info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
35.2710
Dolar Satış
:
35.3346
Euro Alış
:
36.2762
Euro Satış
:
36.3416
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

3 Bin Yıllık Zeytin Sorunu Çözüldü

Dünyanın 3 bin yıldır çare bulamadığı zeytin karasuyunu faydalı hale getiren Türk kaşif, şimdi de zeytin posasını hayvan yemi haline getirerek dünyadaki hayvancılık sektöründe önemli bir adım attı.

 Zeytin posası yemi, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından da onaylanarak gıda kataloğuna dahil edildi.
 
Milyonlarca yıldır var olan zeytin ağacının canlılara olan faydaları keşfedilmeye devam ediliyor. Zeytin yetişen ülkelerde 3 bin yıldır çare bulunamayan ve doğaya salındığında tüm canlıları yok eden zeytin karasuyunu ayrıştırarak faydalı hale getirmeyi başaran Balıkesir’in Edremit ilçesindeki Türk kaşif Faruk Durukan, yaklaşık 20 üniversite ile ortaklaşa yürüttüğü bilimsel çalışmalarına bir yenisini daha ekledi. Durukan, karasuyu ayrıştırılmış zeytinin posası olarak tabir edilen atığın hayvanlara gıda takviyesi olarak kullanılabileceğini keşfetti. Balıkesir Üniversitesi ile ortaklaşa olarak yaklaşık 3 aydır sürdürdüğü çalışmasını Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile de paylaşan Faruk Durukan, zeytin posasının hayvanlara gıda takviyesi olarak verilebileceğini resmi olarak onaylattı. Bakanlığın Yem Daire Başkanlığı, zeytin posasını hayvanların gıda kataloğuna dahil ederek yayımladı.
 
İçerdiği yüksek oranda oleuropein (hücre yenileyici) maddesi ile insan sağlığına hayati katkısı olan zeytin ağaçları, artık hayvanlara da gıda takviyesi olarak şifa dağıtacak. Faruk Durukan’ın bilimsel çalışmalarına destek sağlayan Eczacı Filiz Özler, Faruk Durukan’ın yeni buluşunu Zeytinli beldesindeki butik çiftliğinde test etti. Çok sayıda büyük ve küçükbaş hayvanın beslendiği butik çiftlikte yaşayan hayvanlara yaklaşık 1 aydır öğün aralarında zeytin posası yediren Özler, hayvanlardaki verimin ciddi oranda artış gösterdiğini söyledi. Kızı ile birlikte çiftlikte zaman geçiren Filiz Özler, zeytin posası yem kullanımının artmasında büyük fayda olacağını ifade etti.
 
Sahip olduğu tesislerde dünyanın en büyük bitki özü reaktörünü kuran, Türkiye’nin en gelişmiş bitki özü üretim tesisi ve laboratuvarında taşın suyunu çıkartarak bu suyu yanmaz madde üretiminde kullanmayı başaran, domuz gribine aşı bulan Türk kaşif Faruk Durukan, bilim alanında devrim niteliğinde onlarca çalışmaya adını yazdırdı. Zeytin karasuyu ile 3 yıldır çalışmalar yürüten ve geçtiğimiz aylarda karasuyunu faydalı hale getirmeyi başardığını açıklayan Durukan, “3 yıldır karasu ile ilgili Türkiye’nin değişik üniversiteleriyle ortak bilimsel çalışmalar yürütüyorduk. Bilimsel çalışmalar yapıldı ve zeytin karasuyunun zararsız ve aksine faydalı olduğunu ispatladık. Zoolog arkadaşlar da bu madde ile hayvan besleme üzerinde çalışmalar yaptı. Sonunda da hayvan beslemede antioksidan açısından, besleyiciliği açısından, sentetik destekler yerine doğal destekler açısından zeytin posası ve içerisindeki etkenler daha etkili. Bunun içerisinde yüzde 7 gibi bir oranda oleuropein maddesi bulunuyor. Türkiye’nin yıllık olarak 1 milyon ton civarında yem açığı varken, bu zeytin atığı yıllık yaklaşık 500 bin ton dolaylarında çıkmaktadır. Zeytin posası yemi, bu açığın yarısını kapatacak düzeyde olacaktır. Bu çalışmamız sadece bilimsellikte kalmadı. Devletimiz de destek verdi. Tarım Bakanlığı Yem Daire Başkanlığı bu konuda büyük çalışmalar yaparak, zeytin karasuyu ve zeytin posalarını yem listesine koydular. 25 ülke daha bu problem ile uğraşırken, bizler ülkemizde bu problemi karlı bir şekilde aştık. Bu başarının sağlanmasında Balıkesir Valisi Sayın Ahmet Turhan ve Edremit Kaymakamımız Sayın Osman Tunç, gece gündüz çaba sarf etti ve büyük fayda sağladı. Ayrıca Balıkesir Üniversitesi’nden Prof. Dr. Gülendam Tümen’e de önemli katkılarından dolayı teşekkür ediyorum. Bu ürün zeytin yağhaneleri için büyük fayda sağlayacak. Hem çevre problemi ortadan kalkmış oluyor hem de yem açığımız da yarıya inmiş oluyor. Projemiz hayırlı olsun” diye konuştu.