Balıkesir, Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş yaptığı açıklamada, Yağcıbedir halısının yüzlerce yıllık bir geçmişe sahip olduğunu belirterek, bu halının, ilçelerinin en önemli kültür hazineleri arasında yer aldığını söyledi.
Çeyizlere konulan, dokuma tekniği anneden kıza geçen bu halıyı gelecek nesillere aktarma adına mücadele verdiklerini dile getiren Yavaş, Yağcıbedir halısının üzerindeki motiflerine göre farklı anlamlar taşıdığını kaydetti.
İlçelerinde halıların camiye bağışlanmasıyla ilgili eskiye dayanan bir gelenek olduğunu belirten Yavaş, şöyle konuştu:
"Her camimizde vatandaşların bağışladığı Yağcıbedir halıları bulunur. Değerlidir ve bir o kadar da özeldir. Bu yıl ilçemizdeki yaklaşık 200 yıllık Şerif Paşa Camii'nde restorasyon çalışmaları yapıldı. Bu caminin tadilatı sırasında işçiler bir halı buluyor. Çok eski göründüğü için beni aradılar ve 'Başkanım burada bir halı bulduk ne yapalım, çöpe atılsın mı diye size soralım dedik' şeklinde. Ben hemen camiye gittim ve halıyı alıp incelettik. Şöyle söyleyeyim bizim için hazine çıktı desek yeridir. Bulunan bu halı yaklaşık 300 yıllık."
Yağcıbedir halısının ince kalınlıkta dokunan nadir bir örneğine ulaştıklarını vurgulayan Yavaş, "Türk düğümü ile örüldüğü için halı yok olmamış. Halı astarının üzerinde 1 milim diyebileceğimiz ilmekler bulunuyor. Günümüzde şu anda bu halıyı bu incelikte dokuyacak kimse yok. Çünkü tekniğini bilen yok. Ayrıca renklere baktığınız zaman uzun süre geçmesine rağmen fazla bozulmamış. 300 yıl önce dokunduğu rengi kaybetmemiş. Sındırgı'da 1884'te Rum ustalar tarafından yapılmış eski bir kışlamız var. Şu anda bu yer Sındırgı Belediyesi tarafından müzeye dönüştürülüyor. Burada da bu tarihi halımızı sergileyeceğiz" dedi.