Yeni kredi kartı alacaklar için gelirin iki katı limitinin getirilmesinin ardından bazı bankalar mevcut kartlar için de sanal limit uygulamaya başladı. Buna göre, aynı bankadan alınmış olan kredi kartlarının limit toplamından ortak bir sanal limit belirleniyor.
Müşteri, kartlarının limitini artırsa bile kendisi için belirlenen limitin üzerinde harcama yapamıyor. 8 Ekim’de yayımlanan yönetmelik ile yeni alınacak kredi kartlarının toplam limitinin, ilk yıl gelirin 2 katını, ikinci ve sonraki yıllar için ise 4 katını aşamayacağı karara bağlanmıştı. Gelirini ispat edemeyenler için ise 1000 liralık kredi kartı limiti yürürlüğe girmişti. Yetkililer, mevcut kredi kartlarının düzenlemeden etkilenmeyeceğini belirtmişti.
Mevcut kartta geçerli
Ancak bazı bankalar, mevcut kredi kartları için de limit uygulaması başlattı. Buna göre her müşteri için bir tür sanal limit belirleniyor. Elinde 5’er bin liralık limite sahip iki kart bulunan müşterilerin sanal limiti 10 bin lira olarak belirleniyor. Bankalar limit artışına da olanak sağlıyor, ancak mevcut rakam artsa bile toplam harcama, sanal limiti geçemiyor. Toplam 10 bin liralık müşteri limiti bulunan bir kişi, aynı bankadan aldığı kredi kartlarının toplam limitini 20 bin liraya yükseltse bile 10 bin liradan fazla harcayamıyor.
Bankalar müşterilerine, sahip oldukları kartların hesap kesim tarihlerini farklı günlere ayarlayarak kolay ödeme yapma tavsiyesinde bulunuyor. Bu şekilde limitlerin dondurulması uygulamasından da vazgeçilmesi planlanıyor. Limit artırmak isteyip de yeni düzenleme yüzünden talebi karşılanmayan müşterilerin bu şekilde memnun edilmesi planlanıyor.
6 taksit artabilir
Önümüzdeki dönemde cep telefonlarına getirilen kredi sayısı sınırında da yumuşama bekleniyor. Vatandaşların cep telefonu almak için kredi kartı yerine senet sistemini kullanmaya başlamasını istemeyen yetkililer, telekomünikasyon ve elektronik eşya gibi ürünlerde 6 aylık taksit limitini gevşetebilir.
Bireysel kredilere yüzde 45 sınırı
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) çalışmasıyla, ihtiyaç, ev ve araba kredisi taksitlerinin toplamı, kişinin aylık gelirinin yüzde 45’ini aşamayacak. Aylığı 1000 lira olan bir kişinin toplam kredi taksiti 450 lirayı geçemeyecek. Yeni düzenleme, kredilerdeki artan riskin dizginlenmesi için hayata geçirilecek. Son dönemde ticari krediler 8 kat artarken bireysel kredilerin 17 kat arttığına dikkat çeken yetkililer, bireysel kredilerin artış hızını azaltmayı amaçlıyor. Ekonomi yönetimi önümüzdeki dönemde bankaları bireysel krediler yerine sanayiye yönelmeye teşvik edecek.