info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
34.4642
Dolar Satış
:
34.5263
Euro Alış
:
35.9849
Euro Satış
:
36.0497
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Dolar 2.30 TL’ye dayandı

Yurtdışında güç kazanan dolar içeride de 2.29 TL ile 8 ayın en yüksek seviyesine yükseldi. Analistlere göre, dolarda yeni hedef 2.32-2.33 TL seviyeleri. Ancak, 2.30 TL’nin üzerinde Merkez’den müdahale gelebilir

Dolar, Ocak 2014 sonundaki seviyesi olan 2.29 TL’yi test etti. Yurtdışı piyasalarda başlayan dolardaki yükseliş hareketi içeriye de yansıdı ve geçen hafta 2.26 TL’deki kritik seviyeyi aşan dolar, dün 2.30 TL’ye yaklaştı. Ancak, akşam saatlerinde dolar 2.27-2.28 TL seviyelerine geriledi. Analistlere göre, dolarda yeni hedef 2.33 TL seviyeleri. Ancak, 2.30 TL’nin aşılması sonrasında Merkez Bankası’ndan bir müdahale gelebilir.
 
ABD Merkez Bankası’nın (FED) faizleri piyasa beklentilerinden daha önce artırabileceğine yönelik açıklamalar, doların küresel piyasalarda güçlenmesini destekliyor. Öte yandan, Avrupa Merkez Bankası’nın ise para politikasının ekonomiyi destekleyici olmayı sürdüreceğine yönelik açıklamalar geliyor. FED ve Avrupa merkez bankalarının para politikalarının ters yönlerde ilerlemesi de doların yükselişinde etkili oluyor.
Merkez ne yapacak?
 
Öte yandan TL’nin gelişmekte olan ülke para birimlerine göre, daha fazla değer kaybettiği görülüyor. Bunun da jeopolitik risklerden kaynaklandığı ifade ediliyor.
Dolardaki hızlı yükseliş sonrasında piyasalar, Merkez Bankası’nın ne yapacağını merak ediyor. Merkez Bankası, dolardaki yükseliş hareketi sonrasında geçtiğimiz cuma günü günlük döviz satım ihale tutarını 10 milyon dolardan 40 milyon dolara çıkarmıştı. Ancak, bu adım sonrasında 2.26 TL seviyesinde bulunan dolar, kıpırdamamıştı.
Bir ayda % 6 prim yaptı
 
Phillip Capital Yurtiçi Piyasalar Müdürü Oğuz Yılmaz’a göre, Merkez Bankası’ndan müdahale 2.30 TL seviyelerinde gelecek. Doların 2.2650 TL’deki direncini kırdıktan sonra yukarı hareketinin hızlandığını hatırlatan Yılmaz, yükselişin yurtdışındaki gelişmelerden kaynaklandığını, olumlu bir haber gelmedikçe, ilk olarak 2.30’un, daha sonra ise 2.32 TL’nin Gündeme gelebileceğini söyledi.  
Doları yabancı yatırımcıların yanı sıra içeride büyük şirketlerin de alım yaptığı ifade ediliyor. Dolar yılbaşından bu yana yüzde 7.5, son bir ayda ise yüzde 6 değer kazandı.
Dolar, 27 Ocak’ta 2.39 TL ile tarihi zirvesine çıkmıştı. Euro da 2.90 TL’yi aştı. Yüzde 1’e yakın değer kaybeden BIST endeksi ise kapanışa yakın kayıplarını telafi ederek günü 0.02 yükselişle 74.645 puandan tamamladı. 10 yıllık tahvilin faizi de 5 ay sonra yüzde 10’u aştı.
 
Fitch bekleniyor
 
Piyasaların bu haftaki en önemli gündem maddesi cuma günü kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in Türkiye’nin notu ile ilgili yapacağı açıklama. Analistler, Fitch’ten bir not indirimi beklemezken, karar öncesi yapılan tahminler piyasaları etkiliyor.
Öte yandan, piyasalar FED ve Avrupa’dan gelecek açıklamalarla yön bulacak.
 
‘Düşüşler alım fırsatı olabilir’
 
Yeliz Karabulut ALB Menkul Araş. Müd.
“Dolarda yükseliş eğiliminin önümüzdeki günlerde de devam etmesi beklenebilir, burada tabii ki ABD verileri ve FOMC üyelerinin konuşmaları etkili olacaktır. Şu an dolarda görünen
hareket global hareket. Dolar eylül ayından bu yana hemen hemen bütün para birimlerine karşı değer kazandı, bu durum zaman zaman kâr realizasyonuna dönse de doların değer kazancı bir süre daha devam edecektir.
Dolar/TL’nin 2.2800 üzerinde tutunması halinde alımların 2.2930 ve 2.30 seviyelerinin yakın zamanda görülebileceğini söyleyebiliriz. Orta vade de ise 2.33 seviyesi hedef olarak gözüküyor. 2.28 seviyesinin altında kapanışlar ise 2.2640 seviyesine doğru kâr realizasyonuna neden olabilir. Burada dolar/TL paritesinde yükseliş trendinin devam etmekle birlikte aşağı yönlü hareketler piyasa tarafından alım fırsatı olarak değerlendirilebilir.”
 
‘2.25-2.30 TL makul seviyeler’
 
Gökhan Uskuay Global Menkul Stratejist
“Merkez Bankası geçen hafta devreye girdi. TL likiditesini kullanarak ve getiri eğrisini yatıklaştırıp piyasa faizini yükseltiyor. TCMB’nin bu durumdan rahatsız olduğu net. Fakat bunu biz faiz artırarak ya da dolar satarak durduramayız sadece yavaşlatırız. Fitch’in 3 Ekim değerlendirmesi ve eylül TÜFE içeride, eylül tarım dışı dışarıda etki edecek en büyük gelişmeler. 2.25-2.30 makul aralık olduğunu düşünüyorum.”