info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
33.8937
Dolar Satış
:
33.9547
Euro Alış
:
37.6683
Euro Satış
:
37.7362
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

26 Milyar + 10 Milyar Euro

3. havalimanı ihalesini, 22 milyar 152 milyon Euro yla Limak-Kolin-Cengiz-Mapa-Kalyon Ortak Girişim Grubu kazandı. İhale sonucunu yorumlayan uzmanlara göre, KDV ile 26 milyar 142 milyon Euro ya çıkan rakama bir de 10 milyar Euro yu bulan yatırım bedeli eklenecek.

 

Kıyasıya çekişmenin yaşandığı İstanbul'a 3. havalimanı ihalesinde en yüksek teklifi 22 milyar 152 milyon Euro'yla Limak-Kolin-Cengiz-Mapa-Kalyon Ortak Girişim Grubu verdi.
 
BAKAN YILDIRIM: 90 MİLYAR LİRAYA ULAŞACAK
İhalenin ardından açıklamalarda bulunan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, havalimanı için toplam yatırım maliyetinin 10 milyar Euro olduğunu dile getirdi.
 
Bakan Yıldırım, "Toplamda yapılacak yatırım 90 milyar Türk Lirası’na ulaşacak" dedi.
 
 
3. havalimanına 22 milyar 152 milyon Euro
Cumhuriyet tarihinin en büyük ihalesine ilişkin CNBC-e'ye değerlendirmelerde bulunan uzmanlar ise, şunları söyledi:
 
TOBB Sivil Havacılık Meclisi Başkanı Şahabettin Bolukçu: ''Katma Değer Vergisi (KDV) eklenince 22 milyar 152 milyon Euro, 26 milyar 142 milyon Euro'ya çıkıyor. Bu Türkiye Cumhuriyeti'nde bir özelleştirme değil, bir işin kiraya verilmesi veya imtiyaz olarak başka işleticiye verilmesinden elde edilen en büyük gelir. Rakam çok büyük. Hayırlı olmasını diliyorum. Üç grup da elinden geleni yaptı. Çok büyük bir ihale. Bu kadar beklemiyorduk rakamları.
 
Bu 25 yıllık bir kira bedeli. Asıl düşünülmesi gereken havalimanının inşaatı için bulunacak finansmandır. O da bir hesaba göre 7 milyar, bir hesaba göre 9 milyar Euro civarında. 25 milyar nakit olarak bir seferde ödenecek para değil anladığım kadarıyla. Havaalanının işletmeye alındığı tarihten sonraki yıl bazında; yıl yıl ödenecektir diye zannediyorum. İhaleyi alan şirkete baktığımız zaman içlerinde inşaatta çok yeterli olan firmalar var. TAV için büyük bir kayıp yok. Onlar yurtdışında da hayatlarını idame ettireceklerdir.''
 
Kayı Group Yönetim Kurulu Başkanı Talha Görgülü: ''Çok çekişmeli bir ihaleydi. Hem inşaatçı hem işletmeci firmalar var. İşi verilen süreden çok daha kısa sürede bitireceklerine inanıyorum. İstanbul'a da çok büyük katkı sağlayacağını düşünüyorum.''