Ekonomistler ikinci çeyrekte belirginleşen ekonomik yavaşlamanın işgücü piyasasına etkilemeye başladığını belirtiyor. Deniz Yatırım Başekonomisti Özlem Derici işsizlikte yaşanan düşüşün beklenilen bir şey olduğunu söyleyerek, "İkinci çeyrekteki yavaşlamanın istihdama negatif yansıması normal" dedi.
İlk çeyrekte yüzde 4,3 büyüyen Türkiye ekonomisinin, ikinci çeyrekte yarı yarıya hız kesebileceği tahmin ediliyor. Büyümenin öncü göstergesi olan sanayi üretimi ikinci çeyrekte ortalama yüzde 2,5 büyüdü. Bu oran ilk çeyrekte yüzde 5,3 düzeyindeydi.
İşgücüne katılım oranı yüzde 50,5 olurken, oranın artmaya devam etmesinin işsizliğin artışında etkili olduğu ifade ediliyor. İşgücüne katılımın arttığına buna karşın istihdamın azaldığına vurgu yapan Finansbank Ekonomisti Deniz Çiçek, işsizliğin bu nedenle arttığını kaydetti. Çiçek ayrıca son aylarda sanayi üretimi verilerinde bir gerileme görüldüğünü hatırlattı ve "Bundan sonraki aylarda istihdamda bir bozulma ya da aşağı doğru bir seyir görebiliriz" dedi.
Yılbaşından bu yana hızlı bir artış gösteren istihdam rakamları Mayıs'ta azalmaya başladı. Mevsim etkilerinden arındırılmış istihdam sayısı bir önceki döneme göre 6 bin kişi azalarak 25 milyon 996 bin kişiye ulaştı
En önemli işgücü göstergelerinden olan tarımdışı istihdam yüzde 11,1'den yüzde 11,5'e çıktı. Genç nüfusta görülen hızlı işsizlik artışı ise dikkat çekti. 15-24 yaş arasındaki genç nüfusta işsizlik oranı yüzde 16,2'den yüzde 17,3'e yükseldi.