BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, Mart 2011 itibariyle toplam aktifleri 45 milyar liraya ulaşan katılım bankaları için, kısa vadeyle borç alıp verebilecekleri interbank benzeri bir piyasa için çalıştıklarını açıkladı. Bilgin, “Katılım bankalarının interbank piyasasına borç verme ve interbank piyasasından borç alma enstrümanı geliştirilmelidir” dedi.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, sektörün aktiflerinin 45 milyar liraya ulaştığını belirtirken, sektörün geleceği açısından bazı düzenlemeler gerektiğini söyledi. Bilgin, bunlardan birinin ise bankalar ile katılım bankaları arasında birbirlerine borç alıp verebilecekleri interbank benzeri bir yapının oluşturulması olduğunu açıkladı. Türkiye Katılım Bankaları Birliğinin 10’uncu Olağan Genel Kurulu’na katılan Tevfik Bilgin, sektöre ilişkin şu bilgileri verdi:
34 milyar liralık fon
Mart 2011 itibariyle katılım bankalarının toplam aktifleri 45 milyar liraya, toplanan fonlar 33 milyar liraya, kullandırdıkları fonların 34 milyar liraya ulaştı. Bir önceki yılın aynı dönemine göre toplam aktifler yüzde 22.4, toplanan fonlar yüzde 26, kullandırılan krediler de yüzde 36 büyüdü. 2005 sonunda katılım bankalarının bankacılık sektörünün aktifleri içindeki payı yüzde 2.4 iken bu payın Mart 2011’de yüzde 4.3’e yükseldi.
Kısa vadeli borçlanma lazım
Merkez Bankası’nın katılım bankalarının ellerindeki gelir ortaklığı senetleri, altın ve diğer ürünler karşılığında kısa vadeli borçlanma imkanlarının geliştirilmesi likidite anlamında sistemin geleceği açısından son derece önemli. Katılım bankalarımız ve bankalar arasında kısa vadeli borçlanmaya imkan sağlayacak, İnterbank benzeri bir piyasanın oluşturulması da önemli bir gündem maddesi.
VOB uygun ürünler geliştirsin
Katılım bankalarımızın enstrüman eksikliği sebebiyle Londra Metal Borsası’nda çok önemli bir likiditesi bulunuyor. Vadeli İşlemler Borsamızın (VOB) daha aktif ve etkin kullanımı ve bu likiditeyi hızlı, güvenilir ve katılım bankalarımızın prensiplerine uygun değerlendirecek ürünler geliştirmesi durumunda, yalnızca ülkemizdeki değil, dünyadaki faaliyet gösteren faizsiz bankaların likit fonlarına alternatif bir fon oluşturabiliriz.
Minareye tahammülsüz İsviçre faizsiz bankacılık yapıyor
TÜRKİYE’de katılım bankacılığının yaklaşık 30 yıllık deneyimi bulunduğunu hatırlatan Tevfik Bilgin, dünyada faizsiz bankacılığı anlatırken “İsviçre gibi -ki minare görmeye tahammül edemeyen bir ülkede- faizsiz bankacılık bir pencere şeklinde hizmet verebiliyor” dedi. Bilgin, faizsiz bankacılığın dünyadaki uygulamaları hakkında şu bilgileri verirken, “Dünyada şu anda 300’den fazla faizsiz bankacılık yapan kurum bulunuyor. Toplanan fonun tahmini 700 milyar dolar civarında oldu” dedi.
Aktif büyükten daha fazlasını Merkez’de tutuyor
KATILIM bankalarının güncel sorunlarından birinin zorunlu karşılıklar olduğunu belirten Tevfik Bilgin, bu konuda şunları söyledi:
Katılım bankalarının çalışma esasları sebebiyle elde ettikleri fonların yaklaşık yüzde 100’ünü reel sektöre kredi vermesi nedeniyle Merkez Bankası’nın munzam artışları katılım bankaları ve müşterilerine, diğer bankalara nazaran daha fazla daraltıcı etki yaptı.
Munzam karşılıklarla ilgi itedbirler sonucu katılım bankaları aktif büyüklüklerinden daha fazla bir büyüklüğü Merkez Bankası’nda sıfır faizle tutuyor. Yaklaşık 50 milyar lira. Ekonominin geleceği için bir güvence. Aynı şeyi belki cari açık için de düşünmek lazım.