info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
33.8937
Dolar Satış
:
33.9547
Euro Alış
:
37.6683
Euro Satış
:
37.7362
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Türksat 4A’dan ilk Sinyal Alındı

Elvan, “Türkiyemizin geleceğine büyük yatırım yapıyoruz. İki uydumuzun bize toplam maliyeti 1.2 milyar lira” dedi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Kazakistan’daki Baykonur Uzay Üssü’nden önceki gece fırlatılan TÜRKSAT 4A uydusundan ilk sinyalin, Türkiye saatiyle 8.30’da Avustralya’nın Gnangara yer istasyonundan alındığını bildirdi. Elvan, “Türkiyemizin geleceğine büyük yatırım yapıyoruz. İki uydumuzun bize toplam maliyeti 1.2 milyar lira” dedi.
Elvan, Türkiye, Afrika, Avustralya, Japonya, İtalya ve Kanada istasyonlarından kontrol edilen uydunun, 24 Şubat’ta 50 derece doğu boylamına yerleştirileceğini ve ‘Uydu Yayın Performansı Testleri’nin yapılacağını söyledi.
 
Ömrü 30 yıldan fazla
Elvan, “Bir süre 50 derece doğu boylamında kalacak olan TÜRKSAT 4A, daha sonra Gölbaşı Kontrol İstasyonundan gönderilecek komutlarla 42 derece doğu boylamına yerleşmek üzere hareket edecek. Uydunun, 1 hafta sürecek olan bu yolculuğunun ardından 42 derece doğu boylamına yerleşerek, ticari faaliyetlerine  başlaması planlanıyor” diye konuştu.
Mevcut Türk uydularına göre daha güçlü sinyal kalitesine sahip olan  TÜRKSAT 4A uydusunun manevra ömrünün 30 yıldan fazla olacağını bildiren Elvan, TÜRKSAT 4A uydusundan yayın yapmak isteyen çok sayıda kuruluş olduğunu da sözlerine ekledi. Yaklaşık 5 ton ağırlığa ve 1750 MHz bant genişliğine sahip olan uydu, Türk ve Japon mühendisleri tarafından ortaklaşa  üretildi. TÜRKSAT 4A uydusunun yeni bir teknoloji olan ‘Ka Bant’ frekansı sayesinde Türk televizyon ve radyo kanallarının yayınları, Avrupa ve Asya’nın  ardından Afrika’yı da kuşatacak.
Kazakistan’ın güney-batı bölgesinin Sırderya Nehri kıyısında 12 Ocak 1955’te kurulan Baykonur Uzay Üssü, soğuk savaş yıllarında Sovyet uzay araştırmalarının sembolü oldu. Rusya, kendi topraklarında birçok üs olmasına rağmen, uzay  çalışmalarını Avrupalı uzmanların “uzaya dünyadaki en kolay çıkılacak yer” olarak tanımladıkları Baykonur’da gerçekleştiriyor.