info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
34.4642
Dolar Satış
:
34.5263
Euro Alış
:
35.9849
Euro Satış
:
36.0497
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Engelli Vatandaşlarımız Mağdur Ediliyor

Chp Tekirdağ Milletvekili İlami Özcan Aygun, Engelli Vatandaşlarımız Mağdur Ediliyor Dedi.

Türkiye’de yaklaşık 10 milyonun üzerinde engelli olduğu göz önüne alındığında, SUT (SAĞLIK UYGULAMALARINDA DÜZENLEME) ödemelerinde değişikliğe gidilmediği ve yaklaşık 10 yıldır protez ödemelerinin fiyat düzenlemesinin sabit kalması nedeniyle, engellilerin protez alımlarında mağdur olduğunu, fiyatların günümüz fiyat endeksine çekilmediği takdirde engellilerin protezlerinin % 90 civarını kendilerinin ödemek zorunda kalmasından dolayı çaresizliğe sürüklendiğini söyleyen CHP Tekirdağ milletvekili İlhami Özcan Aygün bu konuda meclise soru önergesi verdi.

Engellilere sözde sahip çıkıldığının aslında mağdur edildiğinin altını çizen Aygün, bir an önce engellilerin istihdamı ve ücretsiz protez alımı için çalışma başlatılmasını istedi.

CHP TEKİRDAĞ VEKİLİ AYGUN’DAN ENGELLİ VATANDAŞLARIMIZ İÇİN İSTİHDAM VE PROTEZ TEKLİFİ: “KALÇA PROTEZ MODÜLATÖRÜ SUT FİYATI 3.522 TL, PİYASA FİYATI 14.000 TL. ENGELLİ VATANDAŞLARIMIZ KALÇA PROTEZİ ALAMIYOR!” “KAMUDA VE ÖZELDE İSTİHDAM KOTASI İKİ KAT ARTTIRILSIN” “ENGELLİ VATANDAŞLARIMIZA YÖNELİK SUT’TEKİ MEDİKAL MALZEME FİYATLARI PİYASA FİYATLARI İLE EŞİTLENSİN!”

CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, TBMM’de engelli vatandaşlarımızın yaşadığı sıkıntıları gündeme getirdi. Aygun, engelli vatandaşlar arasında artan işsizliğe işaret ederek, kamu ve özel sektörde engelli istihdam kotasının iki kat arttırılmasını önerdi. Engelli vatandaşların kullandığı protez başta olmak üzere tüm medikal malzemelerde Sağlık Uygulama Tebliği’ndeki (SUT) fiyatlar ile piyasa fiyatları arasında büyük bir uçurum oluştuğunu vurgulayan Aygun, “Fiyatlar eşitlensin. Kalça protez modülatörü için 2019 SUT fiyatı 3 bin 522 lira. Ama piyasa fiyatı 14 bin lira. Bu fark yüzünden engelli vatandaşımız protez alamaz hale geldi” dedi.

Aygun, engelli vatandaşların yaşadığı sıkıntıları gündeme taşıdı. Engelli vatandaşların arasındaki işsizliğin yüzde 80’lere çıktığını, şu anda özel sektörde 124 bin engelli vatandaşın çalıştığını kaydeden Aygun, “Bu sayı yeterli değildir” dedi. Kamuda da engelli vatandaşlar için yeterli atama yapılmadığını anlatan Aygun, “10 bin engelli vatandaşımız kamuya atama beklerken, kamuya 1304 engelli vatandaşımızın ataması yapıldı. Hem özel sektörde hem de kamuda daha çok engelli ataması yapılması için yasal kotayı artırmak gerekiyor” dedi. Aygun, 4857 sayılı İş Kanunu'nun 30'uncu maddesine göre, 50 veya daha fazla işçi istihdam eden özel sektör için yüzde 3, kamu iş yerlerinde yüzde 4 engelli kotası uyguladığını vurgulayarak, “Bu kotaların yüzde 100 artışla özel sektör için yüzde 3'ten yüzde 6'ya, kamuda ise yüzde 4'ten yüzde 8'e çıkarılmasını talep ediyoruz. Engelli vatandaşlarımızı sosyal hayata entegre etmek, istihdam etmek ve kimseye muhtaç olmadan yaşamaları için gereken koşulları sağlamak zorundayız” görüşlerini dile getirdi.

PROTEZ SIKINTISI

Dolardaki artışa bağlı olarak engelli vatandaşların kullandığı medikal malzeme fiyatlarının tavan yaptığını söyleyen Aygun “2019 SUT medikal fiyatları ile piyasa fiyatları arasında 4-5 kat fark var. Örneğin kalça protez modülatörü için 2019 SUT fiyatı 3 bin 522 lira. Ama aynı protez piyasada 14 bin liraya satılıyor. Dolayısıyla engelli vatandaşımız paranın üçte ikisini cebinden tamamlamak zorunda. Bu yüzden protez alamıyor” eleştirilerini yaptı. Aygun, SUT fiyatlarının piyasa fiyatlarına uyarlanarak güncellenmesi gerektiğine işaret ederek, “Bu konuda bir an önce adım atalım, engelli vatandaşlarımıza yeni engeller yaratmayalım” çağrısı yaptı.

Kaynak : Murat Ürtekin