info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
35.5516
Dolar Satış
:
35.6156
Euro Alış
:
36.8320
Euro Satış
:
36.8984
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Özel Hastanelere İyi, Vatandaşa Kötü Haber

SOSYAL Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından Sağlıkta Uygulama Tebliği’nde (SUT) yapılan değişiklikle, özel hastaneler sağlık hizmetleri bedelinin iki katı ilave ücreti vatandaştan alabilecek.

Sağlıkta Uygulama Tebliği’nde geçen 12 Ekim’de yapılan değişiklikle ’Kamu idaresi sağlık hizmeti sunucuları dışındaki vakıf üniversiteleri dahil sözleşmeli sağlık hizmeti sunucuları, Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu’nca belirlenen sağlık hizmetleri bedelinin en fazla iki katına kadar ilave ücret alabilirler’ hükmüne yer verildi. Yapılan düzenleme ile vakıf üniversite hastaneleri ve özel hastanelerde sağlık hizmeti almak isteyen vatandaşlar, SUT fiyatının iki katına kadar ücret ödemek zorunda kalabilecek.
 
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İzmir Şubesi Denetleme Kurulu üyesi Dr. Ergün Demir, yapılan uygulamayla vatandaşın vakıf ve özel hastanelerden sağlık hizmeti almakta zorlanacağını savundu. Muayene ücreti, tahlil ve tetkikle birlikte ameliyatlar için yüksek fiyatların uygulanacağını savunan Dr. Demir, şunları söyledi: "Bazı ameliyatların SUT’taki işlem fiyatlarına bakacak olursak, gasrektomi (mide alınması ameliyatı) 3 bin 740 TL, tonsillektomi (bademcik) 629 TL, apendoktomi (apandist) 440 TL, hemoroktomi (hemoroid) 498 TL, katarakt (göz ameliyatı) 451 TL, prostektomi (prostat) bin 510 TL ve lomber distektomi (bel fıtığı) 1175 TL’dir. Hastalanıp vakıf üniversite hastanesine veya özel bir hastaneye gittiğinizde, muayene ücretiniz, yapılan tetkik ve tahlilleriniz ile yapılan girişimsel işlemleriniz için, bu hastanelerin SGK’ya fatura ettiği Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonunca belirlenen sağlık hizmetleri bedelinin iki katı ücreti cebinizden ödemek zorunda kalacaksınız. Örneğin vakıf ve özel hastanede prostat ameliyatı olacaksınız. SUT’taki işlem fiyatı 1510 TL. Ama vakıf ve özel hastaneler bu fiyatın iki katını yani 3 bin 20 TL talep edecek. Buna ilaveten vatandaş muayene ücreti, yapılan tahlil ve tetkiklerin toplam ücretiyle birlikte yaklaşık 3 bin 500 TL cepten ödemek zorunda kalacak."
 
Yapılan değişiklikte ilave ücret alınmayacak sağlık hizmetleri de belirlendi. Buna göre yoğun bakım hizmetleri, yanık tedavisi hizmetleri, kanser tedavisi (radyoterapi, kemoterapi, radyo izotop tedavileri), yenidoğana verilen sağlık hizmetleri, organ, doku ve kök hücre nakillerine ilişkin sağlık hizmetleri, doğumsal anomaliler için yapılan cerrahi işlemlere yönelik sağlık hizmetleri, hemodiyaliz tedavileri, kardiyovasküler cerrahi işlemlerden ilave ücret alınmayacak.