Trakya Kalkınma Ajansı tarafından 2019 yılı İmalat Sanayinde Mesleki Eğitimin Geliştirilmesi Mali Destek Programı kapsamında destek almaya hak kazanan Muratlı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin ‘Nitelikli Yetiştir, İstihdamı Geliştir’ projesinin açılış programı Kaymakam Dr. İsmail Altan DEMİRAYAK, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut ŞAHİN, Belediye Başkanı Nebi TEPE, daire amirleri, muhtarlar, öğretmenler, STK temsilcileri ve Muratlı OSB içerisinde faaliyet gösteren fabrika yetkililerinin katılımıyla okulun konferans salonunda gerçekleştirildi.
Millî Eğitim Bakanlığı'nın 2023 Eğitim Vizyonu çerçevesinde hayata geçirilen bahse konu projenin koordinatörü Müdür Yardımcısı Suat Uygun, Yerli aracımızı, uçağımızı, milli markalarımızı ve ürünlerimizi üretmek için genç beyinlere ihtiyacımız var. Milli üretime en çok katkı sağlayacak kurumların başında şüphesiz biz ve bizim gibi mesleki ve teknik eğitim kurumları gelmekte. Millî Eğitim Bakanlığımızın mesleki eğitimle ilgili politikaları hayata geçirildikçe mesleki eğitim güçlenecek. Mesleki ve teknik eğitim güçlendikçe Türkiye güçlenecek. Mesleki ve Teknik Eğitim ile ilgili Bakanlığımızın 7 Özel Mesleki eğitim Politikasından belki de en önemlisi “Eğitim, Üretim ve İstihdam ilişkisinin güçlendirilmesi. Bu noktada Trakya Kalkınma Ajansı ile birlikte gerçekleştirdiğimiz “Nitelikli Yetiştir, İstihdamı Geliştir” projemiz ile sektör temsilcileri ve okulumuzu bir araya getirdik. Mesleki ve Teknik Eğitimde çözüm Meslek Liseleri ile Sanayinin birlikte hareket etmesi. Projemiz ile Okulumuzu Alanlarının Makine, Ekipman ve bilgi altyapısını yenileyerek (%90 Trakya Kalkınma Ajansı Finansmanı, %5 Muratlı Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü finansmanı ve %5 Muratlı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Finansmanı) işletmelerin ihtiyaç duyduğu nitelikli meslek elemanlarını yetiştirecek ve okullarımız gerçek amacına hizmet etmiş olacak”
Projemiz kapsamında ayrıca devlet okullarında bir ilk olacak “Kariyer ve Girişimcilik” Merkezini okulumuzda açarak bir ilki gerçekleştirmekteyiz. Öğrencilerimiz KOSGEB iş birliği ile girişimcilik eğitimleri alacak ve kendi işyerlerini açarken yaşadıkları finansman çözümüne kavuşacak. İŞKUR ile iş birlikleri kapsamında CV Hazırlama, Meslek Tanıtımları ve birçok bireysel gelişim eğitimlerine kavuşacak. Kariyer ve Girişimcilik merkezimde öğrencilerimiz 9.sınıftan itibaren kariyer yaşam programı ile sürekli bir gelişim halinde olacak. Mezun öğrencilerimiz okulumuz tarafından işletmeler ile iş birliği kapsamında işe yerleştirilecek ve ömür boyu mezun takip sistemimiz içerisinde aktif kalarak iş hayatının içerisinde olması sağlanacak.
Kariyer Günleri kapsamında rol model çalışmaları yapılacak ve öğrencilerimiz mesleki eğitimden mezun kariyer sahibi kişiler ile bir araya getirilerek motivasyonları sağlanacak” Dedi. Proje tanıtımı sonrası Kaymakam Altan Demirayak ve katılımcılar proje kapsamında yapılan çalışmaları yerinde inceledi. Bu proje Muratlı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin olup, proje ortağı Muratlı Organize sanayi Bölgesi, Finansmanın %90 Trakya kalkınma ajansından, %5’i Okul ve %5’i Muratlı OSB. Bütçe 246.000 TL Projede İştirakçi Firmalar, Akpa Kimya, Adalı Makine, Modavizyon Tekstil ve Çağdaş Makina Kalıp Sanayi... İştirakçiler yönlendirme ve fabrikaları gezi, eğitim amaçlı kullandıracaklar finansman desteği yok.
Bu alanda da finansal destek sağlanırsa, METEM başarı ve kalitede fark yaratmaya devam edecek gibi görünüyor