info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
33.8937
Dolar Satış
:
33.9547
Euro Alış
:
37.6683
Euro Satış
:
37.7362
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Dolar Euro yu Ezdi Geçti

Yunanistan başta olmak üzere Euro Bölgesi’ne yönelik endişelerle dolar tüm dünyada hızla değer kazanırken, dün içerde 1.90 liranın üzerine tırmanarak tüm zamanların en yüksek seviyesine imza attı.

 

Yunanistan’ın iflasına yönelik endişelerin güçlenmesi ve Avrupa bankalarına yönelik korkularla küresel yatırımcılar dolara yönelmeye devam etti. Dün Belçika Fransız ortaklığı Dexia Bank’a yönelik olumsuz haberler ise piyasada tansiyon tırmandırdı. Euro Bölgesi’nden gelen bu olumsuz haberlerle dolar dün yeni bir atak yaparak tüm dünyada sert yükseliş gerçekleştirdi. 
Böylece tüm dünyada sermaye ve emtia piyasalarında yapılan satışların durağı dolar oldu. Bu da doları dün Euro karşısında 1.31 seviyesine kadar güç kazanmasını sağladı. Bu yükseliş Euro’nun, dolar karşısında ocak ayı ortasından bu yana en düşük seviyeye gerilemesine neden oldu. Dolar endeksi ise 79.72’ye kadar yükselerek dokuz ayın zirvesine tırmandı.
Rekor üzerine rekor kırdı
Küresel piyasalarda yaşanan bu çalkantı içerde de doları tüm zamanların rekoruna taşıdı. Ağustos ayının ikinci yarısından itibaren sert yükselişe geçen dolar, 2.5 yıl aradan sonra 22 Eylül’de 1.83 lira seviyesini aşmıştı. O tarihten bu yana da yükselmesine devam eden dolar, 1.83 ile 1.86 lira arasında hareket etse de, 1.83 zirvesinin altına hiç düşmedi. Haftaya 1.86’lı seviyelerden başlangıç yapan dolar dün ise 1.90 lira ile tarihi bir rekor kırdı. Bankalararası piyasada 1.88 lira düzeyinden başlayan dolar gün içinde sürekli rekor yeniledi. Önce 1.89 lirayı aşan dolar günün ikinci yarısında en yüksek 1.9060 liraya ulaştı. Böylece bu seviye tarihi rekor olarak kayıtlara geçti.
Dolar 1.9040 TL’den kapandı
Gün sonunda bankalararası piyasada bugün valörlüde 1.9030 liradan işlem gören dolar, serbest piyasada ise 1.9040 liradan kapanış gerçekleştirdi. Euro’nun dolar karşısında kısa vadede 1.30’lu seviyelere kadar gerileyeceğini belirten analistlerin yorumu ise şöyle oldu: “Yunanistan’ın borç sorunun çözümüne ilişkin beklentiler zayıflıyor. Piyasalarda iflas beklentisi güçlü. Öte yandan Avrupa bankalarından olumsuz haberlerin geleceği korkusu hakim.”
 
Merkez ihalede 140 milyon dolar sattı
 
MERKEZ Bankası’nın dün en fazla 140 milyon dolar olarak açtığı döviz satım ihalesine, 375 milyon dolarlık teklif geldi. 140 milyon dolarlık satış yapılan ihalede, ortalama fiyat 1.8958 lira oldu. Merkez, 5 Ağustos’tan bu yana 3.22 milyar dolar satış yaptı.
 
İMKB dünya borsalarına ayak uydurdu yüzde 3.78 düştü
 
KÜRESEL piyasalarda riskten kaçan yatırımcıların satışlarıyla dünya borsalarında sert satışlar yaşanırken, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’da (İMKB) bundan nasibini aldı. Avrupa’da kayıplar yüzde 4’e ulaşırken, İMKB günü yüzde 3.78 oranında düşüşle tamamladı. Yunanistan’ın borç sorununa yönelik endişenin tırmandığı küresel piyasalarda dün Belçika Fransıoz ortaklığı Dexia Bank’a yönelik olumsuz haberler tansiyonu iyice artırdı. Dolardaki sert yükseliş borsalardan da kaçışı hızlandırdı. Alman Borsasında kayıp yüzde 4’e ulaşırken, Fransa borsasında düşüş yüzde 3’e dayandı. Avrupa’nın en büyük 300 şirketini kapsayan FTS Eurofirst 300 Endeksi yüzde 3’ün üzerinde değer kaybetti.
 
İMKB 58 binin altında
 
Güne 59 bin puan seviyelerinden başlayan İMKB 100 Endeksi, küresel borsalardaki bozulmaya paralel olarak 58 binin altına geriledi. Kapanışı 57.209 puandan gerçekleştiren borsada günlük kayıp yüzde 3.78 oldu.