100'ün üzerinde filmde rol alan Akan, komediden drama pek çok filmde yer aldı, bu roller ile ölümsüzleşti. Peki, aşk filmlerinin Ferit'i, toplumsal filmlerin neferi, usta oyuncu Tarık Akan Kimdir?
66 yaşında uzun boylu, yeşil gözlü bir dev. Usta oyuncu Tarık Akan akciğerlerini kansere teslim etti. 66 yaşında göçtü bu dünyadan, geride gözü yaşlı sevdiklerini bırakarak... 13 aralık 1949'da İstanbul'da dünyaya gelen Tarık Akan 1970'te Ses Dergisi'nin düzenlediği yarışmada birinci seçildi. 1971'de ilk sinema filmlerinden "Emine"de Filiz Akın'la başrolü paylaştı. Bu sayede tanınırlığı arttı. Atıf Yılmaz'ın yönettiği "Suçlu" filmindeki başrolüyle 1973 yılında Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde en iyi erkek oyuncu ödülünü kazandı. Aynı yıl, Halit Akçatepe ve Kahraman Kıral'la birlikte rol aldığı "Canım Kardeşim" filmiyle toplumsal meselelere duyarsız kalmadığını kanıtladı.
16 Eylül 2016'da aramızdan ayrılan Yeşilçam'ın en sevilen oyuncularından biri olan Tarık Akan 100'ün üzerinde filmde yer alarak adını Türk sinema tarihine yazdırdı. Gerçek adı Tarik Üregül olan Akan, sinema kariyerine 1970 yılında Ses dergisinin oyunculuk yarışmasına katılarak sinema dünyasına adım attı. 16 Eylül 2016'da aramızdan ayrılan Yeşilçam'ın en sevilen oyuncularından biri olan Tarık Akan 100'ün üzerinde filmde yer alarak adını Türk sinema tarihine yazdırdı. Gerçek adı Tarik Üregül olan Akan, sinema kariyerine 1970 yılında Ses dergisinin oyunculuk yarışmasına katılarak sinema dünyasına adım attı.
Atıf Yılmaz'ın romanından Ertem Eğilmez'in 1975'te sinemaya uyarladığı "Habamam Sınıfı"ndaki damat Ferit rolüyle klasikleşti. 1976'da "Hababam sınıfı sınıfta kaldı"da da rol aldı. "Hababam sınıfı sınıfta kaldı" serinin en çok hasılat yapan filmi oldu. "Bizim aile" "Sev kardeşim" "Mavi boncuk" "Tatlı dillim" "Ateş böceği" "Delisin" filmlerinde Adile Naşit, Kemal Sunal, Emel Sayın, Münir Özkul gibi usta isimlerle oynadı.
Gülşen Bubikoğlu ile başrolü paylaştığı "Ah nerede"de romantik komedi türündeki performansıyla alkış topladı. Yeşilçam'ın cici çocuğu imajı 1977'de yerini olgunlaşmış oyuncu imajına bıraktı. Yılmaz Güney'in kaleme aldığı, Zeki Ökten'in yönettiği 1977 yapımı "Sürü"de Melike Demirağ ve Tuncel Kurtiz'le başrolü paylaştı. 1978'de Cüneyt Arkın'la "maden" filminde sendikalı madencileri canlandırdı. Şerif gören ve Yılmaz Güney'in yönettiği 1982 yapımı "Yol" filmi Cannes Film Festivali'nin en büyük ödülü olan altın palmiyeyi kazandı. Tarık Akan filmdeki rolüyle en iyi erkek oyuncu ödülüne aday gösterildi. Kısa sürede Yeşilçam'ın en yakışıklı oyuncularından birisi haline gelen Akan,1972 yılında oynadığı film Suçlu ile 1973 yılında Altın Portakal Film Festivali'nde En İyi Erkek Oyuncu ödülünü aldı. Kısa sürede Yeşilçam'ın en yakışıklı oyuncularından birisi haline gelen Akan,1972 yılında oynadığı film Suçlu ile 1973 yılında Altın Portakal Film Festivali'nde En İyi Erkek Oyuncu ödülünü aldı.
1990'da başrolünde yer aldığı "karatma geceleri" Yeşilçam klasikleri arasında sayıldı. 12 Eylül darbesi sonrası tutuklu kaldığı dönemi 2002'de yayınlanan "anne kafamda bir var" kitabında anlattı. 1986'da Yasemin Erkut'la evliliğinden Barış Zeki, Yaşar Özgür ve Özlem adında 3 çocuğu oldu. Babasının yolundan giden Barış Zeki, "Deli deli olma" filminde Tarık Akan'ın gençliğini canlandırdı. Akciğer kanserine yakalanan Tarık Akan Bodrum'daki evinde inzivaya çekilmişti. Türk sinemasının acı kaybını Nazım Hikmet Vakfı, Twitter'dan yayınladığı mesaj ile kamuoyuna duyurdu.