info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
34.9529
Dolar Satış
:
35.0159
Euro Alış
:
36.6959
Euro Satış
:
36.7620
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Amasya`nn Görülmesi Gereken En Güzel Yerleri

Amasya, Anadolu`nun en güzel şehirlerinden biridir. Özellikle tarihi ve doğal güzellikleri ile ön plana çıkmakta ve seyahat tutkunlarının gezilecek yerler listesinde bulunmaktadır.

Merkez ilçesinin yanı sıra 7 ilçesi de bulunan Amasya'nın gezilecek birçok yeri vardır. Nüfusun %50'si Merkez'de ikamet etmekle birlikte nüfusun kalan büyük bir kısmı Suluova ve Merzifon ilçelerinde yaşamaktadır. Son yıllarda Amasya'ya olan ilgi artmakla birlikte birçok yerli ve yabancı turist gezi amaçlı Amasya'ya gelmektedir. Peki, Amasya'da mutlaka gezilmesi gereken yerler nereleridir? İşte, tüm detaylar. Amasya'da gezilmesi gereken tarihi ve doğal güzelliklerin büyük bir kısmı Merkez ilçesinde bulunmaktadır. İl merkezinde bulunan Yeşilırmak, birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Roma dönemine ait kalıntıların da bulunduğu Amasya şehri, gezi amaçlı gelen insanları büyülemektedir. Amasya'da tarihi ve doğal güzellikleri gezmek için 1-2 gün gibi bir süre yeterlidir. Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Amasya, Osmanlı'da şehzadeler şehri olarak görülmüştür. Müze gezmek isteyenler için Amasya Arkeoloji Müzesi ve Şehzadeler Müzesi seçenekleri bulunmaktadır. Amasya gezi rehberi ile Amasya'yı en doğru bir şekilde gezmek mümkündür. Şehrin dışında kalmak ve doğa ile iç içe bir gün geçirmek isteyenler, mutlaka Borabay Gölü'nü görmelidir. Pek çok tarihi eseri günümüze taşımış olan Amasya, şehzade Mustafa'nın da sancağa en son atandığı yerdir. Gidip görülmesi gereken şehir rotalarından biri olan Amasya, yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olmaktadır. Özellikle Osmanlı Dönemi için Amasya ayrı bir önem teşkil etmektedir. Birçok tarihçi, Amasya'yı tarihi yer olarak görmektedir.

Amasya Saat Kulesi

Anadolu Türk mimarisi çerçevesinde önem arz etmekte olan Amasya Saat Kulesi, döneminde zamanı göstermesinin yanı sıra yangın ve gözetleme kulesi olarak da kullanılmıştır. Bir minare görünümünde olan Amasya Saat Kulesi, Hükümet Konağı'nın hemen yanında bulunmaktadır. Bugünkü hali orijinal olmayıp aslına bağlı kalınarak tekrar yapılmıştır.

Borabay Gölü

Bir doğa harikası olan Borabay Gölü, Amasya'nın Taşova ilçesinde bulunmaktadır. Sedir, kestane, kayın ve sarıçam ağaçları ile çevreli olan Borabay Gölü, kamp ve piknik alanları ile farklı seçenekler sunmaktadır.

Amasya Kalesi

Amasya il merkezinde Harşena Dağı üzerinde konumlanmış olan Amasya Kalesi, Roma ve Bizans döneminde çok fazla tahribata uğradığı için restore edilmiştir. Ziyaretçilere açık olan Amasya Kalesi, 3 bölümden oluşmaktadır. Heybetli bir görüntüye sahip olmasından dolayı gelen ziyaretçileri adeta büyülemektedir. 18. yüzyıla kadar askeri üs olarak kullanılsa da daha sonra askeri önemini kaybetmiştir.

Kral Kaya Mezarları

Helenistik dönemden günümüze kadar gelmeyi başarmış olan Kral Kaya Mezarları, kente hakim bir noktada bulunmaktadır. Kalker kayalar oyularak yapılmış olan Kral Kaya Mezarları, bazı dönemlerde cezalandırma ve hapishane olarak kullanılmıştır. Mezarların içerisinde bulunan Pontus devrinden kalma gömüler, 1075'te Amasya'yı fetheden Melik Ahmed Danişmend Gazi tarafından kaldırılmıştır.

Şehzadeler Müzesi

İki katlı ahşap bina üzerine tasarlanmış olan Şehzadeler Müzesi, Amasya'da valilik yapan ama sultan olma şansı yakalayamayan şehzadelerin balmumu heykelleri ile doludur. Sultan olamamış olan şehzadelerin yanı sıra padişahların da balmumu heykelleri bulunmaktadır. Müzenin iç tasarımında etkin sanat unsurlarına yer verilmiş olup şehzadelerin giymiş olduğu kıyafetler sergilenmiştir.

Aynalı Mağara

Amasya'nın en güzel ve ünlü mağaralarından birisi olan Aynalı Mağara, yerden dört basamak ile çıkılan düz bir kayaya oyulmuştur. Dış cepheden bakanlar, usta bir taş işçiliği görmektedir. Aynalı Mağara denilmesinin nedeni, güneş vurduğu zaman mağaranın cephesinin parlaması ve bu parlamanın aynaya benzetilmesidir.

Gökmedrese

Döneminde hem medrese hem de camii olarak kullanılan Gökmedrese Camii, kapalı bir külliye şeklindedir. Dikdörtgen bir plana sahip olmasının yanı sıra kalın duvarları kesme taştan örülmüştür. Selçuklu sanatına ait yapılar görmek isteyenler, Gökmedrese Camii'yi mutlaka ziyaret etmelidir. Gökmedrese adını almasının nedeni, yanında bulunan kümbetin mavi renkteki çiniler ile süslenmesidir.

Yalıboyu Evleri

Amasya'nın tarihsel kimliği ile uyumlu bir görünüm sergileyen Yalıboyu Evleri, tek kat ya da iki katlı olarak düzenlemiştir. Yalıboyu Evleri 19. yüzyıldan kalma olduğundan, Osmanlı dönemine ait evler hakkında bilgi vermektedir. Ahşap malzemelerin dayanıksızlığına rağmen Yalıboyu Evleri günümüze kadar gelmeyi başarmıştır. Bitiş ve yan yana olarak düzenlenmiş olan bu tarihi evler, geleneksel Osmanlı evlerinin bütün özelliklerini taşımaktadır.

Amasya Arkoloji Müzesi

1925'ten bu yana muhtelif binalarda hizmet vermekte olan Amasya Arkeoloji Müzesi, ilgi çeken yerlerden biridir. Ziyaretçilerin fotoğraf ve video almalarına izin verilmektedir. Hitit, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait birçok taş eser sergilenmektedir. İlhanlılar Dönemi'ne ait mumyalar da müze içerisinde özel bir bölümde bulunmaktadır.

Alçak Köprü

Roma döneminden günümüze kalan tek köprü olan Alçak Köprü, şehir merkezinde bulunmaktadır. Irmağın alçalıp yükselmesi ile birlikte yüksekliğini kaybetmiş olduğundan, halk arasında Alçak Köprü olarak nitelendirilmektedir. Köprünün tamamen kesilmiş taşlardan yapıldığı bilinmektedir. Döneminde kale ve evleri birbirine bağlama görevini görmüştür. Bir zamanlar Romalıların üzerinden geçtiği köprü, mutlaka gidip görülmelidir.