info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
34.0283
Dolar Satış
:
34.0896
Euro Alış
:
37.8693
Euro Satış
:
37.9375
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Yılın Şampiyonu Euro

2013 yılına not artışlarıyla olumlu başlayan piyasalar, yılın ikinci yarısını FED beklentileri ve Gezi olaylarına yolsuzluk ve rüşvet operasyonunun eklenmesiyle dalgalı tamamlıyor. 2014’te ise yönü siyaset belirleyecek

Yılın son günlerinde siyasi tansiyonun artmasıyla gerilen piyasalar 2013’ü iyi kapatmak istiyor. Cuma günü 63.885 puanla yılın en düşük seviyesine gerileyen BIST endeksi, dün siyasi cephede tansiyonu artırıcı bir haber olmamasının yanı sıra tepki alımlarıyla yüzde 6.4 prim yaptı.
 
Cuma günü siyasi gerilimle tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 2.1770 TL’ye yükselen dolar ise 2.13 TL’ye geriledi. 3 TL’yi aşan euro ise 2.94 TL’ye indi. Yılın son günlerini iyi kapatmak isteyen piyasalarda, getiri şampiyonu yüzde 25 primle euro oldu. Euro’yu yüzde 19.6 getiriyle dolar izlerken, BIST endeksinin kaybı yüzde 13’ü buldu.
 
 
İkinci yarı iyi geçmedi
2013 yılına Fitch’in ardından Moody’s ve S&P’nin not artırımlarıyla olumlu başlayan piyasalarda, yılın ikinci yarısı pek iç açıcı geçmedi. İlk yarıda dolar, 1.74-1.80 TL aralığında işlem görürken, FED’in tahvil alımlarını azaltmaya başlayacağı tedirginliğine haziran başında Gezi olaylarının başlaması arkasından Suriye’ye müdahale olabileceği kaygılarıyla dolar 2 TL’deki psikolojik seviyeyi aştı.
 
93 binlerden geriledi
Yılın son haftalarında ise FED’in tahvil alımlarını aylık 10 milyar dolar azaltmaya başlamasına içeride yolsuzluk ve rüşvet operasyonunun eklenmesiyle yükselen siyasi tansiyonla dolar 2.20 TL’ye dayandı.
BIST endeksi de yılın ilk aylarında Türkiye’nin kredi notunun ‘yatırım yapılabilir seviyeye’ yükseltilmesinin etkisiyle 93 binleri aşarak tüm zamanlarının rekorunu kırdı. BIST için 100 binler konuşulurken endeks, hem yurtdışındaki hem içerideki gelişmelerle 1.5 yıl önceki seviyelere geriledi.
Piyasalar şimdi 2014 yılının nasıl geçeceğine odaklandı. 2014 yılının hem seçim yılı olması hem de siyasi gerilimin azalmaması nedeniyle piyasalarda tedirginlik sözkonusu. Piyasalar, yeni yılda yurtdışındaki gelişmelerden daha çok içerideki siyasi gelişmelere göre yön bulacak.
 
Yabancılar alımda
Bu arada, 17 Aralık’tan bu yana piyasalarda yaşanan çalkantıyla yerli yatırımcılar panik satışına geçerken, Noel tatilinde bulunan yabancı yatırımcılar bu duruma pek katılamadı. Ancak, cuma günü yapılan işlemlerde yabancı yatırımcıların alıcı oldukları görüldü.
Ocak ayının ilk günlerinde, tatilden dönen yabancı yatırımcıların tavrı belli olacak. Fiyatı düşen hisselerde alım yapabilirler.
 
BORSA % 6.4  PRİM YAPTI
 
Rüşvet ve yolsuzluk iddiaları ile 17 Aralık’tan bu yana yurtdışı borsalardan ayrışan BIST endeksi, dün siyasi tansiyonun geçen haftalara göre nispeten azalmasının yanı sıra endeksin aşırı satım bölgelerine gelmesiyle tepki alımlarıyla dün 6.4 prim yaptı. Endeks günü 67.985 puandan tamamladı.
Borsadaki yükselişin etkisiyle dolar da TL karşısında yüzde 1’i aşan oranda değer kazanarak 2.13 TL’nin altını da test etti.
 
2014 tahmini yapmak, sisli yolda araba kullanmak gibi...
 
Gedik Yatırım tarafından yayınlanan değerlendirme notunda, 2014 yılına yönelik tahmin yapmak, ‘yoğun sisli bir yolda araba kullanmak’ olarak tanımlandı. Dolayısıyla, 2014 yılına ilişkin sağlıklı bir değerlendirmenin siyasi çalkantının sona ermesinden sonra yapılması daha doğru olacak.
Gedik Yatırım, 2014’te ekonomik kriz beklenmediğini vurgularken, “Borcu az olanın derdi de riski de az olur kuralından hareket ile siyasal çalkantı sürse ve derinleşse de Türkiye ekonomisinin riskinin 2014 yılında sınırlı bir resesyon yaşamaktan öte olmadığını düşünüyouz” değerlendirmesinde bulundu.
 
‘2014 sonu BIST 95 bin’
“Borsa İstanbul’da hisse fiyatlarını aşırı ucuz buluyor, siyasal şartların normalleşmesi ile birlikte hisse değerlerinin de en azından normal düzeylere (2014 sonu için BIST 100 adına 95.000, 2015 sonu için 110.000) yükselmesini bekliyoruz” denilen değerlendirmede şöyle denildi: “Ancak içeride siyasal çalkantının derinleşmesi ve 2014 yılının resesyona sahne olması durumunda hisse fiyatlarının normal sayılabilecek düzeylere yükselmesinin 2015 yılına ertelenebileceğini de kabul etmek gerekiyor.”