info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
35.5516
Dolar Satış
:
35.6156
Euro Alış
:
36.8320
Euro Satış
:
36.8984
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Derviş: Avrupa da En Kötü Geride Kalmadı

İnsanlar ve ülkeler kendilerini en güçlü hissettiği anda daha dikkatli olmalı.


Brookings Enstitüsü Başkan Yardımcısı Kemal Derviş, "Avrupa için kriz 10 yıl devam ederse çok zor olur. Avrupa'da en kötü geride kalmadı. Doğru adımlar atılmazsa kötü anlar gelebilir" dedi.

Brookings Enstitüsü Başkan Yardımcısı Kemal Derviş, Davos'ta CNBC-e'nin sorularını yanıtladı.

Avrupa'daki krizle ilgili değerlendirme yapan Derviş, "Davos'ta Avrupa krizi, Euro krizi ve Yunanistan tartışmaların merkezinde. Parasal açıdan düşündüğünüz zaman nispeten iyimser diyeceğimiz bir hava var. 'Euro parçalanacak' havası yok. Temel sorunlar halledilmiş değil. Benim umudum esas ciddi sorunlara değinilmesi. Kuzey Avrupa'da özellikle Almanya'nın, iyi olan ülkelerin lokomotif rolü üstlenmesi gerekiyor. Bu kriz Avrupa için 10 yıl devam ederse çok zor olur. Avrupa'da en kötü geride kalmadı. Doğru adımlar atılmazsa kötü anlar gelebilir. Bol likidite, sıfıra yakın faiz ile durumu idare etmek olmaz. Ama eses sorunlar çözülmeli. Gelişmiş ülkelerin ciddi yapısal sorunları var" dedi.

Türkiye'nin yüzde 4 büyüyebilmesinin çok iyi olduğunu söyleyen Derviş şunları kaydetti: "Ben Türkiye'nin geleceğini iyi görüyoum. Türkiye çok daha iyi günlere doğru yol almış durumda. Eğer Avrupa'da tam bir çöküş olursa, Türkiye etkilenecek. Bu kadar yüksek bir cari açıkla yola devam etmek mümkün değil. Cari açığı yüzde 5 civarında tutmakta büyük yarar var. Yüzde 7 fazla yüksek bir cari açık. Bunu çözmenin yolu ulusal tasarrufları artırmak.
Haberin devamı ↓reklam

Türkiye için yumuşak bir iniş gözüküyor. Dünya ekonomisinde çok olağanüstü gelişmeler olmazsa yumuşak iniş mümkün. İnsanlar ve ülkeler kendilerini en güçlü hissettiği anda daha dikkatli olmalı. Bütün gelişmelere bakarak her türlü ihtimale karşı tedbir almakta yarar var.

Merkez Bankası'nın temelde başarılı olduğu kanısındayım. Türkiye'deki büyümenin yavaşlama durumu var. Bu yavaşlama karşısında ekonomiye biraz güç vermek gerekiyor. Öbür taraftan enflasyon tehlikesi var. Merkez Bankası'nın işi kolay değil."