Datça-Palamutbükü yolu üzerinde bulunan Yakaköy’de yerleşik Uluslar arası Knidos Kültür ve Sanat Akademisi (UKKSA) ve Knidos Kültür Sanat Derneği (KKÜSAD), 2010 yılı Temmuz ayından bu yana kültür ve sanat faaliyetleri düzenliyor.
11.000 m2 açık alan ve 1.400 m2 kapalı alana sahip olan UKKSA, şu ana dek yurtiçinden ve 35 yabancı ülkeden katılan sanatçıların dönemsel katılımlarıyla oluşturulan resim, seramik ve heykel çalıştaylarının yanı sıra konserler, sempozyumlar, sergiler, festivaller, edebiyat söyleşileri ve sanatsal eğitimlerle sürekli olarak sanatın içinde yer alıyor.
Bu küçük kentte Afrodit Heykeli var
UKKSA, Datça Yarımadası’nın en uç noktasında yer alan Knidos Antik Kenti’ne birkaç km uzaklıkta bulunuyor. İngiliz Arkeolog Charles Newton, 1857 yılında Knidos’ta kazı yaparken günlüğüne şunları yazmış: “…Halikarnassos’un gurur duyacağı bir mezar anıtı Mozole’si, Rodos’un bronzdan dökülmüş anıtsal bir heykeli Helios’u varsa; küçük Knidsos kentinin de aynı şekilde gurur duyabileceği bir Afrodit Heykeli var.
Praksiteles’in Knidos için yaptığı çıplak Aphrodite heykeli günümüzde bulunamamış olsa da kaidesi görülebilmektedir.
Afrodit Tapınağı’na, 2 adet antik tiyatroya ve mevsimleri ve zamanı gösteren bir güneş saatine sahip olan Knidos, zamanın bilim, mimarlık ve sanatta oldukça ileri bir kenti idi. Knidos’tan adını alan UKKSA, bir zamanlar burada hüküm süren kültürel ve sanatsal arenanın yeniden canlanarak gelişmesine öncülük ediyor. UKKSA, kültür ve sanatın bir ülkenin özgürleşmesi ve demokratikleşmesi yolunda etkin bir gücü olduğunun bilincinde ve akademiye gönül verenler, bunun ancak yeni neslin kendini her alanda özgürce ifade edebilme yetisinin geliştirilmesiyle mümkün olabileceğinin farkındalar..
İdil Biret ve Gülsin Onay’da oradaydı
UKKSA, Datça Amfi Tiyatro’da 2011 ve 2012’de düzenlediği ve büyük ses getiren dünyaca ünlü piyanist İdil Biret konserleri sonrasında, bu yıl 13 Temmuz tarihinde Piyanist Gülsin Onay’ı ağırladı. Sadece bu yıl için 40’ın üzerinde etkinliği programına alan akademide Haziran ayı içerisinde bu yıl 13.sü düzenlenen “Knidos Resim ve Heykel Çalıştayı” ile “2. Knidos Ana Tanrıçalar Heykel Sempozyumu”nun ardından, Temmuz ayında “Ahşap Heykel Çalıştayı” ve “12. Ulusal Seramik Çalıştayı” gerçekleştirildi.
Geçen yaz Ara Güler’in “Afrodisios’un Çığlığı” adlı fotoğraf serisini sergileyen UKKSA, bu yaz Mehmet Ömür’ün “7 Günah” adlı kişisel fotoğraf sergisini izleyicileriyle buluşturdu.
3 Ağustos’ta sanatçılarla açılacak
Oda Orkestrası eşliğinde açılışı yapılacak olan “3. Knidos’un Sır’ı Sanat Festivali” süresince ise aralarında Ertuğrul Ateş, Etem Çalışkan ve Emel Vardar gibi sanatçıların da bulunduğu 12 ayrı solo sergiye ev sahipliği yapacak olan UKKSA, 4-5-6 Ağustos tarihlerinde ise Ataol Behramoğlu ve Nihat Behram şiir dinletisi ile sanatseverleri buluşturacak. Yurtiçi ve yurtdışından önemli sanatçıların katılacağı resim ve heykel çalıştayları Ağustos ve Eylül ayları boyunca soluksuz devam edecek olan UKKSA Yönetim Kurulu Başkanı Nevzat Metin, tüm sanatsever ziyaretçileri akademiye gelerek, sanat kokan bu ortamı yerinde görmeye davet ediyor.