaki asfaltlama tekniğinden kaynaklanan sıkıntıların giderilerek, mühendislerden alınacak rapor doğrultusunda kazaların önlenmesi için adım atacak mısınız?
2) Ülkemizin 2015 yılına ait trafik kaza istatistikleri incelendiğinde kazaların yaklaşık olarak yüzde 34’ünün havanın karanlık olduğu saatlerde meydana geldiği görülmektedir. Yapılan maliyet analizlerinden bu trafik kazalarından kaynaklı olarak oluşan maddi kayıpların ise 20 milyar TL’yi aştığı hesaplanmıştır. Karanlıkta sınırlı görüş imkânı olduğundan, yol yüzey ve kenar işaretlemeleri, sürücülerin yolculuk esnasında yeterli görüş mesafesine sahip olmasını sağlayan en önemli uyarıcılardan birisidir. Bu uyarıcılardan özellikle yol yüzey işaretlemeleri, sürücülerin şeritlerini güvenli şekilde takip ederek diğer araçlar ile arasındaki mesafeyi korumasını ve en önemlisi aracın bir şerit içerisinde düzenli hareket etmesini sağlamaktadır. Bu çerçevede Muratlı karayolundaki şerit çizgileri yol yüzey işaretlemeleri yapılacak mıdır?
3) Muratlı Çevre Yolu’ndaki trafik sinyalizasyonları ve yol ışıklandırması yapılacak mıdır?
4) Muratlı Karayolu’nda yayaların karşıdan karşıya geçmesi için gerekli olan refüj bulunmamaktadır. Yayaların can güvenliğini tehdit eden bu durum karşısında gereken tedbiri alacak mısınız?