info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
33.8937
Dolar Satış
:
33.9547
Euro Alış
:
37.6683
Euro Satış
:
37.7362
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Yarımadanın Trafiği Avrasyayla Azalacak

Asya ile Avrupa’yı denizin altından karayoluyla bağlayacak olan Avrasya tüneliyle tarihi yarımada içinde yoğunluk ve Haliç boyunca trafik akışı yüzde 30 azalacak

Asya ile Avrupa yakasını, denizin altından karayoluyla bağlayacak olan Avrasya Tüneli projesi, İstanbul Boğazı’nın deniz tabanının altında, İstanbul’un Avrupa ile Asya yakasındaki sahilleri arasında kalan 5.4 kilometre uzunluğunda karayolu tüneli ile toplam 9.2 kilometre uzunluğundaki mevcut yolların tünele girişlerini sağlamak üzere genişletilmesinden oluşacak. Yol güzergâhı toplam 14.6 kilometre olacak. ATAŞ tarafından hazırlanan Avrasya Tüneli Projesi Çevresel ve Sosyal Etki Değerlendirmesi (ÇSED) çerçevesinde gerçekleştirilen “Paydaşlar ile Danışma Süreci Raporu” tamamlandı. Rapora göre, projeyle ilgili olarak 7 Mart-8 Mayıs tarihleri arasındaki danışma süresince 246 bireysel ve 20’de kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarından olmak üzere toplam 266 paydaş görüş iletti.

Proje, İstanbul’un kültürel miras açısından uluslararası öneme sahip ana alanları niteliğindeki UNESCO Dünya Mirası Alanı’nın dört merkez bölgesi yakınında trafiği azaltacak. Özellikle, Sultanahmet Camisi, Ayasofya Müzesi ve Topkapı Sarayı dahil olmak üzere Kennedy Caddesi’ndeki trafik akışında dikkate değer azalmalar meydana gelecek. Bu yollarda, sabah en yoğun saatlerindeki azami akış Galata Köprüsü’ne kadar olan bölümde yüzde 28, köprüden sonra yüzde 17 azalacak. Bu trafik modeli, Haliç’i aşan Galata ve Atatürk köprüleri üzerinde de yüzde 7-10 arası azalma öngörüyor.
ATAŞ, toplu taşıma özendirilirken neden karayolu tüneli yapılmasına ihtiyaç duyulduğu yönündeki bir soru üzerine tüneli küçük minibüslerin kullanmalarına izin verileceğini bildirdi. Mevcut yol yüksekliği korunacak, yükseltilmiş yol olmayacak. Tüm U-dönüşler altgeçit olmakla beraber, Kennedy Caddesi üzerinde 7 yaya üstgeçidi olacak. Proje tasarımı, hiçbir unsurun yerden yüksekliği 7 metreyi geçmeyecek şekilde oluşturuldu. Bu nedenle, tarihi siluete herhangi bir etki olmayacak. Tarihi nitelikteki yerlerin yakınındaki çalışmalar, fiziksel zarar riskini en aza indirecek şekilde planlanacak ve sahil parkına erişim iyileştirilecek.
Raporla Mart 2011’de yayımlanan “Proje Paydaş Katılım Planı”nın 3. aşaması sona erdi. 4. aşama, projenin detaylı tasarımı ve inşaatı sırasındaki danışma sürecini kapsayacak.