İstanbul’da son günlerde artan yağış, yazı susuz geçirme korkusundaki İstanbulluları sevindirse de barajların doluluk oranı değişmedi hatta barajlardaki su aynı hızla azalmaya devam etti. Uzmanlar, bundan sonraki yağışların da barajlarda olumlu etki yaratmasını beklemediklerini söyledi. İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) verilerine göre İstanbul’daki barajlarda son 15 günde doluluk oranı aynı hızla azalmaya devam etti. Yağışların başladığı Pazar günü yüzde 26.76 olan barajlardaki doluluk oranı, yağışın hızını artırdığı 2 Haziran günü 26.71’e, dün de 26.62’ye düştü. Denizle sahili birleştiren sağanak yağışın barajları neden doldurmadığını sorduğumuz uzmanlar ise karamsar.
Fırat Çukurçayır (Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı): “Ani ve şiddetli yağmurlar yarardan çok zarar oluşturuyorlar. Toprağın yağmuru belli düzeyde emebilmesi için, yağdığı süre ve miktar orantılı olmalıdır. Ani bastıran yağışlar yere düşer düşmez akışa geçer. Türkiye’nin de bu konuda bir handikapı var, bu tür yağışları toplayacak sistemleri pek yok. Yağmur suyunu doğrudan kanalizasyona bağlamak hem seli artırıyor hem de bu suyun toplanmasını engelliyor.”
Yüksel Yağan (Meteoroloji Mühendisleri Odası Genel Sekreteri): “İstanbul’un coğrafi pozisyonu gereği bu yağış yeraltı sularını ya da baraj besleyen havzaları etkilemeyerek direkt akışa geçti. Bir de atmosfer sıack aslında ve buharlaşma da çok hızlı gerçekleşiyor. Zaten havzaları esas olarak besleyen kar yağışıdır. Bir de yağmurun yağdığı yer de önemlidir. Yağış ağırlıklı olarak Marmara Denizi’nin üzerine düştü, Trakya havzasına düşseydi barajları olumlu etkilerdi.”