MEB’in ortaokul öğrencileri için özel yurt açılmasına izin vereceği iddialarını soru önergesiyle gündeme getiren CHP’li Yüceer: “Ya Aladağ’dan ders alınmamış ya da çocuklar umursamıyor...”
CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Milli eğitim Bakanlığı’nın (MEB) yeni bir düzenlemeyle ortaokul düzeyinde özel öğrenci yurdu açılmasına imkan tanıyacağı yönündeki iddiayı Meclis gündemine taşıdı. Aladağ’daki kız yurdu yangını faciasının ardından Meclis’te kurulan araştırma komisyonunun çalışmalarıyla eş zamanlı açıklamalarını sürdüren Yüceer, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı’na dikkat çeken yazılı bir soru önergesi verdi.
Yüceer, ortaöğretim ve yükseköğretim düzeyindeki öğrenci yurdu açma, işletme usul ve esasların Özel Öğrenci Yurtları Yönetmeliği’nde belirlendiğine dikkati çekerek, Türkiye Cumhuriyeti uyruklu gerçek kişiler ile özel hukuk tüzel kişilerin, ortaöğrenim veya yükseköğrenim öğrencileri için yurt açabileceğini kaydetti. İlkokul ve ortaokul düzeyinde özel öğrenci yurdu açılamayacağını kaydeden Yüceer, MEB’in de ortaokul düzeyinde yatılı ilköğretim bölge okulları hariç yurt açmadığını, yatılı ilköğretim bölge okullarının ilkokul düzeyindeki yurtlarının kapatıldığını söyledi.
Ortaöğretimin zorunlu eğitim kapsamına alınmasıyla ortaöğrenim yurtlarına olan talebin arttığını belirten Yüceer, devlet yurtlarında talep karşılanamadığı için öğrenciler vakıf, dernek ve cemaatlerin yurtlarına yöneldiğine işaret etti. Yüceer, “Yasa dışı açılmış olan yurtlarda 10-11 yaşındaki öğrencilerimiz yaşadıkları, Aladağ’da ortaöğretim öğrencileri için açılmasına rağmen ortaokul öğrencilerinin barındığı yurtta yaşananlar tüm insanlığın vicdanını sızlatmıştır. Milli Eğitim Bakanlığı’nın yeni yönetmelikle ortaokul düzeyinde özel öğrenci yurdu açılmasına imkan tanınacağı bilgisi kamuoyunda konuşulmaktadır.
Eğer kamuoyunda yüksek sesle konuşulmaya başlanan bu iddia doğruysa ya Bakanlık karaman’da, Diyarbakır’da, Konya’da, Aladağ’da vicdanları sızlatan olaylardan ders almamış ya da çocukları hiç umursamıyor demektir. Çocuklarımızın hayatı bu kadar ucuz değil. Bu yönetmelik asla kabul edilemez” dedi.
Kaç yatılı okul kapatıldı?
CHP’li Yüceer, Yılmaz’ın yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti: “Milli Eğitim Bakanlığı’nın Özel Öğrenci Yurtları ile ilgili yeni bir yönetmelik taslağı ve bu yönetmelikle ortaokul düzeyinde özel öğrenci yurdu açılmasına imkan tanındığı bilgisi doğru mudur?
Doğru ise ortaokul öğrencilerinin özel öğrenci yurtlarında kalması pedagojik açıdan doğru mudur? Ortaokul düzeyinde yurt ihtiyacı Milli Eğitim Bakanlığı tarafından neden karşılanmamaktadır?
2002 yılından buyana kaç Yatılı İlköğretim Bölge Okulu kapatılmıştır?
2002-2017 yılları arasında (yıllar bazında) Yatılı İlköğretim Bölge Okullarının ve öğrencilerinin sayısı kaçtır?”