info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
35.5516
Dolar Satış
:
35.6156
Euro Alış
:
36.8320
Euro Satış
:
36.8984
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

İşte Hükümetin Kırmızı Et Planı

Bir zamanlar tarım ve hayvancılıkta kendi kendine yeten ülkelerden biri olan Türkiye`de son rakamlar şaşırttı.

Et ve Süt Kurumu'nun gelecek 7 ayda yapacağı canlı hayvan ve karkas et ithalat miktarı belli oldu. Bu yılın sonuna kadar 350 bin büyükbaş hayvan ve 66 bin ton karkas et ithalatı planlanırken, 2018'in ilk 5 aylık döneminde ise 152 bin baş sığır ve 51 bin ton karkas et ithal edilmesi hedefleniyor. 3 Temmuz 2016 ve 20 Temmuz 2017 tarihleri arasında ise 500 bin büyükbaş besilik hayvan ithalatı gerçekleştirildiği açıklandı.

Dünya Gazetesi’nden Ali Ekber Yıldırım’ın haberine göre; Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Et ve Süt Kurumu’nun (ESK) gelecek 7 ayda yapacağı canlı hayvan ve karkas et ithalatını belirledi. Buna göre, 2017 yılı sonuna kadar 350 bin büyükbaş hayvan ve 66 bin ton karkas et ithalatı yapılacak. 2018’in ilk 5 aylık döneminde ise 152 bin baş sığır ve 51 bin ton karkas et ithal edilmesi planlanıyor.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’nın Bakanlar Kurulu’na yapacağı “Hayvansal Üretim ve Vizyon” başlıklı sunumda “Et ithalatı” başlığı altında ESK’nın ithalat faaliyetine ilişkin şu bilgilere yer veriliyor: “ESK, 3 Temmuz 2016 ile 20 Temmuz 2017 tarihleri arasında 500 bin büyükbaş besilik hayvan ithalatı gerçekleştirdi. Aynı dönemde 41 bin ton karkas et ithalatı yapıldı.”

Sunumda yer verilen bilgilere göre, 20 Temmuz–31 Aralık 2017 tarihleri arasında 350 bin büyükbaş besilik sığır ithalatı planlandı. Bunun 150 bin başı ithal edildi, kalan sürede ise 200 bin baş ithal edilmesi bekleniyor. Aynı dönemde planlanan 66 bin ton karkas et ithalatının 36 bin tonu gerçekleştirildi. Kalan miktar ise 30 bin ton.

2018 SONUNA KADAR SÜRECEK

ESK’nin 1 Ocak-31 Mayıs 2018 döneminde yapacağı besilik hayvan ithalat miktarı 152 bin baş olarak belirlendi. Bu dönemde 51 bin ton karkas et ithal edilmesi planlandı. Bakanlar Kurulu kararı ile ESK’ya verilen yetki çerçevesinde 2018 sonuna kadar kullanılabilecek ithalat kotası 140 bin büyükbaş, 295 bin küçükbaş ve 60 bin ton karkas et.

2023 HEDEFLERİ

Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’nın yapacağı sunumda hayvancılıkta hedefin yerli ve yeterli üretim olduğu belirtilerek şu değerlendirmeye yer veriliyor: “2023’te; kırmızı et üretimi yüzde 45 artırılarak 1.7 milyon tona çıkarılacak ve et ihtiyacımızın tamamı yerli üretimle karşılanacak. Küçükbaş et üretimi ve tüketimi artırılacak. Toplam kırmızı et üretiminde yüzde 10 olan küçükbaş hayvancılığın payı yüzde 25’e, çiğ süt üretimi yüzde 24 artırılarak 23 milyon tona, sanayiye giden süt oranı yüzde 50’den yüzde 70’e, kanatlı eti üretimi yüzde 32 artırılarak 2.5 milyon tona çıkarılacak.”

SÜT REGÜLASYONU SÜRECEK

Bakanlıkça 2017’de başlatılan yeni uygulama ile fiyat istikrarının sağlanması amacıyla ESK, üretici örgütleri ile yaptığı sözleşmeler kapsamında üreticinin elindeki arz fazlası çiğ sütü üretici örgütlerine süt tozuna çevirterek, Ulusal Süt Konseyi’nin belirlediği taban fiyat üzerinden yapılan hesaplamayla almaya başladığı belirtilen sunumda: “ESK, satın aldığı süt tozunu ihraç etmek şartı ile dünya süt tozu piyasa fiyatlarından ihale yolu ile satmakta olup, gerekli görülen durumlarda iç piyasaya da satabilmekte. Bu sayede; çiğ süt arzının fazla olduğu dönemlerde piyasadan çekmek suretiyle üretici fiyatlarında istikrarı sağlıyor ve süt tozunun ihracatını teşvik ediyoruz. Kaliteli süt üretimi için; çiğ süte, soğutulmuş çiğ süte ve örgüt üzerinden pazarlanan çiğ süte farklı tutarlarda prim ödemek suretiyle örgütlü ve kaliteli süt üretimini teşvik ediyoruz” bilgisi yer aldı.

Bakanlar Kurulu’na yapılacak sunumda hayvan sağlığı ve refahı konusunda da önemli hedefler yer alıyor. Buna göre, Bakanlık kayıt sistemlerine kayıtlı, programlı aşıları yapılmış 4 ay ve üzeri yaşta buzağı için 750 TL destekleme ödenerek, üreme programlarının yaygınlaştırması ve doğan buzağıların hayatta kalması hedefleniyor. Buzağı ve verim kaybına neden olan şap hastalığında Türkiye’nin 2023 yılına kadar ari hale getirilmesi ve sağlıklı buzağılar için E.Coli aşı programı oluşturulması öngörülüyor.

MERALAR RASYONEL KULLANILACAK

Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın 2018’de uygulayacağı hayvancılık politikasında bir başka önemli konu ise meraların rasyonel kullanılması. Bakan Fakıbaba’nın yapacağı sunumda meralarla ilgili yapılacak çalışmalar şöyle yer aldı: “Hayvancılık yapacak olanlara meralar, uzun vadeli tahsis edilecek ve kendi hayvanına yetecek kadar yem bitkisi ekimine izin verilecek.Bu sayede kaliteli kaba yem üretiminin ihtiyacı karşılama oranı yüzde 82’den yeterlilik düzeyine çıkarılacaktır.”