Tekirdağ Halk Sağlığı müdürlüğü,bilinçli ilaç kullanımının önemini vurgulamak için bir açıklamada bulundu.Yapılan açıklama şu şekildedir; AKILCI İLAÇ KULLANIMI BİLGİ NOTU Akılcı İlaç Kullanımı (AİK) Nedir?
Akılcı İlaç Kullanımı, DSÖ’nün 1985 yılında Nairobi’de tanımlamış olduğu şekliyle “Kişilerin klinik bulgularına ve bireysel özelliklerine göre uygun ilacı, uygun süre ve dozajda, en uygun maliyetle ve kolayca sağlayabilmeleridir.”
Akılcı İlaç Kullanımı Neden Gereklidir?
Akılcı İlaç Kullanımı, öncelikli olarak halkın sağlığını ve toplumun çıkarını gözetir. Tüm dünyada yanlış şekilde, gereksiz yere, etkisiz ve yüksek maliyetli ilaç kullanımı gibi nedenlere bağlı olarak çok çeşitli sorunlar yaşanmaktadır. Tespit edilen bu sorunlar arasında, temel ilaç listelerine veya güncel rehberlere uygun olmayan ilaçların reçetelere yazılması; özel hasta gruplarına uygunsuz ilaç yazılması/kullanılması; gereksiz yere pahalı ilaçların yazılması/kullanılması, gereksiz yere antibiyotik yazılması/kullanılması ya da gereksiz yere enjeksiyon preparatı yazılması/kullanılması; hekimlerin tedavileri konusunda hastalarına yeterli bilgileri vermemesi; yazılan reçetelerin gereken tüm doğru bilgileri içermesine özen gösterilmemesi; eczacıların reçete karşılama, ilaç verme ve hastayı bilgilendirme konusunda yeterli davranış sergilemesi; sağlık personelinin ilaç uygulama hatası yapması; yanlış ilaç kullanımını kolaylaştıran ilaç üretimi ve dağıtımı kaynaklı çeşitli altyapı sorunlarının bulunması AİK gerekliliğini ortaya çıkarmıştır
Akılcı İlaç Kullanımında Nelere Dikkat Edilmelidir?
- Öncelikle hastanın probleminin tanımlanması, yani hekim tarafından doğru teşhisin konulması gerekir. Buna paralel olarak, ilaçlı veya ilaçsız, etkili tedavinin tanımlanması, eğer ilaçlı tedavi uygulanacaksa, uygun ilacın seçimi, her bir ilaç için uygun dozun ve uygulama süresinin belirlenmesi ve uygun reçete yazılması basamakları izlenmelidir. Bu aşamada onaylanmış, güncel tanı ve tedavi kılavuzları esas alınmalıdır.
- Hekim; hastanın en son kullandığı veya kullanmakta olduğu ilaçları sorgulamalıdır. -Hasta/hasta yakını; ilacın olası yan etkileri, besin ve ilaç etkileşimleri konusunda bilgilendirilmelidir.
- Hamilelik ve emzirme dönemindeki kadınlar, çocuklar, yaşlılar, böbrek ve karaciğer yetmezliği olanlar, ilaç alerji öyküsü olan hastalar, ilaç kullanımı konusunda daha dikkatli davranmalıdır. -İlaçlar çocukların göremeyeceği, ulaşamayacağı yerlerde ve ambalajında saklanmalıdır.
- Kesilmiş ve açılmış ambalajlar satın alınmamalıdır, son kullanma tarihi geçmiş olan ilaçlar kesinlikle kullanılmamalıdır. Akılcı İlaç Kullanımı Konusunda Neler Yapılmıştır? Sayın Bakanımız Prof. Dr. Recep AKDAĞ, antibiyotiğin yanlış ve gereksiz kullanımı konusunda eğitici ve farkındalık oluşturacak mahiyette programlar hazırlanması yönündeki talimatları doğrultusunda Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu ve Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürlüğü ortaklaşa bir eylem planı hazırlamıştır. Eylem planı çerçevesinde, gereksiz antibiyotik reçetelenmesini azaltan sürüntü testleri dağıtılmış, eğitim süreci başlatılmış ve aynı zamanda antibiyotiğin yanlış kullanımına karşı toplumda bilgi ve farkındalığın artırılması amacıyla medya planı oluşturulmuştur.
Söz konusu bu eylem planı çerçevesinde Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürlüğü tarafından kamu spotları, afişler, broşürler ve aile sağlığı merkezleri ekranlarında yayınlanmak üzere video animasyonlar hazırlanmıştır. Bu çerçevede; Tekirdağ Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak birlikte 2016 yılında aile sağlığı merkezlerimizde bulunan televizyonlarda yayınlanmak üzere videolar hazırlanmış, bağlı birimlerimiz ile akılcı ilaç kullanımı kapsamında afiş ve broşür dağıtımı yapılmış, okullarda, cezaevlerinde, gebe okullarında ve kuran kurslarında halkın akılcı ilaç kullanımı konusunda farkındalığını arttırmak amacıyla eğitimler düzenlenmiştir. Bu eğitimlerde 8102 kişiye ulaşılmış ve akılcı ilaç kullanımı konusunda eğitimleri verilmiştir.
Ayrıca ilimiz genelinde hizmet veren sağlıklı yaşam araçlarımızla Akılcı İlaç Kullanımı doğrultusunda periyodik olarak farkındalık çalışmaları yapılmaktadır. Ayrıca Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürlüğü tarafından gönderilen vidolar aile sağlığı merkezlerinde bulunan televizyonlarla halka sunumu gerçekleştirilmiş, afiş ve broşürlerin basımı yapılarak dağıtımı sağlanmıştır. Aile hekimlerinin antibiyotik yazıp yazmamalarını destekleyecek hızlı antijen testlerinin kullanımı kapsamında ilimizdeki tüm aile hekimlerine eğitimler verilmiş söz konusu testlerin yapılacağı kitlerin aile sağlığı merkezlerine dağıtımı yapılarak aile hekimlerince sahada kullanılmaya başlanmıştır.
Tüm halkımızın bilgisine sunulur. “Bilinçsiz antibiyotik kullanma gelecegini karartma”