info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
35.0619
Dolar Satış
:
35.1251
Euro Alış
:
36.4162
Euro Satış
:
36.4818
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Buğday Fiyatı Açıklandı

Milyonlarca çiftçinin beklediği hububat alım fiyatları açıklandı. Buna göre, Toprak Mahsülleri Ofisi, ekmeklik buğdayın tonunu 720 liradan alacak. Geçen yıla göre artış ton başına 55 lira. Buğdaya ton başına 123 lira da prim ödemesi yapılacak.

Toprak Mahsülleri Ofisi, buğdayı bu yıl geçen yıla göre ton başına 55 liralık artışla alacak. 2013 dönemi hububat müdahale alım fiyatının, Anadolu kırmızı sert ekmeklik buğday için ton başına 720 lira olarak belirlendi.
 
TMO'nun bu yıl ilk kez ortaya koyduğu Gönüllü Ofis Dostu Projesi kapsamında, ülke genelinde 37 bin 500 köyde görüşülerek alım politikaları oluşturulduğunu ifade eden Eker, Türkiye genelinde hasadın dün itibarıyla arpada yüzde 10,3, buğdayda ise yüzde 7,2'ye ulaştığını söyledi.
 
TMO'nun alım fiyatları belirlenirken, devir stoku üretim miktarı, maliyet iç ve dış piyasa fiyatları, enflasyon refah payı, üretimin sürdürülebilirliği ve diğer ürün alımlarında uygulanan fiyatların dikkate alındığını belirten Eker, geçtiğimiz yıl ton başına 665 lira olarak açıkladıkları müdahale alım fiyatının, 2013 yılında Anadolu kırmızı sert ekmeklik buğday için ton başına 720 lira olarak belirlendiğini kaydetti.
 
Bu fiyatın yüzde 11,5-12 oranında protein içeren buğday için belirlendiğini vurgulayan Eker, yüzde 13 ve üzerinde süne oranı düşük, kaliteli buğdaylarda fiyatın 742 liraya kadar çıkabildiğini ifade etti.
 
Bakanlığın ton başına 50 lira prim desteği uygulaması, gübre, mazot, sertifikalı tohumluk ve toprak analizi gibi toplamı ton başına 123 lira olan destekleriyle Anadolu kırmızı sert ekmeklik buğday için belirlenen fiyatın ton başına 843 liraya yükseldiği bildirildi.
 
Eker, TMO'nun 1 Kasım 2013'ten itibaren ürün satışlarına başlayacağını hatırlatarak, bu sene piyasa gerekliliklerini dikkate alarak satış fiyatını da açıklamayı uygun gördüklerini söyledi.
 
Tüccara, sanayiciye, bir anlamda "Gidin siz de üreticiden bizim gibi ürünlerini alın. Yoksa biz aynı fiyattan size satmayacağız" dediklerini ifade eden Eker, TMO'nun bu yıl Anadolu kırmızı sert ekmeklik buğdayın tonunu 810 liradan satacağını kaydetti.
 
TMO'nun uygulamalarına bu yıl bir yenisini daha eklediğine dikkati çeken Eker, üreticilerin iş yerleri önünde uzun süre beklemelerini önlemek amacıyla bu yıl tam randevulu sisteme geçileceğini bildirdi.
 
Eker randevuların internet üzerinden ''tmo.gov.tr" veya "randevu.tmo.gov.tr" adreslerinden ve TMO şube müdürlükleri ile ajans amirliklerinden de alınabileceğini, TMO tarafından randevusuz alım yapılmayacağını söyledi.
 
Alımların, altyapısı uygun olan 16 borsada yapılacağını dile getiren Eker, geçen yıldan farklı olarak bu sene söz konusu borsaların yanı sıra TMO iş yerlerinden doğrudan alım gerçekleştirileceğini belirtti. Bakan Eker, pazar günleri hariç haftanın 6 günü alım yapılacağını, emanet alımların geçici alım merkezleri hariç tüm depolara gerçekleşeceğini kaydetti.
 
'30 NİSAN 2014'E KADAR ÜRÜN SATILABİLECEK'
TMO'nun geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Polatlı, Ahiboz ve Lüleburgaz'daki alımlarını, lisanslı depolar üzerinden yapacağını ifade eden Bakan Eker, şunları söyledi:
 
"Üreticiler, ürünlerini bu lisanslı depolara bırakmak suretiyle alacakları ürün senetlerini, bugün açıklanan fiyatlar üzerinden 30 Nisan 2014 tarihine kadar TMO'ya satabilecekler. Ürününü lisanslı depolara bırakan üreticiler, ürün senedi vasıtasıyla lisanslı depoculuk şirketlerinin, anlaşmalı olduğu bankalardan kredi kullanabilecekler.
 
Ürününü, TMO depolarına emanete bırakan üreticiler ise makbuz senedini kullanarak, TMO'dan yüzde 30 avans alabilecek, TMO'nun anlaşmalı olduğu banklardan kredi kullanabilecekler. Ürününü lisanslı depolara bırakan tüccar ve sanayiciler, ürün senedini kullanarak, bu şirketlerin anlaşmalı olduğu bankalardan, TMO depolarına emanete bırakan tüccar ve sanayiciler ise makbuz senedini kullanarak TMO'nun anlaşmalı olduğu bankalardan kredi kullanabilecek."
 
'ÜRÜN BEDELLERİ 30 GÜN İÇİNDE HESAPLARA AKTARILACAK'
Bakan Eker, tüccarların kendi deposunda bulundurduğu ürünlerini ve TMO depolarına emanete bıraktığı ürünlerini, üreticiden aldıklarını belgelemek kaydıyla 1 Kasım 2013 tarihinden itibaren TMO'ya satabileceklerini belirtti.
 
Bu yıl ürün bedeli ödemelerinin, ürünün TMO'ya teslim tarihinden itibaren 30 gün içerisinde üreticilerin banka hesaplarına aktarılacağını dile getiren Eker, "Ancak ürünü anlaşmalı bankalardan alınacak ürün kartıyla teslim eden üreticilere, 30 gün yerine en geç 10 gün içerisinde ödeme yapılacak" dedi.
 
MÜDAHALE ALIM FİYATLARI
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, bu yıl makarnalık buğday alım fiyatının ise ton başına 765 lira olarak belirlendiğini söyledi.
 
Söz konusu fiyatın yüzde 12-12,5 oranında protein içeren makarnalık buğdaylar için belirlendiğini ifade eden Eker, fiyatın proteini yüzde 13,5 ve üzerinde süne oranı düşük olan kaliteli makarnalık buğdaylarda ton başına 788 liraya kadar çıkabildiğini vurguladı. Eker, diğer gruplardaki buğday fiyatlarının ise pariteye göre belirleneceğini kaydetti.
 
Buğday için ton başına 50 lira olan prim ödemesinin, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale için de yapılacağını belirten Eker, "Makarnalık buğday için belirlenmiş olan ton başına 765 liralık müdahale alım fiyatı, bakanlığımızca verilen ton başına 123 lira prim ve diğer desteklerle birlikte 888 liraya yükselmektedir" diye konuştu.
 
TMO'ya ürün teslim edecek üreticilere, alım noktalarında herhangi bir zorlukla karşılaşmamaları için önerilerde bulunan Eker, üreticilerden ÇKS bilgilerini güncellemelerini, randevularını almalarını, randevu günü ürünlerini getirmelerini ve anlaşmalı alınacak ürün kartıyla alım noktalarına gelmelerini istedi. TMO'nun kendisine yönelecek ürünün tamamını satın alacak şekilde hazırlıklarını tamamladığını ifade eden Eker, yeni hasat döneminin hayırlı ve bereketli olmasını diledi.