info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
35.5815
Dolar Satış
:
35.6456
Euro Alış
:
37.1109
Euro Satış
:
37.1778
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Ne Stadı, Ne Parası Var Ama Ligin Zirvesinde

Bank Asya 1. Lig’de 24. hafta sonunda lider Orduspor’un ardından averajla ikinci sırada yer alan Kütahya’nın 60 bin nüfuslu Tavşanlı ilçesinin kırmızı-siyahlı takımı TKİ Tavşanlı Linyitspor, onarımı tamamlanamayan stat sorunu ve kadrosundaki futbolcularının maddi değeri diğer kulüplere göre az olmasına rağmen elde ettiği başarılarla dikkati çekiyor.

Bank Asya 1. Lig’de 24. hafta sonunda lider Orduspor’un ardından averajla ikinci sırada yer alan Kütahya’nın 60 bin nüfuslu Tavşanlı ilçesinin kırmızı-siyahlı takımı TKİ Tavşanlı Linyitspor, onarımı tamamlanamayan stat sorunu ve kadrosundaki futbolcularının maddi değeri diğer kulüplere göre az olmasına rağmen elde ettiği başarılarla dikkati çekiyor.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, TKİ Tavşanlı Linyitspor, Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) Genel Müdürlüğü bünyesinde Tavşanlı’da faaliyet gösteren Garp Linyitleri İşletmesi (GLİ) Müessesesinde çalışan memur ve işçilerle ailelerinin spor yapması amacıyla 1943 yılında kuruldu, 1945’te GLİ Gençlik Kulübü adını aldı. 1973’te GLİ Linyitspor Gençlik Kulübü adı altında dernekleşti, 1980’de GLİ Tavşanlı Linyitspor Kulübü adıyla yeniden müessese kulübü haline dönüştü ve 1987’de kurum kulübü kimliğiyle TKİ Tavşanlı Linyit Spor Kulübü ismiyle dernek olarak faaliyetlerini sürdürdü.

Kulübün futbol takımı, ilk kez 1984-1985 sezonunda 3. Lig’de mücadele etmeye başladı. Her sezon üst sıraları zorlayan, ancak 2. Lig’e yükselme başarısı gösteremeyen takım, 1996’da amatör kümeye düştü.

Kırmızı rengi Türk bayrağındaki kanı, siyah rengi GLİ müessesesi çalışanlarının ürettiği linyit kömürünü temsil eden takım, 2006-2007 sezonunda Bolu’da yapılan terfi maçlarında İstanbul temsilcisi Beylikdüzüspor’u son dakika golüyle mağlup ederek 13 yıl sonra yeniden TFF 3. Lig’e çıktı. 2007-2008 sezonu öncesinde kulübün adı Tavşanlı Belediyesi TKİ Linyitspor olarak değiştirildi, 2008-2009 sezonu biterken yeniden TKİ Tavşanlı Linyitspor adını aldı.

TFF 3. Lig’deki ilk sezonunda başarılı bir performans sergileyen, ancak bir üst lige çıkamayan takım, 2008-2009 sezonu sonunda tarihinde ilk kez TFF 2. Lig’de oynama hakkını elde etti.

TKİ Tavşanlı Linyitspor, geçen sezon TFF 2. Lig 1. Grup’ta, Güngören Belediyespor, Türk Telekomspor, Sakaryaspor gibi zorlu rakiplerle mücadele etti.

Grubu 6. sırada bitiren takım, Mustafa Akçay’ın teknik direktörlüğü devralmasının ardından art arda aldığı başarılı sonuçlarla 1. Klasman Grubu’nu birinci sırada tamamladı ve play-off oynama hakkını kazandı.

Play-off grubunda normal süresi 0-0 sona eren ilk maçta Adana Demirspor’u penaltılarla 5-3, Trabzon Karadenizspor’u normal sürede 1-0 yenerek eleyip finalde Eyüpspor’a rakip olan TKİ Tavşanlı Linyitspor, rakibini 2-1 yenip Güngören Belediyespor ile Akhisar Belediye Gençlik ve Spor’un ardından Bank Asya 1. Lig’e yükselerek, tarihindeki en önemli başarıyı elde etti.

FUTBOLUN KİTABINI YENİDEN YAZIYORLAR

TKİ Tavşanlı Linyitspor, bu sezon ilk kez yükseldiği ve 24. hafta itibariyle Orduspor ile zirveyi paylaştığı Bank Asya 1. Lig’deki sürpriz çıkışıyla hem futbolun kitabını yeniden yazıyor hem de bir ilçe takımı olarak Spor Toto Süper Lig yürüyüşünü kararlı adımlarla devam ettiriyor.

Sezon başında kısıtlı bütçesi, tesis eksikliği, amatör kökenli oyuncuları ve Bank Asya 1. Lig tecrübesi olmaması nedeniyle futbol otoritelerinin fazla şans vermediği kırmızı-siyahlılar, 12 maçlık periyodu kapsayan 126 günlük yenilmezlik unvanına da sahip oldu.

"Meteorlar" lakaplı TKİ Tavşanlı Linyitspor’un teknik direktörü Akçay, 23. hafta sonunda 37 puanla zirvedeki 4 takım arasında yer almalarına karşı amaçlarının ligde kalmak olduğunu söylüyordu. Geride kalan 24 hafta, Akçay’ın "yenemezsen yenilme" ve "evinin horozu olma" stratejilerini futbolcularının tam anlamıyla yerine getirdiğini gösteriyor. Akçay’ın talebeleri, şimdiye kadar sahasındaki 11 ve ligdeki son 12 maçında yenilmeyerek, rekor üstüne rekor kırdı.

11. haftada deplasmandaki Denizlispor yenilgisinin ardından başlayan yenilmezlik serisinin ilk haftalarında futbol otoriteleri, "Bir atan bir tutan var. Başarılı kaleci Oğuz tutuyor, Mehmet Akyüz atıyor" şeklinde değerlendirmelerde bulunuyordu. Ancak kırmızı-siyahlılar, cezalı ve sakat olduğu için Akyüz’ün forma giyemediği son iki karşılaşmada Adanaspor ve Giresunspor’u mağlup ederek bu görüşü boşa çıkardı.

Takım bu iki galibiyetle zirvede yer alınca Akçay da strateji değiştirdi ve futbolcularının Spor Toto Süper Lig mücadelesinin ağırlığını kaldırabileceğini belirterek, "Bu yarışta biz de varız" dedi.

STAT SORUNU VE TRANSFER BÜTÇESİ

TKİ Tavşanlı Linyitspor, şimdiye kadar iç saha mücadelelerinin tamamını ilçe merkezine 50 kilometre uzaklıktaki Kütahya’da Dumlupınar Stadı’nda yaptı.

Amatör karşılaşmalar için inşa edilen Tavşanlı’daki Ada Stadı’nda sezon öncesinde yapılan incelemede eksiklikler tespit edilmiş, burada Bank Asya 1. Lig karşılaşmalarının oynanabilmesi için yenileme şartı konulmuştu.

Söz konusu yenileme ve onarım devam ettiğinden iç saha maçları için Kütahya’ya taşınan takım, 11 maçta 6 galibiyet ve 5 beraberlikle "sahasında namağlup tek takım" unvanını sürdürdü.

Başarılarıyla adından söz ettiren TKİ Tavşanlı Linyitspor, futbolcularının avro cinsinden değeri bakımından ligdeki takımlar arasında sondan ikinci sırada yer alıyor.

Değeri 10 milyon 600 bin avro olan Denizlispor’un ilk sırada bulunduğu listedeki diğer takımlar ve futbolcularının değerleri şöyle: Karşıyaka 7 milyon 275 bin avro, Boluspor 6 milyon 875 bin avro, Adanaspor 6 milyon 475 bin avro, Giresunspor 6 milyon 350 bin avro, Orduspor 6 milyon 300 bin avro, Altay 6 milyon 75 bin avro, Mersin İdmanyurdu 6 milyon 50 bin avro, Kayseri Erciyesspor 5 milyon 950 bin avro, Samsunspor 5 milyon 450 bin avro, Çaykur Rizespor 5 milyon 375 bin avro, Diyarbakırspor 4 milyon 925 bin avro, Kartalspor 3 milyon 600 bin avro, Gaziantep Büyükşehir Belediyespor 3 milyon 250 bin avro, Güngören Belediyespor 2 milyon avro, TKİ Tavşanlı Linyitspor 1 milyon 325 bin avro, Akhisar Belediye Gençlik ve Spor 1 milyon 320 bin avro.

"FUTBOLUN MUSTAFA REŞİT PAŞA’SI"

Kimlik kaydında adı Mustafa Reşit Akçay olarak geçen ve takımın taraftarlarınca Osmanlı Devleti’nde 1839 yılında çeşitli yeniliklerin getirildiği Tanzimat Fermanı’nı okuyan Mustafa Reşit Paşa ile isim benzerliğinden ötürü "Futbolun Mustafa Reşit Paşa’sı" diye anılan teknik direktör Akçay, geçen sezon TFF 2. Lig 1. Grup’ta teslim aldığı takımın başarısında en fazla pay sahibi olan kişi olarak dikkati çekiyor.

Trabzon’da 1958 yılında doğan Mustafa Akçay, 1985-1992 arasında Trabzon amatör kümelerinde mücadele eden İdmangücü takımını çalıştırdı.

1992’de Trabzonspor’un altyapısında antrenör olarak görevlendirilen Akçay, 1996-1997 yıllarında Hollanda’ya giderek Ajax’ta uygulanan antrenman teknikleri üzerinde çalışmalar yürüttü ve Hollanda Futbol Federasyonu’nun düzenlediği Rinus Michells seminerine katıldı.

Akçay, Trabzonspor, Vanspor, Göztepe, Sakaryaspor, Antalyaspor, Gümüşhanespor, Elazığspor, Ofspor ve Beylerbeyispor takımlarının teknik kadrolarında görev yaptıktan sonra 2009’un ekim ayında TKİ Tavşanlı Linyitspor’un teknik direktörlüğüne getirildi.

Akçay, geçen sezon takımının başında TFF 2. Lig 1. Grup ve 1. Klasman Grubu’nda 26 maça çıktı. Takım bu süreçte 15 galibiyet, 5 beraberlik, 6 mağlubiyet elde etti. Klasman Grubu’nu lider tamamlayan Kütahya temsilcisi, Antalya’daki play-off bölümünde 3 maçta 3 galibiyet alarak Bank Asya 1. Lig’e yükseldi.

Bank Asya 1. Lig’de şimdiye kadar 22 maça çıkan Akçay, 11 galibiyet, 7 beraberlik, 4 yenilgiyle takımının zirvede yer almasında önemli pay sahibi oldu.

Buna karşı takım, bu sezon Ziraat Türkiye Kupası’nda Bandırmaspor’a 5-1 yenilerek elendi.

TKİ Tavşanlı Linyitspor, iki sezonda Akçay yönetiminde oynadığı 52 maçtan 29’unu kazandı, 12’sinde berabere kaldı, 11’inde yenildi.

Bu arada, futbolu konu alan ilk kitabı önceki yıllarda piyasaya çıkan Akçay, ikinci kitabının hazırlıklarını sürdürüyor.

Kaynak : Milliyet