Geçen yıl kilo fiyatı 2 lirayı bulan soğanda üretim fazlalığı nedeniyle Konya'da soğan fiyatı bugünlerde halde 25 kuruşa, yerinde ise 7 kuruşa kadar düştü.
Konya Çeltik İlçesi Ziraat Odası Başkanı Kadir Kerpeten, çiftçinin geçen yıl ürettiği ve halen elinde bulunan soğanı satamadığını söyledi.
Bir çok çiftçinin alıcı çıkmaması nedeniyle soğanını çöpe dökmeye başladığını ifade eden Kerpeten, “Şu anda soğanın kilosu 7 ile 10 kuruş civarında... Bu fiyata rağmen alıcı çıkmıyor.
Çeltik ve köylerinde yaklaşık 5 bin ton civarında soğan çöpe dökülmeyi bekliyor. Bu miktarı, normalde olması gereken değeri 50 kuruştan hesaplarsak 2,5 milyon lira çöpe gidecek. Zor durumda kalan üreticiye devletin sahip çıkmasını istiyoruz” dedi.
Konya Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği (KONMESKOM) Başkanı Adnan Pirinç de geçen yıl kilosu 2 liraya kadar çıkan ve fiyat artışı nedeniyle vatandaşın yakınmasına neden olan soğanın bugün yüzüne bakan olmadığını söyledi.
Sebze meyvedeki fiyat artışlarında hallerin adeta günah keçisi ilan edildiğini, soğanda bugün yaşanan durumun kendilerine haksızlık yapıldığının en bariz örneği olduğunu dile getiren Pirinç, şunları kaydetti:
“Zaten Türkiye'de tüm tarım ürünlerinde bir yıl fiyat yüksek seyrettiyse bir sonraki yıl çiftçi o ürüne yüklendiği için aşırı üretimden fiyat düşüyor. Üretim planlaması eksiğimiz olduğu kesin. Geçen yıl fiyatı 2 lirayı bulan soğanda üretim fazlalığı nedeniyle Konya'da soğan fiyatı bugün 25 kuruşa kadar düştü.
Üretim bölgesinde fiyat 7 kuruş ancak nakliye bu fiyattan yüksek olduğu için 25 kuruşa halde satılıyor, nakliye masrafı daha az olsa fiyat daha da düşer.
Manavlardaki fiyat da bundan çok farklı değil. Şu an hem üretici hem de elinde soğan bulunan tüccar mağdur. Yani şunu söylemek istiyoruz, sebze ve meyde fiyat artışları tümüyle iklim şartları ve arza bağlıdır. Bu piyasada fiyatlar arza göre saatlik değişir, bu konunun çok iyi anlaşılmasında fayda var. Bugün soğanı 5 liraya satmak isteyelim bakalım satabiliyor muyuz?”