info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
34.4495
Dolar Satış
:
34.5115
Euro Alış
:
36.2759
Euro Satış
:
36.3412
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Alparslan Kurtoğlu, Katı Atık Bertaraf Tesisi Tekirdağ`ın Geleceğinin Teminatıdır

Tekirdağ Büyükşehir belediyesi, genel sekreter yardımcısı Alparslan Kurtoğlu, son dönemde büyük polemiklere neden olan katı atık bertaraf tesislerini basın mensuplarına gezdirerek, halkın gerçekleri öğrenmesi için bir basın bilgilendirme turu düzenledi.

Süleymanpaşa ve Çorlu’da hizmet veren katı atık tesislerinde basın mensuplarına yerinde brifing veren Alparslan Kurtoğlu, çarpıcı açıklamalarda bulundu. Bu konuda gerek basın, yayın organlarında gerek sosyal medyada gerekse dedikodu türünde sayısız gerçek dışı söylemlerin olduğunu ifade eden Kurtoğlu; “Son dönemde katı atık bertaraf tesisleri hakkında her ortamda gerçek dışı söylemlerde bulunulmaktadır. Oysa bizler anlaşmış olduğumuz katı atık bertaraf hizmeti veren firma vasıtasıyla her gün yüzlerce ton çöpü ayrıştırarak çevre ve doğanın korunmasına büyük bir katkıda bulunuyoruz. Hem çevre temizliğini sağlıyoruz hem çıkan çöpleri tekrar dönüşüme kazandırıyoruz hem de elektrik enerjisi üreterek bütçeye önemli bir katkı sağlıyoruz." dedi

ARTIK KATI ATIK VERGİSİ DE ALMIYORUZ

Katı atık bertaraf tesisinin kurulmasıyla birlikte, artık faturalardan katı atık vergisi de alınmadığını ifade eden Kurtoğlu, “bu tesislerin kurulmasıyla birlikte belediyenin de büyük kazancı oldu. Bunun etkisi vatandaşa da yansıdı. Artık su faturalarından katı atık vergisi payı da alınmıyor. Atık bertaraf ihalesini alan şirketle yaptığımız anlaşma nedeniyle belediye %10.08 gelir payı elde ediyor. Bu para da halkımıza hizmet olarak geri dönmüş oluyor. Ayrıca çöpten çıkan metan gazını da oluşturduğumuz sistemle yakalayıp depoluyoruz ve Tredaş ile yaptığımız anlaşma ile metan gazından elde ettiğimiz elektrik enerjisini Tredaş’a satıyoruz.

BÜROKRASİ İŞİMİZİ YAPMAMIZA ENGEL OLUYOR

Biz her ne kadar halkın menfaatine ilimizden çıkan evsel, tıbbi ve bilumum atıkları toplayıp geri dönüştürmek için büyük çaba sarf etsek de, yeterli alan tahsisinde bürokrasiye takılıyoruz ve işimizi yapmamıza imkan tanınmıyor. Bu konuda gerek meclis başkanımız gerek çevre şehircilik ve iklim değişikliği bakanlığı ile orman bakanlıkları nezdinde yer tahsisinde sıkıntılar yaşıyoruz. EĞER YER TAHSİSİ YAPILMAZSA TEKİRDAĞ İÇİN FELAKET OLURKEN, YER TAHSİSİ YAPILIRSA TEKİRDAĞ’IN GELECEĞİ GARANTİ ALTINA ALINIR. Bürokratik sorunların bir an önce aşılması gerekir.

KOKU YOK KİMYASAL ATIK YOK TAMAMEN GÜVENLİ GERİ DÖNÜŞÜM

Bir büyük sıkıntının da yeterli bilgi ve iletişim eksikliğidir. Bunda bizim de hata ve eksikliklerimiz vardır. Belki de bu tartışma ve polemikler çıkmadan önce siz basın mensuplarını davet edip şimdiki gibi anlatsaydık, bugünkü sıkıntıları yaşamayacaktık. Sizin de gördüğünüz gibi herhangi bir koku mevcut değildir. Hatta devasa çöplerin yanında bulunmanıza rağmen, sokaktaki bir çöp konteynerinin yanından geçerken aldığınız koku kadar bile koku yoktur. Kimyasal atık konusuna gelecek olursak, zaten ilgili bakanlık mevzuatına göre katı atık bertaraf tesisinde kimyasal atık ayrıştırma yasal olarak mümkün değildir. Bu da gerek basında gerekse sosyal medyada konuşulanların gerçeği yansıtmadığını gösteriyor. Ayrıca bizim sadece bunun haricinde tıbbi atık bertaraf tesisimiz vardır ve burası da sürekli sağlık ve çevre şehircilik bakanlıkları tarafından sürekli denetim altındadır.

HALKIN BİLİNÇLİ HAREKET ETMESİ VE AYRIŞTIRMANIN EVDE BAŞLAMASI GEREKİR

Halkın da bu konuda sık sık bilgilendirme toplantıları yapılarak ayrıştırmanın evlerde başlanmasının büyük önemi vardır.

 

ATIKLARDAN ELDE EDİLEN GELİR, DÜNYA ÇAPINDA MİLYARLARCA LİRA KAZANÇ KAPISIDIR.

Bu nedenle cam, plastik, metal, yağ, tekstil ve yemek artıkları olmak üzere ayrıştırmanın evlerde başlaması gerekir. Eğer bu şekilde yapılırsa, sadece çöplerden elde edilecek gelirle halkın elektrik enerjisi başta olmak üzere birçok şeyi bedelsiz kazanması mümkün olacaktır. En önemli unsur da, sokak çöpçülerinin çöp konteynerlerini karıştırıp kendilerine yarayanı almaları için çabaları esnasında, geri dönüşüm atıklarını karıştırmaları ve kullanım oranlarını düşürmeleridir. Belediyelerin bu sokak çöpçülerinin engellenmesi için çalışma başlatması şarttır.

TEKİRDAĞ’IN GELECEĞİ ÇÖPTEDİR

Her ne kadar, “çöp işte, at gitsin” mantığıyla hareket edilse de, büyük bir kazanç kapısı olan katı atık bertaraf sistemiyle oluşturulan geri dönüşüm sistemi, ilerleyen dönemde Tekirdağ için önemli bir doğayı koruma ve kazanç sektörü olacağı gibi sıfır atık hedefiyle her türlü çevre kirliliğinin engellenmesi sağlanacaktır. Burada ilçe belediyelerine çok iş düşmektedir. Büyükşehir belediyesi ile uyumlu çalışmaları ve atıkları sınıflarına göre ayı ayrı toplanması yönünde pozitif kampanyalar yürütmeleri,

TEKİRDAĞ’IN GELECEĞİNDE ÖNEMLİ ROL OYNAYACAKTIR” Dedi. Katı atık bertaraf tesisleri civarına sorumsuz vatandaşların köpekleri ve köpek yavrularını getirip attıklarını, burada birçok köpeğin yaralandığını hatta ölümlerin de yaşanacağını ifade eden Kurtoğlu, büyükşehir belediyesi olarak bu köpeklere barınak ve gıda imkânı sağlayarak koruma aldıklarını da ifade etti. Köpeklerin gerekli sağlık taramasından geçirilip barınaklara taşınacağını söyleyen Alparslan Kurtoğlu, köpeklerin hayatını riske atan bu vatandaşlar için gerekli incelemenin yapılarak yetkililere ileteceğini, böylece hayvanların da hayatlarını güvence altına alacaklarını ifade etti. Basın bilgilendirme turu, toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.

Kaynak : Murat Ürtekin