info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
35.5516
Dolar Satış
:
35.6156
Euro Alış
:
36.8320
Euro Satış
:
36.8984
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Seçim Vaatleri Ekonomiyi Zorluyor

TEPAV raporunda bütçe uyarısı yapıldı.

AKP’nin ekonomiyi canlandırabilmek için yaptığı vergi indirimleri ve seçim müjdelerinin önümüzdeki döneme ilişkin riskleri artırdığı belirtildi.

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) raporunda son dönemde ekonomiyi canlandırabilmek için birbiri ardına yapılan kamu harcamaları ve seçim müjdelerinin ekonomiyi zora sokabileceği uyarısı yapıldı. TEPAV, eldeki sınırlı kaynakların çarçur edilmemesi gerektiğine de dikkat çekti. TOBB bünyesinde faaliyet gösteren TEPAV, ekonomiyle ilgili güncel gelişmeleri değerlendirmek amacıyla “Ekonominin Seyir Defteri” adı altında yeni bir çalışma başlattı. TEPAV İcra Direktörü Güven Sak, ile TEPAV Program Danışmanı Fatih Özatay imzasını taşıyan ilk çalışmada ekonomiyi canlandırmak için bütçede yeterli imkan olup olmadığı analiz edildi.

Türkiye ekonomisinin bugünlerde ilginç bir süreçten geçtiği belirtilen analiz çalışmada, bir taraftan mali disiplinden bahsedilirken diğer yandan iç piyasayı canlandırmak için bütçe harcamalarının arttırıldığı vurgulandı.

Eylül ayından bu yana özellikle marttaki yerel seçimleri de hedef aldığı anlaşılan bir dizi karar açıklandığı belirtilen raporda, ‘Peki, mevcut koşullar altında, sorunlu ekonomik birimlere destek vermemeli miyiz? Bu yönde, mart sonundaki seçime yönelik olarak atılan adımlar, meseleyi yalnızca daha akut hale mi getirir?' sorularına yer verildi. Mega projelerdeki döviz yükümlülükleri ve şirketlere verilen dövizli garantilerin açıkça bilinmemesi nedeniyle bütçe imkanlarının doğru tahlil edilemeyeceği belirtilen raporda, “Kamunun bugün kısa vadeli ekonomik canlanma için vereceği desteğin amaçlananın tam tersine ekonomide olumsuz sonuçlar doğurma ihtimali de olabilir” uyarısı yapıldı.

TEPAV'ın hazırladığı raporda, Türkiye'nin kamu borç stokunun milli gelire oranını 2002-2018 arasında yüzde 80'lerden yüzde 30'lara indirmiş olmasının ilk bakışta bütçede harcama imkanları olduğu izlenimi verdiğini, ancak özellikle Yap-İşlet-Devlet yükümlülüklerinin bütçe açıklarını ne kadar artıracağı ile kur krizinden olumsuz etkilenen banka ve şirketleri rahatlatmaya yönelik verilecek desteklerin mali boyutunun bilinmemesi nedeniyle bütçedeki ilave harcama imkanlarının net görülemediği belirtildi. Raporda, “İmkanlar daralırken, atılan disiplinsiz maliye politikası adımları, ülke ile ilgili risk algılamasını olumsuz etkileyerek, iktisadi açıdan daraltıcı sonuçlar türetebiliyor.

Yine de Türkiye için ekonomik daralmanın şiddetini azaltmak ve büyümeyi destekleme imkanı teknik olarak hâlâ var” denildi. İmar Barışı ve vergi borçlarının yapılandırılması kapsamında vergi daireleri son dönemlerde yoğun mesai yapıyor. Ayrıca kredi ve kredi kartı yapılandırmaları dolayısıyla bankalar da vatandaşlardan ilgi görüyor. İmar Barışı ve vergi borçlarının yapılandırılması kapsamında vergi daireleri son dönemlerde yoğun mesai yapıyor. Ayrıca kredi ve kredi kartı yapılandırmaları dolayısıyla bankalar da vatandaşlardan ilgi görüyor. Para varsa çarçur etmeyin TEPAV'ın raporunda, ekonomiyi yeniden çalışabilir hale getirmenin başka bir yolu olmaması halinde ekonomiyi canlandırmak için bütçe kaynaklarının harcanabileceği belirtildi.

Raporda, ancak bunun için öncelikle gerçekten bir kaynağın olması ve bunun ‘çarçur edici işlere' kullanılmaması gerektiği ifade edildi. Raporda, “Yoksa bütçe harcamalarını artırarak bütçe dengesini bozacak her adım geri tepmeye mahkûm olur” uyarısı yapıldı.