info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
34.3333
Dolar Satış
:
34.3951
Euro Alış
:
36.2766
Euro Satış
:
36.3419
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Maslak’taki İnşaat Çukuru Plazalarda Panik Yaratıyor

Maslak merkezde 147 metrelik 32 katlı Sun Plaza’da, hemen yanı başındaki inşaat çukuru nedeniyle panik yaşanıyor.

Bina yöneticileri "Risk yok" dese de dünya devleri Deloitte 11 katı, General Electric ise 5 katı boşaltıp plazayı terketti.
 
Çevrede benzer binaların kat başına aylık kirası 15 ile 20 bin dolar arasında değişiyor. En muhafazakar tahmine göre bile bina sahiplerinin aylık kira kaybı 240 bin doları buluyor.
 
İstanbul’un plazalar semti haline gelen Maslak, son dönemlerde önemli bir sorunla çalkalanıyor. S.S. Otomotiv Yedek Parça İthalat ve Toptancıları Konut Yapı Kooperatifi’ne ait bir arsa üzerinde kat karşılığıgeliştirilen bir inşaat projesi, Şişli Belediyesi’nden gerekli izinler alınarak üç yıl önce işe start alıyor. Hafriyatı ve iksa imalatı (kuru veya yumuşak zeminlerde kaymayı önlemek için yapılan çalışma) tamamlanan inşaatın ruhsatı Büyükşehir Belediyesi tarafından iptal ediliyor.
 
Buraya kadar olay, arsa sahibi S.S. Otomotiv Yedek Parça İthalat ve Toptancıları Konut Yapı Kooperatifi, projeyi geliştiren müteahhit firma Taşyapı’yıilgilendiren veya bunlarla Şişli ve Büyükşehir Belediyesi arasındaki bir sorun. Ancak ruhsat izniyle ortaya çıkan kriz, kısa sürede çözülemeyip, uzadıkça sorun bu projeyle hiçbir ilişkisi olmayan Sun Plaza’yı vuruyor. Sun Plaza’nın burayla ilgisi ise, bu projenin dibinde yapılıyor olması. Başka bir ifadeyle proje komşuluğu Sun Plaza’yı içinden çıkılması zor sorunlar yumağına sürüklüyor. Kulaktan kulağa yayılan binada risk oluştuğu yönündeki söylemler Sun Plaza’da kiracı olanşirketlerin bir kısmını tedirgin ediyor ve binadan ayrılmalar başlıyor.
 
Çukurun ömrü doluysa risk var 
Peki Sun Plaza açısından son durum ne? Sun Plaza için sorun üç yıl önce yanıbaşındaki 136 numaralı parselde inşaat kazı çalışmasıyla başlıyor. Sorun ise hafriyatı yapılmış iksa imalatı tamamlanmış ama temel betonlarıatılmamış, yani çukur vaziyette bir inşaatın uzun süre devam etmesi. Çünkü iksa imalatlarının belirli bir ömrü var. Bu süre uzadığında çevresi için de risk yaratabileceği belirtiliyor. Nitekim Sun Plaza Gayrimenkul Kiralama A.Ş’nin Avukatı Yeşim Dere, “Biz süreci başından beri takip ediyoruz. Birçok bilim adamıbir sıkıntı olmayabileceğini söylüyor ancak literatürde iksa imalatlarının belli bir ömrünün olduğu biliniyor” diyor.
 
Şişli Belediyesi ilgisiz kaldı 
 Olası bir riski önlemek adına Sun Plaza Gayrimenkul Kiralama, Şişli Belediyesi’nden burada gerekli önlemleri almasını istiyor. Ancak Sun Plaza’nın "önlem alın" talebi hemen karşılık bulmuyor. Şişli Belediyesi ‘nin çok ağır davrandığını belirten Dere, ısrarlarının sonucunda geçen yıl Eylül ayında Şişli Belediyesi’nin inşaat ilgililerine “Bu çukuru doldurun ya da hiçbir tehlike olmadığına dair üniversiteden rapor getirin. Bunu yapmazsanız biz dolduracağız”diye ihtar çektiğini söylüyor. Dere’nin verdiği bilgiye göre Şişli Belediyesi’nin ihtarına rağmen çukur doldurulmadığı gibi bir rapor da getirilmiyor. Neden böyle davranıldığını bilmediğini belirten Dere, “Böyle olunca biz yasal şikayetlere, ihtarlara, davalara başladık. Çünkü olası bir riskten bahsediliyor. Geldiğimiz noktada bu çukurun yarıya yakını dolduruldu. Bu dolgunun yeterli olduğuna dair rapor da alıp bunu bizimle paylaştılar” diyor.
 
Çukurun yarısı doldurulup Sun Plaza açısından bir risk olmadığına dair rapor alınsa da dedikoduların önü kesilemiyor. Başından itibaren bu inşaatın Sun Plaza’da bir riske neden olup olmadığını veya bir bir risk oluşturma ihtimaline karşıbirkaç kez inceleme yaptırdıklarını belirten Dere, “Dolgunun yeterli olduğu ve Sun Plaza açısından bir riskin söz konusu olmadığına dair yakın zamanda bize de bir rapor ilettiler. Zaten biz başından beri bir sorun olmadığını biliyorduk. Ancak çıkan dedikoduların önüne geçmeye çalıştık ve binamızı incelettik. Şu anda binamızda hiçbir sorun yok. Temelde herhangi bir kayma ya da sıkıntı yok. Ancak ‘alınması gereken bir önlem var mıdır’ diye düşünüp bize iletilen son raporun üzerine biz bir kez daha başka bir üniversiteye yeniden inceletme yaptırıyoruz. Neden? Çünkü biz her türlü önlemi, çalışanlarımız, bu binaya giren çıkan herkes adına almak yükümlülüğündeyiz. Bu nedenle çok sayıda uluslararası firmadan rapor aldık. Örneğin İngiltere’ye gönderdik raporları, bu raporlar doğrulandı.Bizim lehimize raporların hepsi. Yetinmedik karşı taraftan da rapor istedik. Onlar da aldılar, yine yetinmedik bu raporu da inceletiyoruz. Ben bunu kısaca özetledim ama tam bir yıldırşirketimizin hem teknik elemanları hem de biz, her gün bu işle uğraşıyoruz. İpin ucunu bırakmak istemiyoruz” diyor.
 
Çanakkale depremi etkilemedi 
Bu arada Mayıs ayında Çanakkale merkezli deprem sonrasında da binada inceleme yaptırdıklarını ve bir sorun olmadığınıtespit ettirdiklerini belirten Dere, her gün sismik ölçümler yaptıklarını da ekliyor.
 
Ne arsa ne de inşaatla ilgisi olmayan Sun Plaza için bu durum çok ciddi sıkıntılara neden oldu ve olmaya devam ediyor. Dere de “Aslında bizimle kesinlikle ilgisi olmayan, üçüncü kişilerle ilgili bir durumdan maalesef en büyük zararı müvekkillerim gördü” diyor. Bu süreçte Sun Plaza’nın altı katında kiracı olan General Electric, bu sorunların yaşanmaya başlaması ile binadan ilk ayrılan kiracı oluyor. Ardından Sun Plaza’da 11 katı kiralamış olan bir başka küresel firma Deloitte da binadan ayrılınca dedikodular iyice hız kazanıyor. Avukat Dere, “32 katlı bir bina burası. 5 kat General Electric, 11 kat Deloitte olmak üzere fiilen 16 kat boşaldı. Şu anda da bize tahliye ihtarı gönderen, çıkacaklarını söyleyen ama beklemede olanlar var. Raporların sonuçlarını bekliyorlar” diyor.
 
Binayla ilgili dedikoduların büyümesi Sun Plaza’nın sahibi Plaza Gayrimenkul Kiralama A.Ş’nin ekonomik kayıplarlakarşı karşıya kalmasına neden oluyor. Dere, “Çok ciddi ekonomik kayıplarımız söz konusu. İnsanlar haklıolarak ne durumda olduğunu bilmedikleri bir binada oturmak istemediler. Bu binada oturmaya engel herhangi bir sorunun, riskin olmadığına dair elimizde raporlarımız var ama insanlar ikna olmadı. Bu durum General Electric’in ani tahliyesi ile başladı ve panik boyutuna ulaştı” diyor. “Bizim burada hiçbir günahımız, suçumuz yok. Biz her türlü önlemi aldık, elimizden gelen her şeyi yapıyoruz, her yere başvuruyoruz ancak idari açıdan ilerlemek mümkün değil. Büyükşehir belediyesi ile de çok görüşme yaptık ancak onlar yetki bizde değil diyorlar” diyen Dere, “Mart ayında ise bölge değişti. Burası Sarıyer Belediyesi’ne bağlandı. Şişli’nin dosyayı göndermesi lazım ki Sarıyer işlemlere başlasın, Şişli dosyayı da göndermiyor. İnanılmaz bir tutum içerisinde. Şunu çok açık söylemek istiyorum; Şişli Belediyesi bizi burada çok üzdü, sıktı, hiçbir işlem yapmadı ve bu işin bu noktaya gelmesinin tek sebebi de Şişli Belediyesi” iddiasında bulunuyor.
 
Beybi eldivenlerinin de sahibi 
Ocak 2005'te hizmete giren 147 metre yüksekliğindeki 32 katlı Sun Plaza, Sun Plaza Gayrimenkul Kiralama A.Ş’ye ait. Buşirket ise bir aile şirketi. Türkiye’nin ilk sanayicilerinden Beybi Plastik’in sahiplerine ait. Sun Plaza’nın karşısında yer alan BeybiGiz’in de yarı hissesi buşirketin. Keza ailenin Sun Jut Sanayi isminde bir başka şirketi de halen faal. Dere, Sun Plaza Gayrimenkul Kiralama şirketinin bir gayrimenkul geliştirme şirketi olduğunu ve bu nedenle çeşitli gayrimenkullerinin bulunduğunu, kendi mülklerini kiraya verdiklerini söylüyor.
 
Sun Plaza Gayrimenkul Kiralama yargıdaki mücadelesini genişletme niyetinde. “Yürüyen davalar sözkonusu… Ceza şikayetlerimiz, savcılık şikayetlerimiz var. Tazminat davası var.” diyen Dere, idari dava hazırlığı içinde olduklarını ve bunun belediyeler ve müteahhit firma dahil olayla ilgili tüm tarafları kapsadığını söylüyor.
Kaynak : fortuneturkey