Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, hızlı gelişime rağmen gelinen noktayı yeterli görmediklerini, kruvaziyer kabul eden 6 limanı genişleteceklerini belirtti. 2003 yılında 5 gemiyle 3 bin yolcuyu ağırlayan İzmir Limanı ise 2012’de 290 gemiyle 554 bin turisti kente çekmeyi başardı. İzmir’in dünya kruvaziyer destinasyonları arasında en hızlı büyüyen liman haline gelmesi, kıyı şeridindeki diğer liman kentlerini de harekete geçirdi.
Akdeniz’in uygun iklim şartları, zengin tarihi ve kültürel değerlerinin de bu bölgenin cazibesini artırdığını ifade eden Yıldırım, şunları kaydetti: “Bu cazibe bölgesinin ortasında ise Türkiye var. Türkiye’de kruvaziyer turizmi Doğu Akdeniz güzergahı içinde yer alan Kuşadası, İstanbul, Marmaris, Fethiye, İzmir, Alanya, Antalya, Dikili, Samsun, Çanakkale ve Trabzon limanlarında yapılıyor. Bu anlamda Türkiye’nin kruvaziyer turizmi açısından büyük bir potansiyeli olduğu aşikar. Bu amaçla Bakanlık olarak ülkemizin kruvaziyer turizmindeki potansiyelini ortaya çıkaracak çalışmalar başlattık. Liman ücretlerinde yapılan indirimler neticesinde kruvaziyer sayısında önemli artış sağlandı. Bundan 10 yıl önce kruvaziyerler ile ülkemizi ziyaret eden 580 bin turist sayısı neredeyse 4 kat artarak 2 milyon 100 bini aştı. Ancak bu sayı da halen bizim için yeterli değil.”
Türkiye’nin bütün limanlarının kruvaziyer turizminden aldığı payın artırılması için 25 liman kentinin katılımıyla oluşturulan Kruvaziyer Platformu’na başkanlık eden İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, dünyada 60 yıldır kurvaziyer turizmi olduğunu, son 25 yıldır yükseliş trendi yakaladığı, toplam 300 kruvaziyerden 121’inin Akdeniz’de dolaştığını belirtti. Demirtaş, kruvaziyer pazarının 8 milyar dola olduğunu açıkladı.