Sağlık Uygulama Tebliği’nde (SUT) yapılan yeni fiyat hesaplaması ile vatandaş 1 Ekim’den itibaren bazı ilaçlara iki kata varan oranda fazla katkı payı ödeyecek. Bunlar arasında mide, antibiyotik, kalp, tansiyon, hepatit B, astım ve diyabet ilaçları da bulunuyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Sağlık Uygulama Tebliğin’nin “Eşdeğer İlaç Uygulaması”na ilişkin maddesini temmuz ayında yeniden düzenlemişti. 1 Ekim itibariyle 13 etkin maddenin toplam 15 eşdeğer grubunda ‘Taban birim fiyat uygulaması’na geçilecek. Böylece ilaç fiyatları için ödenecek fark artacak. Hatta bazı ilaçların fiyatları iki katına çıkacak. 1 Ekim’de başlayacak uygulamada SGK’nın etkin madde ve dozaj seçiminde hangi kriterleri esas aldığı yönünde bir bilgi yer almadı.
Düzenli hastalığı olana işkence!
Sgk’nın belirlediği 15 eşdeğer grupta, piyasada toplam 218 ilaç bulunuyor. Bu ilaçların 188 tanesi imal-yerli (yüzde 86), 30 tanesi ise ithal (yüzde 14). Bu ilaç gruplarındaki fiyatların tabana çekilmesi grupta baskı oluşturma ihtimalini doğuracak; ithal ilaç bundan etkilenmeyecek. Eşdeğer ilaç yerine ithal ilaç tercih edilebilecek. Firmaların aynı eşdeğer gruptaki ilaçların kamu fiyatlarını taban fiyata çekmemeleri durumunda ise SGK’nın elde edeceği tasarruf bedeli, vatandaşa yansıyacak fark bedel üzerinden sağlanacak. Ayrıca ilaçların çoğunun temel ilaç olma ve yaygın kullanım özelliği göstermesi de bu ilaç gruplarındaki reçetelerin daha pahalı tedavilere kayma ihtimalini getirecek. Yeni uygulamanın piyasada ilaç sıkıntısı yaratabileceği de öne sürülüyor.
Bunun daha başlangıç olduğunu belirterek, ilerleyen dönemde farklı etken maddeler için de taban birim fiyatı getirileceğini belirtildi.
İlaç için mevcut rapor yetmeyecek
SGK’nın SUT’ta yaptığı diğer bir değişikliği de önceki gün sayfalara yansıtmıştık. Söz konusu değişiklik ile şeker, tansiyon gibi kronik hastalıkları olan vatandaşalar, artık mevcut raporlarıyla direk olarak eczaneden ilaç alamayacak. Hastalar kullanmaları gereken ilaçları her defasında hekime reçete ettirecek. Bu konu Recep Akdağ’ın bakanlığı döneminde vatandaşlardan gelen şikayetler üzerine SGK’ya iletilmiş ve yeniden düzenlenmişti. Kronik hastalığı olan vatandaşlar üç veya altı aylık raporları bittikten sonra yeniden rapor almak, ilaçlarını reçete ettirmek için doktora gitmek zorunda kalmıyor, hem doktor hem de vatandaşın yükü hafifletiliyordu. Hastalar aile hekimine giderek istidikleri zaman kontrollerini yaptırabiliyorlardı.
400 milyon lira tasarruf sağlayacak
TABAN birim fiyat uygulaması ile SGK yaklaşık 15 eşdeğer grupta, piyasada toplam 218 ilaç için 400 milyon lira tasarruf yapacak. Vatandaşın ödeyeceği fark ise bazı ilaçlarda iki katına çıkacak. Konuyla ilgili Hürriyet’e bilgi veren SGK Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürü İsmet Köksal, “Aynı eşdeğer gruptaki ilaçlara aynı fiyatlandırma üzerinden ücret ödenecektir. Daha önce aynı etkiyi yapan ilaçlara iki farklı fiyat ödenebiliyordu. Sonuçta dünya uygulamalarına bakıldığında uygulamaların tek fiyat üzerinden olduğu görülmektedir. Bu nedenle sosyal güvenlik kurumu tek fiyat uygulamasına geçerek, daha sürdürülebilir bir finansman modeline geçmiştir” dedi.