Önceki gün Meclis'e sunulan yeni Gelir Vergisi Tasarısı, maaş ve ücretle geçinen milyonlarca vatandaşın peşin vergi yerine beyanname yöntemiyle vergi ödemesinin önünü açıyor. Tasarıya göre gayrimenkul sermaye iradı, serbest meslek kazancı veya ücret geliri yıllık 188 bin lira ve üzerinde olanlar Maliye'ye beyanname verip vergisini ödeyecek. Ancak Bakanlar Kurulu'na bu sınırı 26 bin liraya kadar indirme yetkisi verilmiş olması, beyanname zorunluluğunun zaman içerisinde geniş bir kitleye yayılacağı şeklinde yorumlandı.
Başarıya bakılacak Değerlendirmelere göre bu uygulamadan olumlu sonuç alınması halinde Bakanlar Kurulu 188 bin lirayı belirli aralıklarla aşağı çekecek ve en son, gelir diliminin ikinci sıradaki tutarı olan 26 bin liraya kadar indirecek. Bu durumda da aylık 2 bin 166 liranın üzerinde maaş ve ücret alan, serbest meslek kazancı ya da kira geliri elde eden herkes beyanname dolduracak.
Yeni adres Maliye Sınırın aşağı çekilip beyanname verme zorunluluğunun düşürülmesiyle milyonlarca vatandaş yeniden fiş ve fatura toplamaya başlayacak. Ancak bunlar çalışılan kurumlara değil, vergi dairelerine teslim edilecek beyannamelere eklenecek. Beyanname ile yıl içerisinde yapılan eğitim, sağlık, bina onarımı, yalıtım gibi harcamalar belgelenip vergiye tabi gelirden düşülecek.
Genç patrona vergi kolaylığı Tasarıyla 29 yaşın altındaki gençlerin iş kurmalarına da vergisel teşvik getiriliyor. 29 yaşından küçük gençler ilk defa işyeri açıp işlettiklerinde 3 yıl boyunca elde edecekleri kârın asgari ücret kadar olan kısmından vergi ödemeyecekler. Mevcut asgari ücrete göre örneğin yılda 11 bin 743 lira ve altında kâr eden genç patronlar gelir vergisi ödemekten kurtulacak.
Yeni yasa yeni yılda başlayacak Gelir ve Kurumlar Vergisi'ni birleştirerek tek bir yasada toplamayı öngören yeni tasarının uygulama tarihi olarak 1 Ocak 2014 belirlendi. Tasarının yeni yıla yetiştirilebilmesi için Meclis'te tüketici tasarısıyla birlikte sıkı bir çalışma maratonu gerekiyor. Tasarı Plan ve Bütçe Komisyonu'ndan önce alt komisyonda görüşülecek. Meclis tatile girmeden yasa yetişmezse yeni yasama dönemine sıkışık bütçe takvimiyle birlikte ele alınacak.