info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
35.5815
Dolar Satış
:
35.6456
Euro Alış
:
37.1109
Euro Satış
:
37.1778
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Sokakta 6 Liralık İftar

İş dünyası ramazanda otellerde verdikleri iftarlardan vazgeçerken, belediyelerin düzenlediği sokak iftarlarına yöneldi. Otelde 100 liraya kadar yükselen kişi başı maliyet sokak iftarında 4.50 lira ile 8 lira arasında değişiyor. Ortalama maliyet ise 6 lira oluyor.

 

GEÇTİĞİMİZ yıl ramazan ayında Somali’deki kıtlık nedeniyle davetlerini büyük ölçüde iptal eden iş dünyası bu yıl da otellerde iftar daveti vermeyecek. İş adamları, belediyelerin düzenlediği iftar yemeklerinde sponsor olarak yer almayı tercih etti. Başta İstanbul olmak üzere şehir meydanlarında halkın ücretsiz yemek yemesi için çadır kurulurken, mahallelerde de hemen hemen her belediye sokak iftarı düzenleyecek. Belediyelerin çadırlarında 5 bin kişilik yemeğin maliyeti 20 bin lira olurken, otellerde ise 600 kişilik iftarın maliyeti 65 bin ile 75 bin lira arasında değişiyor. Böylece, otelde 100 lirayı aşan kişi başı maliyet de sokak iftarında 4 ile 8 lira arasında kalıyor. Ortalama maliyet 6 lira oluyor.
 
Çadırda yemek 4 lira
 
İstanbul Fatih Belediyesi’nin iftar çadırı ve sokak iftarlarına yemek hizmetlerini veren Uğraş Catering yetkilisi Uğraş Bayoğlu, sokak iftarları hakkında şu bilgileri verdi: “Fatih Belediyesi’nin çadırında günlük 5 bin kişiye yemek verilecek. 5 bin kişilik iftarın maliyeti 20 bin lira oluyor. Bu maliyet sponsorlar ya da hayırseverler tarafından karşılanıyor. Çadırlarda verilen yemekler, merkez mutfaklarda hazırlanıyor ve 5’li kaplarla dağıtımı yapılıyor. Bu nedenle maliyeti de kişi başına 4 lira oluyor. Çadırda verilen yemekler için son yıllarda fiyat değişmedi. Mönülerde başlangıç olarak çorba, ana yemek olarak et veya tavuk, yardımcı yemek, tatlı, içecek ve su yer alıyor. Hayırseverlerin isteklerine göre mönüde değişiklik yapılabiliyor.”
 
Hazır paketlerde iftar 
 
Uğraş Bayoğlu, sokak iftarlarında ise hazır paketler halinde kutu yemekler verildiğini belirterek, şunları söyledi: “Kutu yemeklerde de başlangıç, ana yemek, yardımcı yemek, tatlı, içecek ve su yer alıyor. Fatih’te günlük 5 bin paket dağıtacağız. Bunun maliyeti ise kişi başına 6 lira oluyor. Hazırlanmış paketler olduğu için maliyet biraz daha artabiliyor. Fiyatı 7-8 liraya çıkan paketler de oluyor.”
 
Otelden sokak iftarına
 
Geçen yıl Meclis Başkanı Cemil Çiçek’in MÜSİAD iftarında zengin iftar davetlerini eleştirmesi ile Somali’deki kıtlık nedeniyle iptal edilmeye başlayan otel davetleri, bu yıl da tercih edilmedi. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Malatyalı İşadamları Derneği (MİAD) bu yıl iftar daveti vermeyecek. Müstakil İşadamları Derneği (MÜSİAD) ise tüm iftarlarını tek çatı altında toplamayı seçti. Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) ise iftar bütçesini “Türkiye’nin Markaları Türkiye’nin Çocuklarını Giydiriyor” projesine aktaracak.
 
 
5 bin kişilik bir iftar çadırının kurulumu 45 bin lirayı buluyor. 
Çadırlarda yaklaşık 50 kişi çalışıyor.
Yemekleri ise 70-80 kişilik ekipler hazırlıyor.
 
RAMAZAN ayının sıcak yaz günlerine denk gelmeye başlamasıyla, çadırları azaltıp mahalle iftarlarına yönelen belediyeler, her akşam ilçenin mahallelerinde sokak iftarları düzenliyor. Belediyelerin bir kısmı iftar yemeklerini kendi aşevlerinden karşılayıp maliyetleri düşürürken, bir kısmı da toplu yemek şirketleriyle anlaşıyor. İlçenin nüfusuna göre genellikle 1000 ile 5 bin kişi arasında değişen iftarlarda İstanbul’da her akşam 100 bini aşkın kişi oruç açıyor. Ramazan ayı boyunca ise 3 milyon kişi İstanbul sokaklarında iftar yapıyor, bu yemeklerin toplam maliyeti de 18 milyon lirayı buluyor. Ramazanda ihtiyaç sahiplerine gıda paketi yardımı da yapılıyor. Belediyeler aracılığıyla dağıtılan kumanyalara yine hayırseverler sponsor olabiliyor. Paketlerin değeri içerdiği gıdaya göre 20 lira ile 50 lira arasında değişiyor.
 
Sokaklara sponsor olan da var bütçeyi çocuklara ayıran da
 
· Malatyalı İşadamları Derneği (MİAD) Başkanı Yunus Akdaş: Bir otelle anlaşmamıza rağmen iftar daveti vermekten vazgeçtik. Hem Malatya’da hem de İstanbul’da bazı belediyelerin düzenlediği iftarlarda sponsor olmayı seçtik. Güzel bir yaklaşım oldu. Önemli olan daha fazla insana ulaşmak ve o duyguyu hissedebilmek.
· Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi: İftar saati mesai bitiminden 3 saat sonraya denk geliyor. Oruçlu geçirilen zamanın uzun olmasından dolayı bu kararı aldık.Üyelerimiz şahsi olarak çadırlarda sponsor olabilir.  
·  Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Yılmaz Yılmaz: Bu yıl iftar düzenlemeyeceğiz. Belediyelere de sponsor olmadık. Bütçeyi Türkiye’nin Markaları Türkiye’nin Çocuklarını Giydiriyor kampanyasına aktarıyoruz. Böylece 1000 çocuğu daha giydireceğiz.