info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
35.2803
Dolar Satış
:
35.3438
Euro Alış
:
36.7362
Euro Satış
:
36.8024
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Gerçek Bir Aşk Hikayesi: BEYAZGÜL

Efsanevi aşk, 540 yıllık tarihi mekanda yeniden canlanıyor

18. yüzyılda Hollanda elçisi Cornelis Calkoen ile cariye Beyazgül’ün efsaneleşen aşk hikayesi sahneye taşındı.   20 yıllık ayrılığın ardından sevdiğine kavuşacağı haberini alan elçinin yolda ölümü, Beyazgül’den saklanan gerçekler ve yıllarca her gün elçilik kapısındaki bekleyiş… Hollanda Konsolosluğu bahçesine heykeli dikilen Beyazgül, Hocapaşa Dans Tiyatrosu’nda yeniden canlanıyor.
 
Mistik mekanda gerçek aşk
 
Efsaneleşen aşk hikayesi, tarihi bir mekanda yeniden hayat buldu.  İstanbul Devlet Opera ve Balesi başdansçısı Oktay Keresteci’nin sanat danışmanlığını, Vildan Kavaklıgil ve Özge Kök’ün koreografisini yaptığı gösteri, Sirkeci’deki 540 yıllık tarihi binada hizmet veren Hocapaşa Dans Tiyatrosu’nda sahneleniyor.  Kemal Çakırgöz’ün yapımcılığındaki gösterinin etkisi 360 derece video mapping uygulamasıyla daha da artıyor.  
 
Hocapaşa Dans Tiyatrosu’nun Beyazgül gösterisi 30 kişilik profesyonel dansçı kadrosuyla eylül ayında 9-14, 23-28 Eylül tarihleri arasında hergün 21:00 de sahnelenecektir.
 
BEYAZGÜL Hakkında Kısa Bilgi
 
Lale Devri yaşanmaktadır… 1727 yılında Hollanda elçisi olarak atanan Cornelis Calkoen ile cariyelerden Beyazgül,  Sultan Ahmet’in davetlerinde birbirlerine aşık olurlar.  Aşkını dile getiremeyen Beyazgül, iyice içe kapanır ve saraydan azad edilerek bir konakta hizmetçilik yapmaya başlar. Yıllar sonra bu konakta elçi ve Beyazgül tekrar karşılaşır ve aşkları orada alevlenir.  15 yıl Hollanda Sarayı’nda büyük aşk yaşayan bu ikilinin nikâhsız ilişkisinden rahatsız olanların çabalarıyla konsolos, Dresden’e sürgün edilir ve sevgililer ayrılmak zorunda kalır. 
 
Hollanda Konsolosluğu’ndaki heykel 
 
Beyazgül ve Calkoen ayrıldıktan sonra yazışmaları devam eder. Konsolosun İstanbul’a geri dönüş çabaları ancak 20 yıl sonra yanıt bulur.  Konsolus, 1764’te İstanbul’a geri dönmek için çıktığı yolda yaşamını yitirir. Beyazgül ise Hollanda Sarayı’nın kapısından ayrılmaz, sürekli konsolosu sorar ama kimse ona gerçeği söyleyemez. Günler geçer, konsolosun kendisini unuttuğunu düşünen Beyazgül, kalp kırıklığı içinde sarayın kapısında hayatını kaybeder. Yıllarca bu sarayda yaşayanlar Beyazgül’ün ruhunun sarayda dolaştığını söyler. Daha sonra Beyazgül’ün uyuyan heykeli, Hollanda Konsolosluğu’nun bahçesine dikilir… Her sene 14 Şubat Sevgililer Günü’nde bazı gruplar, heykeli ziyaret ederek çiçek bırakır.