info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
35.5516
Dolar Satış
:
35.6156
Euro Alış
:
36.8320
Euro Satış
:
36.8984
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Sıfır Araçta Tescil Kolaylığı

Emniyet Genel Müdürlüğünün, sıfır araç alanlara tescil kolaylığı sağlayacak projeyi uygulamaya başlamasıyla, iş takibi için "aracılara" bir yılda ödenen yaklaşık 100 milyon lira, vatandaşın cebinde kalacak.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Emniyet Genel Müdürlüğü, geçtiğimiz ay sıfır araç alanlara tescil kolaylığı sağlayacak bir projeyi uygulamaya başladı.

Yeni projeyle Türkiye’de üretilen veya ithal edilen araçların teknik özelliklerini içeren araç uygunluk belgesi bilgileri, üretici veya ithalatçılar tarafından Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan Araç ve Sürücü Bilgi Sistemi’ne (ASBİS) elektronik ortamda, e-imzalı ve zaman damgalı olarak iletilecek.

Vatandaşlar, yeni bir araç almak için bayiye gittiğinde, bayideki görevliler satışa ilişkin bilgileri ASBİS sistemine girecek ve alıcı adına tescil belgesi talebinde bulunacak.

Burada yapılacak işlemlerin ardından aracın tescil edildiğine ilişkin geçici bir tescil belgesi alan müşteriler, bu belge ile aracını trafiğe çıkarabilecek, asıl tescil belgesi ile trafik belgesi ise araç sahibinin adresine posta ile gönderilecek.

Pilot il olarak seçilen Ankara’da denenmeye başlanan ve 1 Nisan’dan itibaren tüm Türkiye’de uygulanması planlanan projeyle vatandaşlar, tescil şubesine gitmeden veya iş takipçisine vekalet vermeden aracını tescil ettirebilecek.

Ek istihdam sağlanacak

Söz konusu proje, Ankara’da şu an için sınırlı sayıda bayide uygulansa da hemen hemen tüm bayiler, sistemi kullanabilmek için çalışmalarına başladı.

Sistemin tamamen hayata geçmesiyle, trafik tescil şubelerindeki iş yükü, otomotiv bayilerinin üzerine kalacak. Bayilerin bu yükü kaldırabilmeleri için ise söz konusu işlemleri yapmaları için personel sayılarını artırması gerekecek.

Bu sayede, sektörde ek istihdam da sağlanmış olacak.

İş takipçiliği bitecek

Yeni bir araç satın almak isteyen vatandaşlar, mevcut durumda sigorta bedeli ve özel tüketim vergisini yatırdıktan sonra bayiden aldıkları uygunluk belgesi ve fatura ile şoförler odasına başvuruyor. Buradan araç tescil dosyası alan vatandaşlar, dosya içindeki müracaat formlarını daktilo ile doldurduktan sonra tescil şubesine gidiyor. Burada aracını tescil ettiren vatandaşlar plaka basımı için tekrar şoförler odasına gidiyor. Plaka bastıran vatandaşlar, tescil şubesinde plakayı mühürlettikten sonra aracı kullanmaya başlıyor.

Tüm bu işlemlerle uğraşmak istemeyenler ise genelde bayinin anlaştığı iş takibi yapan "aracılara" vekaletname veriyor.

Projenin tamamen hayata geçmesiyle, sıfır araçların tescil işlemlerinin takibini vekalet alarak yürüten söz konusu "aracılar"ın yaptığı iş de ortadan kalkacak.

Bu "yorucu işlemlere" gerek kalmadan tescilin yapılacağı sistem sayesinde sıfır araç alanlar, işlemlerini bayilerden kolaylıkla yapabilecek.

Bu sayede Türkiye’de satılan yaklaşık yüzde 90 aracın tescil işlemlerini yürüten "aracılara" ödenen yaklaşık 100 milyon lira civarında para, alıcıların cebinde kalacak.

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) verilerine göre, Türkiye’de son iki yıllık süreçte, her yıl yaklaşık 800 bin sıfır araç satılıyor.

Bu araçların tescil işlemlerinin yaklaşık yüzde 90’ı iş takipçileri aracılığıyla yürütülüyor ve söz konusu iş takipçilerine bu iş için ortalama 120-140 lira ödeniyor.

Kaynak : AA