info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
33.8937
Dolar Satış
:
33.9547
Euro Alış
:
37.6683
Euro Satış
:
37.7362
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

CEyi Ucuza Verenler Sahte Çıktı

Avrupalı korsanlar, Türk firmalarını fena dolandırdı. Türkiye deki sanayicilere ucuza kalite belgesi vermeyi taahhüt eden Avrupalı firmalar, sahte çıktı.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, hürriyet.com.tr'nin de aralarında bulunduğu birkaç yayın organında yer alan haberleri ihbar kabul ederek inceleme başlattı. Bakanlığın yaptığı inceleme sonucu Yunanistan ve Slovanya'dan gelerek Türkiye'de ucuza CE belgesi veren 3 şirketin, yetkisiz olduğu halde 'asansörlere' kalite belgesi verdiği ortaya çıktı. Yetkisiz verilen bu belgeler ürünlerin insan ve çevre sağlığına uygun, kullanım yönünden ise 'güvenli' olduğunu gösteriyor.  

Yaklaşık bir ay önce Uzay Asansörleri sahibi Hasan Altun, Yunanistan başta olmak üzere Avrupalı bazı belgelendirme kuruluşlarının Türkiye'de çok ucuz fiyatlarla, 'göstermelik' incelemelerle güvenlik belgesi verdiklerini söylemişti. Öyle ki gerek TSE gerekse Avrupa'nın köklü belgelendirme şirketlerinin neredeyse üçte biri fiyatına yapılan incelemelerin, çok kısa sürdüğüne dikkat çekmişti. Bu firmaların verdiği kalite belgesiyle üretilen asansörler konusunda vatandaşı dikkatli olmaya çağırmıştı.
 
Haberler üzerine harekete geçen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, önce AB Komisyonu'na ardından da Yunanistan ve Slovenya hükümetlerine birer yazı gönderdi. Türkiye'de CE belgesi veren bu belgelendirme kuruluşları hakkında bilgi istedi. Sloven Ekonomi Bakanlığı, yanıtında Sloven menşeli onaylanmış kuruluşun 2011 yılı başlangıcı itibariyle asansörlerin uygunluk değerlendirmesi faaliyetlerine son verildiğini bildirdi.
 
Yunanistan’dan da Yunan menşeli onaylanmış kuruluşun yetkisinin kaldırıldığını resmi yazıyla gönderdi.  

Bakanlık, bu yanıtların ardından şimdi de korsan şirketlerden kalite belgesi alan firmaların peşine düştü.