info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
35.0619
Dolar Satış
:
35.1251
Euro Alış
:
36.4162
Euro Satış
:
36.4818
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Yüzde Yüz Dana Eti Grubunda Büyüme

ETBİR, yeni tebliğin yürürlüğe girmesinin ardından yüzde 100 dana grubunda yaklaşık yüzde 40 lık bir büyüme var” dedi.

 

Et Üreticileri Birliği (ETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Bılıkçı, yeni Et Ürünleri Tebliği'nin yürürlüğe girmesinin ardından dana, tavuk veya hindi etinin artık karıştırılamadığını hatırlatarak, “Yeni tebliğin yürürlüğe girmesinin ardından yüzde 100 dana grubunda yaklaşık yüzde 40'lık bir büyüme var” dedi.
 
ETBİR Başkanı Mustafa Bılıkçı, Antalya'nın Serik ilçesine bağlı Belek beldesindeki 5. Ulusal Veteriner Gıda Hijyeni Kongresi'ne katıldı. Bılıkçı, gazetecilere yaptığı açıklamada, yeni Et Ürünleri Tebliği'nin 5 Mart'ta yürürlüğe girdiğini hatırlattı. Bılıkçı, tebliğ ile artık dana, tavuk ya da hindi etinin karıştırılamadığına dikkati çekti. Bunun sektör açısından önemli olduğunu ifade eden Bılıkçı, vatandaşların da artık güvenli şekilde et ürünleri tüketeceklerini söyledi.
 
Tebliğ ile dana etinden üretilen ürünlerde artış olduğuna değinen Bılıkçı, “Yeni tebliğin yürürlüğe girmesinin ardından yüzde 100 dana grubunda yaklaşık yüzde 40'lık bir büyüme var. Sektörde şarküteri grubunda yüzde 100 dana grubunun hak ettiği yerini alacağını düşünüyorum” dedi.
 
Bılıkçı, dana grubundaki yüzde 40'lık büyümenin ardından et fiyatlarında da artış olmadığına işaret ederek, rekabetin bunda etkili olduğunu söyledi. Karışım ürünlerin raflardan toplandığını anlatan Bılıkçı, “Şu anda 4 bin 200 veteriner var bakanlıkta. Bunların denetimi yapılıyor. Hiçbir sıkıntı yok. İnsanlarımızın kafasında soru işareti kalmasın” diye konuştu.
 
Tebliğ merdiven altı üretimi bitirdi
 
Tebliğin ardından “merdiven altı” tabir edilen işletmelerin çoğunun da kapandığını vurgulayan Bılıkçı, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
“Şu anda merdiven altı firma yok denecek kadar aza indi. Sektör artık daha kontrollü. Yeni gıda tüzüğüne uygun üretim yapmanız gerekiyor. Dolayısıyla merdiven altı üretimin şartlarına uyum sağlayamadıkları ve cezalar yüksek olduğu için merdiven altı üreticilerin çoğu sektörden çekilmek zorunda kaldı. Çoğu, büyük firmaların bayiliklerini aldı. Sektör şu anda hak ettiği yere geldi. Şu anda gıda sektörüne girmek isteyenlerin en az 20 milyon liralık yatırım yapması gerekiyor.”