info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
35.0619
Dolar Satış
:
35.1251
Euro Alış
:
36.4162
Euro Satış
:
36.4818
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Vatandaşa Hastane Şoku

Fark ücretleri uçuşa geçti. Çocuk polikliniğinde fiyat iki katına çıktı!

Vatandaşın dileği hastaneden sağlık hizmeti alması gittikçe zorlaşıyor. Bayram öncesinde Bakanlar Kurulu’nda onaylanan düzenlemeye göre özel hastanelerin alabileceği fark ücreti yüzde 90’dan yüzde 200 çıkarıldı. Yeni düzenleme 550’si özel hastane olmak üzere binin üzerinde sağlık kuruluşunu ilgilendiriyor.
 
Özel hastanelerin sağlık hizmeti karşılığında vatandaştan alabileceği fark oranları yüzde 90’dan yüzde 200’e yükseltildi. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) Bakanlar Kurulu’na gönderdiği düzenleme bayram öncesi onaylandı. Daha önce çocuk hastalıkları poliklinik hizmeti için en fazla 22,50 lira ek ücret ödenirken yeni düzenleme ile bu rakam 50 liraya çıktı. Muayene fark ücreti kadın doğumda 28 liradan 62 liraya, kardiyolojide 31 liradan 68 liraya, dâhiliye ve genel cerrahide 25 liradan 56 liraya yükseldi. Bu rakamlara test ve tahliller dahil değil. Hasta Hakları Dernekleri, yeni uygulamanın vatandaşın mağduriyetini iki kat artıracağını belirtiyor.
 
Yeni düzenleme Türkiye’de 550’si özel hastane olmak üzere binin üzerinde sağlık kuruluşunu ilgilendiriyor. SGK son 7 yıldır özel sağlık kuruluşlarına ödediği ücretlere çok ciddi bir artış yapmadı. Ancak vatandaşın ödediği fark ücretleri önce yüzde 30’dan yüzde 70’e, sonra yüzde 90’a, en son da yüzde 200’e çıkarıldı.
 
İki kat fark ücreti uygulamasının  bayramdan sonra hayata geçirilmesi planlanıyor. SGK özel sağlık kuruluşlarına 6 milyar liraya yakın yıllık ücret öderken bunun iki katından fazlasının vatandaştan fark ücreti olarak tahsil edildiği ifade ediliyor.
 
Bakanlar Kurulu kararında “Kamu idaresi sağlık hizmeti sunucuları dışındaki vakıf üniversiteleri dahil sözleşmeli sağlık sunucuları, Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu’nca belirlenen sağlık hizmetleri bedelinin en fazla iki katına kadar ilave ücret alabilirler.” ifadesi kullanıldı.
 
Diğer yandan Bakanlar Kurulu önceki dönemlerdeki fark ücretlerinin artırılmasıyla ilgili kararlarında hep ‘sınıflandırılan sözleşmeli sağlık hizmeti sunucuları’ ifadesini kullanmıştı. Yani SGK’nın yapacağı sınıflandırmayla alınacak fark ücretleri hastaneye ve tıp merkezine göre değişiyordu. Fakat yeni düzenlemede Bakanlar Kurulu bunu kullanmadı. Bütün özel sağlık kuruluşları için ‘Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu’nca belirlenen sağlık hizmetleri bedelinin en fazla iki katına kadar ilave ücret alabilirler’ ifadesi kullanıldı. İlgili kanunlarda 2 katına kadar fark oranını belirlemeye Bakanlar Kurulu Yetki veriyordu. SGK bundan sonra sınıflandırma yaparsa kanunu uygulamamış olacak.  Eğer bu ifadeye göre bir düzenleme olursa da