AB Komisyonu’nun ticaretten sorumlu üyesi Cecilia Malmström, Japonya Ticaret ve Sanayi Bakanı Hiroshige Sek Robert ile ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer 9 Ocak'ta Washington’da bir araya geldi. Küresel ticaretin kurallar temelli işleyişini engelleyen unsurların ele alınması amacıyla 2017 yılında başlatılan üçlü müzakerelerin bir parçası olarak gerçekleştirilen toplantı sonucunda bir açıklama yayımlandı.
Açıklamada bakanların üçüncü ülkelerin pazar odaklı olmayan sanayi ve ticaret politikalarının önemli ölçüde kapasite fazlasına ve çalışanlar ile işletmeler açısından adil olmayan rekabet koşullarına yol açtığı, kalkınma ve inovasyonu baskılayarak, uluslararası ticaretin düzgün işleyişini engellediği vurgulandı. Bakanlar aralarındaki bilgi alışverişinin arttığını belirtti ve pazar odaklı uygulamaların varlığının ticaret yapan taraflar ile tüm vatandaşlar açısından önemli olduğunu teyit etti. Dünya Ticaret Örgütü’nün DTÖ) mevcut ilkelerine bağlılığın altı çizildi. Sanayi sübvansiyonlarına ilişkin olarak üç taraf arasında görüşülmekte olan metnin bahar aylarına kadar tamamlanması ve böylece zorunlu teknoloji transferlerine ilişkin kurallara uyum, yatırım kuralları, yatırımların ulusal güvenlik amaçlı gözden geçirilmesi, ihracat kontrolleri gibi konular alanında diğer DTÖ üyelerinin katılımının da sağlanmasına karar verildi.
Dijital ticaretin kolaylaştırılması ve dijital ekonominin büyümesi alanında işbirliğinin önemi ile veri güvenliğinin teşvik edilmesinin yanı sıra elektronik ticaretin ticaret ile ilgili bölümlerine ilişkin müzakerelerin mümkün olan en fazla sayıda DTÖ üyesinin katkısıyla ve hızlı bir şekilde yürütülmesi üzerinde mutabakata varıldı.
Ar-Ge - Avrupa Birliği’nde Ar-Ge harcamaları 2017 yılında AB toplam GSYH’nın %2,07’si kadar artarak 320 milyar Euro’ya ulaştı. Ar-Ge harcamalarının 2/3’ü özel sektör tarafından gerçekleştirildi. 2016 yılında AB ülkelerinin Ar-Ge harcaması toplam GSYH’nın %2,04’ü kadar olmuştu. 2007 yılında ise bu oran %1,77 olarak kaydedilmişti.
Özel sektörün Ar-Ge yatırımlarının en yüksek olduğu AB ülkeleri sıralamasında Slovenya (toplam ArGe’nin %75’i), Macaristan (%73), İrlanda ve İsveç (%71), Bulgaristan ve Avusturya (%70), Almanya (%69), Belçika ve Birleşik Krallık (%68) yer almakta. Dünyanın önemli ekonomileri ile yapılan karşılaştırmaya göre AB’nin Ar-Ge harcamalarının bazı rakiplerinin gerisinde kaldığı görülmekte:
Örneğin G. Kore’nin Ar-Ge harcamaları GSYH’nın %4,22’si; Japonya’nın %3,28’i; ABD’nin %2,76’sı düzeyinde. AB’nin istatistik kurumu Eurostat verilerine göre Türkiye’nin Ar-Ge harcamaları ise GSYH’nın %0,96’sı kadar. AB 2020 stratejisine göre Ar-Ge yoğunluğunu GSYH’nın %3’ü düzeyine çıkarmayı hedeflemekte.
Ekonomi - Euro Alanı’nda hane halkının tasarrufları 2018 yılının üçüncü döneminde %12,3 oranında artış gösterdi. 2018 ikinci dönemde bu oran %12,1 olarak tespit edilmişti. - Avrupa Birliği’nde işletmelerin yatırımları %23,3 oranında arttı. Bir önceki dönemde işletmelerin yatırım artışı %23,0 olarak tespit edilmişti.