info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
35.1065
Dolar Satış
:
35.1697
Euro Alış
:
36.5473
Euro Satış
:
36.6132
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Öleceklerinin Farkında Değiller

Türkiye Vücut Geliştirme Şampiyonalarında dereceleri bulunan doktor Volkan Ertuğrul, hayvan ve tarım ilaçlarını kaçak yolla alan gençleri uyardı.

Türkiye Vücut Geliştirme Şampiyonalarında 2. ve 4.'lükleri bulunan Tınaztepe Hastanesi Genel Yoğun Bakım Servisi Doktoru Volkan Ertuğrul, gençlerin vücut geliştirmek için hayvan ve tarım ilaçlarını kaçak yolla aldıklarını belirterek, "Bu ilaçları satmak kokain satıcılığından farklı olmayan bir durum. Gençler öleceklerinin farkında değil" dedi.
 
"KAÇAK OLARAK YURT DIŞINDAN GETİRİYORLAR"
 
Türkiye Vücut Geliştirme Şampiyonalarında 2. ve 4.'lükleri bulunan Tınaztepe Hastanesi Genel Yoğun Bakım Servisi Doktoru Volkan Ertuğrul, son zamanlarda vücut geliştirme uğruna alınan yasak ilaçlar nedeniyle artan genç ölümleri değerlendirdi. Gençlerin vücutlarını kolay yoldan geliştirmek için hayvan ve tarım ilaçlarını bile kullandıklarını ve bu ilaçların kaçak yolla internet üzerinden yurt dışından getirildiğini söyleyen Ertuğrul, şöyle konuştu: "Spor elbette yapılmalı ama doğru kişilerin yönlendirilmesiyle yapılmalı. Yalan yanlış bilgilerle, kullanılmaması gereken ilaçlarla bu spor maalesef olmaz. Öyle olduğu zaman ölümlere kadar giden sıkıntı olabiliyor. Bunun için kişinin antrenörlerle uygun idmanları yapması en mantıklı olandır."
 
"ÇOK KOLAY ULAŞIYORLAR"
 
Vücut geliştirenlerin kullandığı ilaçların ikiye ayrıldığını anlatan Ertuğrul, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ek besin grupları yasal ve Tarım Bakanlığı'nın onaylıyla satılıyor bunlarda sıkıntı yok ama internet üzerinden bile satılan bir takım yanlış ilaçlar mevcut. Bu ilaçlara insanlar çok kolay ulaşabiliyor ve kişi herhangi bir bilgi birikimi olmadan bunları kullanarak hayati tehlikeye girmelerine neden oluyor. Bu ilaçları satmak kokain satıcılığından farklı olmayan bir durum. Oldukça yanlış ve kişinin hayati tehlikesi olabiliyor."
 
"YASAL OLMAYAN ŞEKİLDE TEDARİK EDİYORLAR"
 
Vücut geliştiren kişilerin asla kullanmaması gereken bazı ilaçların eczanelerden bile temin edildiğini kaydeden Ertuğrul, eczanelerden reçete edinmeksizin astım ilaçları, tiroit ilaçları, zayıflamak için kullanılan ilaçlar ve kanser hastalarının kullandığı kilo aldırıcı ilaçları eczanelerden yasal olmayan şekilde elde ettiklerini söyledi.
 
"ÖLECEKLERİNİN FARKINDA DEĞİLLER"
 
Vücut geliştiren kişilerin, bir takım hayvan deneyleri daha tamamlanmamış, insanlar üzerinde daha denenmemiş 'animal' denilen ilaçları da yurt dışından kaçak olarak getirtip kullanabildiğini anlatan Volkan Ertuğrul, sözlerine şöyle devam etti: "Bunlar kesi hayvanlarının fazla et üretmesi için uygulanan ilaçlar. Bazı amatör sporcular bu ilaçları kullanıyor ve tehlikenin farkında değiller. Bu ilaçlar pankreas ve akciğer kanserine, hipertansiyona, böbrek ve karaciğer yetmezliğine neden olabiliyor.
 
Bazı kişiler zayıflamak için maalesef tarım ilaçlarını da kullanabiliyor. Bunlar yüksek dozda alındığında insanları yoğun bakımda en az 3-5 gün yatıracak kadar, yapay solunum cihazlarına ihtiyacı olacak kadar kötü boyutta sıkıntılı olan, takip edilmesi gereken hasta grupları haline getiriyor. Bu da hayati tehlikeye neden olabiliyor. Gençler öleceklerinin farkında değil. Kendilerine ne kadar zarar verdiklerini bilmiyorlar."
 
"PROFESYONEL SPORCULAR SAĞLIKSIZ"
 
Vücut geliştiren pek çok sporcunun aslında sağlık sorunları yaşadıklarını belirten Ertuğrul, şunları söyledi: "İyi görünmek hepimizin istediği bir şey. Spor yapmak gayet sağlıklı. Ben 15 yıldır spor yapıyorum, 5 yıldır profesyonelim. Spora başlamadan önce 64 kiloydum, şimdi 94 kiloyum. Televizyonda gördükleri, internette gördükleri 1.70 boyunda, 120 kilo olan insanlar bu şekle kolay gelmiyor. Bir takım yanlış şeyler yapıyorlar ama onlar profesyonel ve sağlıklarının takibini yapabiliyor. Ancak, birçok profesyonel sporcu diyaliz hastası, karaciğer yetmezliği yaşıyorlar, kalp krizi geçiriyorlar.
 
Sırf plajda iyi görünmek için bu ilaçların kullanılmaması gerekiyor. Sağlıklı vücut geliştirmek çok mümkün. Sadece sabır, zaman ve emek gerekli. Haftada 3 gün en az 45 dakika nabız belirli bir seviyenin üzerine çıkarıldığı zaman ve doğru beslenme ile 2-3 yılda istenilen görünüme kavuşulabilir."
 
"SPOR SALONLARI DENETLENMİYOR"
 
Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından değiştirilecek yönetmelik hakkında da konuşan Ertuğrul, yönetmeliğe göre her spor salonunda eczacı ve sağlıkçının bulundurulması zorunluluğu getirildiğini belirterek şöyle konuştu: "Sağlıklı ilaçlar konusunda denetleme getirilebilir. İlaçlara sanal alemde bile erişilebiliyor ve erişilebilirliği çok kolay. Hesap numarası ile adresinize yurt içi ve yurt dışından kolayca postalanabiliyor."
 
Sağlık Bakanlığı ve Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın kombineli çalışarak ve denetleme yaparak halkı bilinçlendirmesi gerektiğini anlatan Ertuğrul, sözlerini şöyle tamamladı: "Her iş ehli tarafından yapılmalı. Spor salonları uygun belgeleri olan, antrenörlük deneyimi olan, kişiler tarafından açılmalı. Normalde spor salonları 17 madde ile açılabiliyor. Bunlardan biri de spor salonunda sağlık personeli ve eczacı bulundurma zorunluluğu. İşi sadece mutfakta öğrenmek yetmiyor.
 
Yoldan geçen herkes rahatlıkta açarsa koşu bandında kalp krizleri, yanlış tiroit kullanımları ve ölümlere kadar giden sıkıntı olabilir. Şuan spor salonları denetlenmiyor asıl sorun bu. Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından salonlar daha sık denetlenmeli. İlaçlar, Tarım Bakanlığı tarafından onaylanmadan salonlarda satılmamalı."