Çorlu doğa hayvanları savunucuları derneği, DOHAS sokak hayvanlarına başta klinik destek sağlamak amacıyla bir kahvaltı düzenledi. Kahvaltıda, sokak hayvanlarının yaşadığı zorluklara vurguda bulunan Hayvan Hakları Federasyonu yönetim kurulu başkan yardımcısı ve Çorlu DOHAS başkanı Gönül Kesici, Günümüzde sadece hayvanlara değil,hiç bir canlıya saygı kalmamış. İnsanlar sevgi ve hoşgörüden uzak, doğa katlediliyor, biz de bu karmaşa ve kaos içerisinde bir avuç insan, yaşam alanını birlikte paylaştığımız hayvanların bakım, beslenme ve sağlık sorunları için mücadele ediyoruz.
Gelinen nokta yetersiz ve üzüntü vericidir. Hayvanların yaşadıkları sorunlara geçmeden, öncelikle havai fişekler konusuna değinmek istiyorum; Havai fişekler patladığında, hayvanlar korktuğu gibi, kalıcı psikolojik zararlar oluşabiliyor, O korkuyla kaçtığında bir arabanın altında kalabiliyor. Korkan hayvanlar kaçarken insanların üzerine doğru yönelirken, insanlar yanlış anlayıp köpeklere şiddet uygulayabiliyorlar. Yasak olmasına rağmen, belediyeler bu havai fişek atılmasını engellemediği gibi, kendileri de özel günlerde aynı şeyi yapıyorlar. Bu konuda dilekçeler verdik ama maalesef ülkemizde yasaların uygulanması biraz sıkıntılı oluyor.
Ayrıca belediyeler yeterli miktarda parayı sokak hayvanları için harcamıyorlar. Kısırlaştırma yapmıyorlar. Kısırlaştırma, onların doğasına engel olmak değildir. Bizler, yeni doğan yavrulara sahip çıkamıyoruz. Bir köpeğin ömrü maksimum 15 yıl gibi kısa bir zaman olmasına rağmen, arabaların altında kalıyorlar, insanlar tarafından işkence görüyorlar, ormanlara-çöplüklere atılıyorlar ve bu kısırlaştırmadan daha vahşice bir şeydir.
Birçok merdiven altı pet-shop satış yerleri bu işi daha da zorlaştırıyor. Hayvanların üzerinden haksız yere para kazananlar var. Devletten vergi kaçırarak, sizin, bizim hakkımızı yiyerek para kazananlar var. O yüzden kısırlaştırma şarttır.
BİZ POPÜLASYONU KONTROL ALTINA ALAMAMIŞSAK, MAALESEF SAYI ÇOK DAHA FAZLA ARTACAK.
Ormanlık bir alana alınıp orada bakılması mümkün değil. İyi niyetli belediyeler bunu yapar, kapasiteleri var. 5199 sayılı kanunumuz var ama yeterli değil.denetimi olmadığı için uygulanabilirliliği yok. Trakya'dan bahsetmiyorum,Trakya dışındaki il ve ilçelerde denetimi olmadığı için uygulanmıyor. Kontrol yok. Belediye de herhangi bir cezaya, yaptırıma maruz kalmadığı için yapmıyor. Şunu açık ve net söylüyorum; SOKAK HAYVANLARINA AYRILAN PARAYI, BAŞKA ALANLARA AKTARIYORLAR. Bizim için sadece hayvanlar değil, insanlar ve bitkiler de dahil olmak üzere her canlı değerlidir. Dedi.
DOHAS Çorlu başkan yardımcısı Ahmet Güneş, bizler,en önemli ve hassas bir mesele olarak, sokakta şiddete maruz kalıp yaralanan, sakat kalan,arabaların çarpması sonucu zarar gören hayvanların tedavisi için, bu aç hayvanların beslenmesi için mücadele veriyoruz. Klinik anlamda bu tedavi hatta ameliyatlar büyük meblalar oluşturuyor. Aslına bakarsanız, çoğu insan pet-shoplardan hayvan alıp bakmayla hayvansever olduklarını sanıyorlar. Amaç, pet-shoplardan astronomik paralara bir köpek alıp, ona tasma takıp sokakta gezdirip şov yapmak olmamalıdır. Gerçek hayvan sevgisi, sokaklara hayvan atmamakla, sokak hayvanlarına sahip çıkıp, barınak ve yiyecek temini için destekle olur. Bizim sokakta zarar görmüş hayvanlar için klinik olarak ne büyük maddi zorluklarla ne büyük maliyetlerle mücadele ettiğimiz kimse bilmiyor ya da bilmek istemiyor. Oysa bir hayvanın klinik olarak tedavi süreci, beslenmesi büyük maliyetler gerektiriyor.
SEÇİM ÖNCESİ TÜM ÇORLU BELEDİYE BAŞKAN ADAYLARIYLA BU KONUDA PROTOKOL SÖZLEŞMESİ YAPTIK AMA KİMSE DÖNÜŞ YAPMADIĞI GİBİ,UMURSAMIYORLAR DA...
Her gün sayısız hayvan magandalar tarafından şiddete ve sakatlığa maruz kalıyor. Her gün sayısız hayvan aç ve insanlar eğlenceye çuvalla para harcarken, bu masum ve zararsız canlıları görmezden geliyorlar. Unutmayın ki, bir gün bu zenginliğiniz son bulup bir huzurevine düştüğünüzde, bu masum canlıların bir nebze ilgi, bir lokma yemeğe ihtiyacını daha iyi anlarsınız.
Hayvanlar sadece yiyecek değil, sizin sevginize, ilginize ve korunmanıza ihtiyaç duyuyorlar Dedi.