info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
35.5815
Dolar Satış
:
35.6456
Euro Alış
:
37.1109
Euro Satış
:
37.1778
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Türkiye’nin Dünya Mirası Arttı

Laodikeia Antik Kenti, Sardes Antik Kenti ve Bintepeler Lidya Tümülüsleri Dünya Mirası Geçici Listesi ne girdi.

Türkiye’den UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne giren varlık sayısı, “Ceneviz Kale ve Surlu Yerleşimleri”, “Laodikeia Antik Kenti”, “Sardes Antik Kenti ve Bintepeler Lidya Tümülüsleri” ile “Tuz Gölü”nün de kabul edilmesiyle 41′e ulaştı.
 
Kültür ve Turizm Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, tüm dünyada öncelikli korunması gereken kültürel ve doğal varlıkların yer aldığı “Dünya Mirası Listesi”nde Türkiye’den 11, listeye alınması değerlendirilen varlıkların belirlendiği geçici listede ise 41 varlık yer alıyor.
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO) Dünya Miras Komitesi’nce belirlenen 2013 Dünya Mirası Geçici Listesi’ne giren son dört kültür varlığı ise şöyle:
 
“Ceneviz Kale ve Surlu Yerleşimleri”, 11.-15. yüzyıllarda Akdeniz, Karadeniz, Atlantik Okyanusu ve Kuzey Avrupa’da ticaret kolonileri kuran Cenevizlilerden günümüze kalan İstanbul’da Yoros Kalesi, Galata Kulesi, İzmir’de Foça ve Çandarlı kaleleri, Bartın’da Amasra Kalesi, Düzce’de Akçakoca ve Sinop kalelerini kapsıyor.
 
M.Ö 3. yüzyılın ortalarında kurulan “Laodikeia Antik Kenti”, Hristiyanlığın ilk yedi kilisesinden birine sahip olması, İncil’de adı geçmesi ve kutsal hac merkezi sayılması sebebiyle Hıristiyanlar için büyük önem taşıyor.
 
Manisa Salihli’de bulunan “Sardes Antik Kenti ve Bintepeler Lidya Tümülüsleri”, antik dünyanın en büyük havrasını bünyesinde barındırıyor.
Türkiye’nin tuz ihtiyacını karşılayan “Tuz Gölü” ise yaklaşık 6 bin civarında kuş yuvalama alanına sahip olması, 279 bitki, 120 bakteri ile 129 böcek türüne ev sahipliği yapmasıyla dünyanın önemli doğal alanlarından biri kabul ediliyor.”