Ocak ayı borçlanma programının son ihaleleri de bu hafta gerçekleşecek. Bugün 2 yıllık gösterge tahvili yeniden ihraç edecek olan Hazine yarın ise ilk kez TL referans faiz oranı olan TLREF’e endeksli tahvil ihracı gerçekleştirecek.
Bankacıların verdiği bilgilere göre, TL üzerinde dolara ihtiyaç duymadan faiz swap altyapısı sağlanabilemesi amacıyla oluşturulan piyasada geçen yıl 20 milyar TL’ye yakın ihraç gerçekleşti. Hazine’nin yarın ilk olacak TLREF ihracı ile birlikte özel sektörün de ihraçlarının katlanarak artması bekleniyor.
Hazine bugün gösterge tahvil yarın TLREF ihracının yanı sıra yine yarın kira sertifikası, Perşembe günü ise altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası ihraç edecek.
TCMB geçen hafta TL cinsi zorunlu karşılıkların (ZK) altın cinsinden tutulması imkânı azami oranı %30’dan %20’ye indirmiş bu işlemle piyasaya 1.7 milyar dolar altın cinsinden likidite verilmişti.
Hazine Ocak’ta 23.6 milyar TL’lik iç borç servisine karşılık toplam 15 milyar TL’lik iç borçlanma programlıyor. İç borçlanma öngörüsü değişim ihaleleriyle birlikte 10 milyar TL azaltılmıştı.
Dolar/TL’de geçen hafta boyuca görülen satış baskısı Çarşamba günü Merkez Bankası’nın önümüzdeki dönemde faiz indirimlerinde acele etmeyeceği şeklinde algılanan Davos mesajlarıyla kısmen azalmıştı. Ancak bu kalıcı bir iyimserlik de yaratmadı.
DOLAR BİRİKİMLERİ ARTIYOR
TL’de yakından izlenen bir başka unsur ise lokallerin döviz biriktirme eğilimini devam ettirmeleri. Mevduat getirilerindeki düşüşün de etkisiyle lokallerin döviz ve altın birikimleri 197.1 milyar dolar ile tarihi zirvede bulunuyor. Lokaller 17 Ocak ile biten hafta da birikimlerine 1 milyar dolar ekleyerek döviz birikim eğilimini, atılan caydırıcı adımlara rağmen sürdürüyorlar.
Mevduat getirilerindeki düşüşte TCMB’nin son 5 toplantıda 1,275 baz puan indirime gitmesi bankaların da bunu mevduat ve kredi faizlerine benzer hatta kısmen daha yüksek yansıtması etkili oluyor. Mevduatların reel olarak bir getiri sunamaması bankacılara göre, bu yatırımcıların dövize geçmesi riskini de beraberinde getirebilir. Öte yandan bu yatırımcılar sadece döviz değil TL cinsi diğer yatırım araçlarına da yöneliyor.
Türkiye’nin 5 yıllık CDS’leri 240 baz puanın da altını test etmiş durumda. Ekim ayında 410 puanı aşan CDS’lerdeki bu düşüş aynı zamanda 20 ayın en iyi risk iştahına da işaret ediyor.
TL’de Ağustos 2018 kur krizi sonrası benzer ülkelerden açık ara pozitif bir ayrışma yaşanırken, bu iyimserlikte son yıllardaki negatif ayrışmanın da önemli etkisi bulunuyor.
5 YILLIK KAYIP YÜZDE 61
TL’nin son üç yılda dolar karşısındaki değer kaybı yaklaşık %36; beş yıllık kaybı ise %61 seviyesinde. TL’nin bu kaybı gelişmekte olan ülke para birimleri ortalamasının açık ara üzerinde.
Gösterge 10 yıllık tahvilin ortalama bileşik getirisi son 1 yılda 10 puan gerilemiş durumda. Mayıs 2019’da %21 seviyesindeki bileşik getiri Cuma günü son işlemde %10.30 oldu. Gösterge 10 yıllık tahvilde bu seviyeler en son 2017 son çeyrekte görülmüştü.
Gösterge 2 yıllık tahvilin ortalama bileşik getirisi ise Cuma günü son işlemde %10.07 seviyesinde. Bankacılar tek haneli faizlerin, bugün yeniden ihracı gerçekleştirilecek tahvilde bu hafta görülebileceğini belirtiyor. Gösterge 2 yıllık tahvilde bu seviyeler en son 2016 yılı son aylarında görülmüştü