Komedi filmlerinin devrimci babası Şarlo (Charlie Chaplin) 16 Nisan’da 130’uncu yılını kutluyor. O hayatı boyunca insanları güldürmeyi başardı ama çocukluğuyla ilk gençliğinde yüzü hiç gülmedi.
Şarlo olarak tanınan, asıl adı Charles Spencer olan Charlie Chaplin, Londra'da sirkte oyuncu olarak çalışan bir ailenin ferdi olarak 16 Nisan 1889'da dünyaya geldi. Annesi Hannah'dan daha küçük yaşta şarkı söyleyip dans etmesini öğrendi. Sahneye sekiz yaşında çıktı. Babasının genç yaşta ölmesi, annesinin sık sık akıl hastanesine girip çıkması yüzünden Chaplin'in çocukluk yılları yatılı okul ve yetimhanelerde sıkıntılar içinde geçti. Bu dönemde bazen geçici sahne işleri buldu, bazen de sokaklarda yaşamak zorunda kaldı. 1910'da Amerika'ya yerleşti. Üvey kardeşinin vodvil topluluğuyla sahneye çıktı. Sayısız oyunda rol aldı. 1913'te 150 dolar haftalıkla sinema yaşamına adım attı ve bir daha da sahnelere dönmedi. 1917 yılına kadar oyuncu, senarist ve yönetmen olarak birçok filme imza attı. Amerikan yapımı sessiz filmlerde canlandırdığı acınacak halde ama aynı zamanda komik olan küçük serseri Şarlo (Charlot) karakteriyle dünya çapında bir ün kazandı.
1914'te oynadığı ilk filminden sonraki iki yıl içinde Amerika'nın en tanınmış kişilerinden birisi oldu. 1920'lerde filmlerinin sağladığı gelirlerin yüksekliği karşısında hiçbir şirket onun istediği ücreti ödeyemez hale geldi. O da bunun üzerine 1919'da United Artists adlı film şirketini kurdu. Filmlerindeki sakarca hareketleri onu sinemanın ekol ismi haline getirdi. Şarlo tiplemesi birçok komedyene esin kaynağı oldu. Özel yaşamına gelince, 1918'de Lita Grey ve 1936'da Paulette Goddard'la evlendi. 1943'te ise Oona O'Neill'e üçüncü evliliğini yaptı. İlk iki boşanması ve hakkında açılan babalık davası sansasyon yarattı. Hiçbir zaman Amerikan vatandaşı olmayı düşünmemesi bazı çevrelerce eleştirildi. ABD hükümetinin vergi borcu nedeniyle sıkıştırması, bazı politikacıların yıkıcı etkinliklerle ilişkisi olduğunu ileri sürmeleri üzerine 1952'de İsviçre'ye yerleşti. 1966'da Marlon Brando ile Sophia Loren'in oynadığı “Hong Konglu Kontes” filminin yönetmenliğini yaparak sinemaya veda etti. “Yaşamım” adlı kitabında hayatını kaleme aldı. 1972'de kendisine verilen Oscar ödülünü almak üzere Amerika'ya gitti. 25 Aralık 1977'de İsviçre'de hayata gözlerini yumdu. Şarlo'nun iz bırakan filmleri arasında şunları hatırlıyoruz: “Şarlo Asker” (1918), “Yumurcak” (1921), “Altına Hücum” (1925), “Şehir Işıkları” (1930), “Şarlo Diktatör” (1940).