info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
35.5516
Dolar Satış
:
35.6156
Euro Alış
:
36.8320
Euro Satış
:
36.8984
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygün, Sahte Raporla Engelli Aylığı Alınıyor

Sahte Raporla Engelli Aylığı Alınıyor

Son zamanlarda Tekirdağ’da toplu taşıma hizmeti veren kooperatif şoförlerinin engellilere ücretsiz toplu taşıma kartı verilmesiyle engelli artışının bir anda çok yüksek sayılara çıkmasının garip olduğunu ve gerçek engellilerin de bu yüzden mağdur olduğunu dile getirmesinin ardından bir çıkış da CHP Tekirdağ milletvekili İlhami Özcan Aygün’den geldi. CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, sosyal yardımlarda yaşanan adaletsizliğin Sayıştay’ın 2020 Raporu’nda ortaya konulduğunu belirterek, özellikle bakıma muhtaç engelli vatandaşlara yönelik sosyal yardımlarda büyük usulsüzlükler olduğunu söyledi.

Kıstaslara uymayan kişilere de aylık bağlandığının ortaya konduğunu kaydeden Aygun, sahte Sağlık Kurulu Raporları ile aylık bağlananlar olduğunu bildirdi. Aygun, engelli aylığı ödemeleri için kullanılan Sağlık Kurulu Raporlarında Aile Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı verilerinin uyuşmadığını söyledi. Sahte engelli raporu alındığına dair iddiaların olduğunu mecliste dile getiren İlhami Özcan Aygün; “Anlaşılan adil bir yardım mekanizması yok. Sayıştay’ın tespitlerine göre sahte ve şüpheli Engelli Sağlık Kurulu Raporları ile sosyal yardımlar yapılmış” dedi.

Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın sahte raporlu kişilere engelli aylıkları bağlarken, gerçekten yardıma muhtaç kişilere maaş bağlamadığını kaydeden Aygun, “Bunun vebali büyüktür” diye tepki gösterdi. CHP Vekili Aygun, Sayıştay 2020 Yılı Raporu’nun bakıma muhtaç engelli aylığı, engelli aylığı, engelli yakını aylığı ödemelerinde yaşanan başıboşluğu da ortaya koyduğunu vurguladı. Aygun, 2002 yılından bu yana engelli maaşı alan kişi sayısında büyük bir artış olduğunu kaydetti. Yüzde 70 ve üzeri engel oranı olup engelli maaşı alan kişi sayısının 2002 yılında 68 bin 598 iken bu sayının 2020 yılı sonunda yaklaşık 4 kat artarak 277 bin 553’ye ulaştığını vurguladı.

Yüzde 40-69 arasında engel oranı olup engelli maaşı alan kişi sayısı 2002 yılında 193.780 iken bu sayının 2020 yılı sonunda yaklaşık 1,7 kat artarak 346 bin 752’ye ulaştığını belirten CHP Milletvekili Aygun, “Engelli yakını aylığı alan kişi sayısı 2007 yılında 8 bin 877 iken bu sayı 2020 yılı sonunda yaklaşık 10,7 kat artarak 95 bin 540’ye çıkmıştır. 10 katlık artış var. En büyük artış burada olmuştur” dedi. SAHTE RAPOR VERENLERE ENGELLİ MAAŞI! Aygun, Sayıştay Raporu’nda, yüzde 40 ve üzeri engelli olma koşulunu taşımayan kişilere ve Engelli Sağlık Kurulu Raporu olmayan kişilere engelli ve engelli yakını aylık ödemesi yapılma riski bulunduğunun verilerle ortaya konduğunu kaydetti. Sayıştay Raporu’na göre Sağlık Kurulu Raporları verilerinde Sağlık Bakanlığı kayıtları ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın kayıtlarının uyuşmadığını kaydeden Aygun, “Sağlık Bakanlığı, sahte ve şüpheli engelli sağlık kurulu raporlarını belirlemiş. Ancak bunlar Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından taşra teşkilatına bildirilmediği için sahte raporlara yardım ve destek ödemeleri devam ediyor. Devlet, sahte raporlu kişilere engelli maaşı bağlarken, gerçekten yardıma muhtaç kişilere yardım etmiyor. Bunun vebali büyüktür” diye konuştu.

SAĞLIK BAKANLIĞI’NDAN TEYİT GEREKİR

Aygun, Sayıştay Raporu’na göre “Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın Engelli Sağlık Kurulu Raporu’nun usule uygun imza ve kaşe taşıması halinde kabul ettiği” savunmasını yaptığını belirterek, “Oysa Sağlık Bakanlığı’ndan bu raporları teyit ettirmeliydi. Sayıştay, Aile Bakanlığı’nın Sağlık Bakanlığı ile yakın işbirliği içinde olmasını öneriyor. Şüpheli ödemeler, Bu Sağlık Kurulu Raporları, farklı bir sağlık kuruluşundan teyit edilene kadar durdurulmalıdır” diye tepki gösterdi. Aygun Sayıştay’ın Raporu’nda; Sağlık Bakanlığı’nın sisteminde Sağlık Kurulu raporu olmayanlar ile Rapor alıp “ağır engelli ve tam bağımlı olmayan” kişilere de “engelli evde bakım ödemesi” yapıldığına işaret etti.

EVİ OLANA ENGELLİ EVDE BAKIM ÖDENEĞİ

Sayıştay’ın engelli evde bakım ödemelerindeki adaletsizliği de ortaya koyduğuna işaret eden Aygun, “Sadece hane içindeki kişi başına düşen gelir tutarına bakıldığı için üzerine kayıtlı evi, arabası, arsası olanlara 2828 sayılı Kanun uyarınca engelli evde bakım ödemesi yapılmaktadır. Ancak oturduğu ev kira olan ve kira gideri ödemek zorunda olan ancak asgari ücret gelir şartını az da olsa aştığı için başvurusu reddedilen kişiler vardır. Bu büyük bir adaletsizliktir” diye konuştu. 2828 sayılı Kanun’un engelli evde bakımına ilişkin hükümleri ile 2022 sayılı Kanun’un engelli vatandaşlara ilişkin hükümlerinde farklılık ve eksiklik olduğunun tespit edildiğini anlatan Aygun, “Uygulamada adil olmayan durumlar vardır. Mevzuattaki eksikliklerden kaynaklanan değerlendirme ölçütlerindeki farklılık giderilmelidir” diye konuştu.

YABANCILAR

Türkiye’nin yol geçen hanı olmadığına da işaret eden Aygun, çalışma süresi biten yabancıların Aile Bakanlığı tarafından katip edilerek, idari yaptırım uygulanmadığının da Sayıştay’ın raporu ile tescillendiğini belirterek, “Türkiye’yi bu noktaya getirmesinler. Çalışma izin süresi bittiği halde çalışanlara ve bunları çalıştıranlara ceza verilmelidir” diye konuştu.

Kaynak : Murat Ürtekin