info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
34.2757
Dolar Satış
:
34.3374
Euro Alış
:
37.3528
Euro Satış
:
37.4201
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Eti Çalışanını Dinledi 28 Milyon Euro Kazandı

Çikolata, kek ve bisküvi fabrikalarındaki 4 bin çalışanından gelen önerileri değerlendirmeye alan Eti yönetimi, bu tavsiyeler ışığında yaptığı 1.5 milyon euro’luk yatırımla 28 milyon euro kazanç elde etti


 Eti, 2003 yılında çikolata, kek ve bisküvi fabrikalarında uygulamaya aldığı Toplam Verimlilik Yönetimi’ne(TPM) 1.5 milyon euro yatırım yaparak, 28 milyon euro kazanç sağladı. Eti Tedarik Zinciri Grup Başkanı Hakan Polatoğlu, “Üç fabrika özelinde 1.5 milyon euro’luk toplam yatırımla 28 milyon euro’luk kazanç sağlandı. Tüm fabrikalar kapsamında ise 2.9 milyon yatırım yaparak toplam 65 milyon euro’luk kazanca ulaşıldı. TPM sistemi operatöre üzerinde çalıştığı tezgâh veya ekipmanın etkinliğini en üst düzeye çıkarmanın sorumluluğunu getiren bir sistem. TPM sayesinde çalışanlarımızda “benim makinem, benim fabrikam” anlayışı yerleşiyor. Ekip halinde çalışma sisteminin getirdiği bir takım olma bilinci ortaya çıkıyor. Departmanlar arasındaki iletişim ve işbirliğindeki artış verimliliğe de yansıyor. Dolayısıyla bu kazanç çalışanların aktif katılımı ile sağlanıyor” dedi.

200 bin öneri geldi
2002 yılından bu yana mavi ve beyaz yakalı 4 bin çalışanla bu sürece ulaşıldığını anlatan Polatoğlu, “Çalışanlarımızdan gelen 200 bini aşan öneriyi değerlendirmeye aldık. Bu öneriler 185 bin iyileştirme projesine ilham kaynağı oldu. Örneğin, üretim hatlarımızdan birinde çalışan kritik bir makinenin hızını artırarak ve ıskarta oranını düşürerek üretkenliğini 4 kat artırdık. Makinenin operatörlerinden gelen önerilerinden yola çıkarak yapılan iyileştirme çalışmaları sonucunda, normalde ilave yatırım yaparak karşılayabileceğimiz talep artışını, küçük bir yatırım yaparak karşılayabildik” dedi.

Ar-Ge’ye yatırım
Eti’nin inovasyona önem verdiğini ifade eden Polatoğlu, “Bu kazancı ağırlıklı olarak Ar-Ge çalışmalarında değerlendirerek, tüketicilere daha fazla değer aktarmada kullanacağız. Ayrıca yeni üretim hatlarının kurulması ile ilave istihdam yaratmak için de bu kaynaklardan yararlanacağız” dedi.

 

İş kazalarında yüzde 95’lik düşüş
Sistemin ihtiyaçları ve çalışanların da önerileriyle, arızaların önlenmesi, üretim hızının artması, iş güvenliğinin güçlendirilmesi konularında yaklaşık 24 bin adet iyileştirme yapıldığını hatırlatan Polatoğlu, “Yeni ürün ve ekipmanların devreye alınmasında daha kısa süreler harcamaya başladık. Hızımızın artması, otomasyondaki gelişmeler, arıza ve ıskarta oranlarındaki düşüşler kazanımlarımızın önemli bir kısmını oluşturdu. Bu kazanımın sağlanmasında arızaların yüzde 81 oranında azalmasını, iş kazalarının yüzde 95 oranında düşmesini ve Eti genelinde verimlilikte yaşanan yüzde 28’lik artışı da gösterebiliriz. 300 bin saati aşkın eğitimler verildi” diye konuştu.

 

Japon modeli ödül getirdi
-  Toplam Verimlilik Yönetimi anlamına gelen TPM; “sıfır arıza”, “sıfır iş kazası”, “sıfır kusurlu ürün” ve “sıfır kayıp” sloganından yola çıkarak, üretimde, kalitede, stok ve maliyetlerde oluşan kayıpları azaltmayı, tüketici memnuniyetini ve verimi en yüksek seviyelere getirmeyi hedefleyen bir Japon işletme yönetimidir.
-  Sistemin en önemli özelliği ise çalışanların motivasyonunu artırarak sürekli gelişime yönelten bir yaklaşımının olmasıdır.
-  2004 yılında ilk olarak ETİ Bisküvi Fabrikası ile “TPM Mükemmellik Ödülü”ne başvuru yaptı.  2005’te ödül aldı.
-  2007’de Eti Bisküvi Fabrikası “TPM Mükemmellikte Devamlılık Ödülü”ne; Bozüyük ve Tam Gıda Bisküvi Fabrikaları ise “TPM Mükemmellik Ödülü” aldı.
-  2009’da Eti Çikolata Fabrikası “TPM Mükemmellik Ödülü”nü aldı.
-  2010’da Eti Bisküvi Fabrikası 3. seviye olan  “Özel Ödül”ü, Eti Kek Fabrikası ise “TPM Mükemmellik Ödülü” aldı.
-  Çikolata, Bozüyük ve Tam Gıda Fabrikaları “TPM Mükemmellikte Devamlılık Ödülü”nü kazandı.
-  Eti, TPM uygulamalarından dolayı Japonya’da gerçekleştirilen TPM Ödül Töreni’ne sunum yapmak üzere davet edildi.